Domov BivanjeRože in vrt Zdravilni izvlečki iz rastlin

Zdravilni izvlečki iz rastlin

13 ogledov

Katarina Kimovec

Eterična olja, ki so koncentrirane esence iz cvetov, listov, korenin in drugih delov rastlin, so znana po svojih močnih aromatičnih lastnostih in potencialnih zdravilnih učinkih. Gre za naravne pripravke, ki so že stoletja v uporabi v aromaterapiji in tradicionalni medicini. Uporabljamo jih tudi v sodobnih wellness praksah, predvsem zaradi njihove sposobnosti, da vplivajo na čustveno počutje, zdravje in splošno dobrobit.

Eterična olja vam utegnejo pomagati pri spopadanju z najrazličnejšimi težavami. Če vas tareta stres in anksioznost, bodo odlična izbira esence sivke, bergamotke in sandalovine. Eterična olja teh rastlin so namreč znana po svojih pomirjevalnih lastnostih. Aromaterapija s temi olji lahko pomaga zmanjšati občutke stresa in anksioznosti, izboljša razpoloženje in spodbuja občutek miru in sprostitve.

Nekatera eterična olja, še posebej sivka, imajo lastnosti, ki lahko izboljšajo kakovost spanca. Difuzija olja v spalnici ali nanos nekaj kapljic na blazino lahko pomaga pri sprostitvi in olajša prehod v globok, obnovitveni spanec.

Olja, kot so poprova meta, evkaliptus in rožmarin, imajo analgetične (protibolečinske) in protivnetne lastnosti. Uporabljajo se lahko lokalno v obliki masaže ali v kopeli za lajšanje mišičnih bolečin, glavobolov in drugih vrst bolečine.

Podprite imunski sistem

Nekatera olja, kot so eterično olje čajevca, limonovca in evkaliptus, so znana po svojih antimikrobnih in antiseptičnih lastnostih. Uporabljajo se lahko za podporo imunskemu sistemu, čiščenje zraka in kot naravno sredstvo za dezinfekcijo.

Lahko pa s tovrstnimi pripravki izboljšate tudi prebavo. Ingver, poprova meta in komarček so primeri eteričnih olj, ki lahko pomagajo pri prebavnih težavah, kot so napihnjenost, krči in slabost. Lahko se uporabljajo preko difuzorja ali pa se lokalno nanašajo na kožo trebuha.

Kako uporabljati eterična olja?

Z uporabo difuzorja lahko eterična olja razpršimo v zrak, kar omogoča, da njihove molekule vdihavamo in tako izkoristimo njihove zdravilne lastnosti. Lahko jih uporabljamo tudi topično oz. z nanosom na kožo, vendar je pomembno, da jih pred nanosom na kožo razredčimo z nosilnim oljem, kot je kokosovo, jojobino ali mandljevo. S tem namreč preprečimo draženje kože. Lahko pa nekaj kapljic dodamo tudi v kopel in telesu tako omogočimo, da olje absorbira preko kože.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi