Domov ZdravjeZdravo življenje Poskrbite za »temelj« telesa

Poskrbite za »temelj« telesa

10 ogledov

Tia Kemperle

Noge so eden izmed najbolj obremenjenih delov telesa, saj nas »nosijo« skozi vsakdanje aktivnosti. Pogosto pa so prav noge tiste, ki jih najbolj zanemarjamo, ko gre za našo redno rutino nege. Prav slaba prekrvavitev nog, neprijetni občutki v mišicah in sklepih, ter druge težave z nogami, pa lahko močno vplivajo na kakovost našega življenja.

Dokler z nogami nimamo težav, le redko razmišljamo o njih. Dejstvo pa je, da so za nas izjemnega pomena in nam omogočajo, da se sploh lahko gibamo oz. premikamo. Ob neustrezni skrbi za te okončine se kaj hitro lahko soočimo s slabo prekrvavitvijo v nogah, to pa lahko privede do utrujenosti, mravljinčenja, oteklin in celo do resnejših zdravstvenih stanj.

Za izboljšanje prekrvavitve je tako zelo pomembno, da smo redno telesno aktivni. Hoja, kolesarjenje, plavanje in druge oblike aerobne vadbe so tiste aktivnosti, ki spodbujajo krvni obtok in nam pomagajo, da se težavam zaradi slabe prekrvavitve izognemo.

Ko sedite ali ležite je priporočljivo, da dvignite noge nad nivo srca, da spodbudite vračanje krvi proti srcu. Škodile ne bodo niti redne masaže, ki prav tako spodbujajo prekrvavitev in lahko pomagajo pri lajšanju bolečin v mišicah in sklepih. Krvni obtok nog pa lahko spodbudi tudi izmenjava toplih in hladnih obkladkov.

Lajšanje neprijetnih občutkov

Neprijetni občutki v mišicah in sklepih nog so lahko posledica številnih dejavnikov, vključno z napetostjo, preobremenitvijo ali artritisom. Da bi se naštetemu izognili, je priporočljivo redno raztezanje, ki lahko zmanjša napetost v mišicah in izboljša gibljivost sklepov.

Odlična pomoč pri tovrstnih težavah bo tudi topla kopel, ki lahko sprosti napete mišice in lajša bolečine. Seveda pa nikar ne pozabite na udobno in podporno obutev, sploh če veliko časa preživite na nogah.

Pomembni so tudi nohti in koža

Negovanje kože in nohtov na nogah je pomemben del celostne nege nog, ki ga pogosto spregledamo. Redno vlaženje kože na nogah med drugim preprečuje suho in razpokano kožo, redno striženje nohtov na nogah in čiščenje pod nohtnim obrobjem pa preprečuje nastanek glivičnih okužb in vraščenih nohtov.

Če kljub domači negi še vedno občutite bolečine, otekline ali druge težave z nogami, je pomembno, da poiščete zdravniško pomoč. Fizioterapevti in drugi zdravstveni strokovnjaki vam namreč lahko ponudijo ciljane terapije in nasvete za specifične težave z nogami.

Celostna nega nog je ključnega pomena za ohranjanje njihovega zdravja in funkcionalnosti. Z redno telesno aktivnostjo, pravilno nego kože in nohtov, ustrezno prehrano in po potrebi profesionalno pomočjo lahko izboljšamo prekrvavitev, lajšamo neprijetne občutke in izboljšamo kakovost našega življenja. Ne pozabite, noge so temelj vašega telesa; poskrbite zanje, kot si noge nenazadnje tudi zaslužijo.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi