Domov ZdravjeZdravo življenje Preprečimo vnetja spolovil z več gibanja in krepitvijo imunskega sistema

Preprečimo vnetja spolovil z več gibanja in krepitvijo imunskega sistema

57 ogledov

Tudi septembra je si še lahko vzamemo kak dan dopusta in ga preživimo ob morju, kjer je še vedno toplo, temperatura vode pa visoka. Z veliko gibanja na svežem zraku, z obilo svežega sadja in zelenjave in srečnimi trenutki bomo gotovo okrepili naš imunski sistem in tako veliko naredili za trdnost svojega zdravja.

Vnetja spolovila so v toplih dneh še posebej aktualna. Najpogostejša vnetja so glivična vnetja, bakterijske vaginoze in prava vnetja, povzročena s specifičnimi povzročitelji. Na glivično vnetje in bakterijsko vaginozo ima velik vpliv pH nožnice, ki mora biti kisel. V kislem okolju živi glivica v sožitju s celicami nožnične sluznice, kar pomeni, da ne povzroči težav. Kadar se to ravnovesje poruši, glivica povzroči tipične težave: srbečico, oteklino in pekoč občutek v predelu spolovila ter gost, sirast, bel izcedek. Tudi bakterijska vaginoza je pogojena s porušenim ravnovesjem. Le ta se odraža z sivorumenim izcedkom zelo neprijetnega vonja. Za obe težavi je značilno, da se radi ponavljata in sta zato tako zelo nadležni.

Ko se poruši ravnovesje …
Najpogostejši vzrok za obe težavi je porušeno ravnovesje v telesu: bolezen, raba antibiotikov, stres, hrana z veliko sladkorja in bele moke, porušeno ravnovesje imunskega sistema … Ne reagirajo pa vse ženske enako in vsekakor ne vedno z vnetji spolovila. Pri nekaterih se ponavljajo druge težave, kot so glavobol, vnetje sinusov in drugo.

Različni vzroki, različna zdravljenja
Zdravljenje je zapleteno, ker so vzroki tako različni. In seveda je odvisno od posameznice, saj mora pri zdravljenju sodelovati. Ginekolog lahko predpiše zdravilo, ki bo za krajši čas pomagalo. A če se ne odpravi osnovnega vzroka, se bo vnetje ponavljalo. V terapiji najpogosteje uporabljamo vaginalete in kreme ali pa terapijo, ki jo ženska zaužije. Partnerja zdravimo, kadar ima tudi on težave.

Ženske, poskrbite zase!
Kaj torej lahko naredi ženska? Zelo pomembno je skrbeti za zdravstveno kondicijo, za zdrav imunski sistem. Pomembna je prehrana z malo sladkorja in malo bele moke. Za intimno higieno je najbolje, da ženska uporablja mila, ki so zaradi kislega pH bolj primerna kot druga mila. Kar nekaj tovrstnih mil je na trgu in prav je, da vsaka ženska poišče tisto, na katerega dobro reagira. Pogosto pa opozorim tudi na to, naj si občutljive ženske preoblačijo kopalke.

Pot do mehurja je kratka
Zelo pogosto z vnetji spolovila sovpada tudi vnetje mehurja. Že vnetno spremenjeno spolovilo je vzrok za pekoče uriniranje. Seveda pa lahko bakterije zaidejo tudi po kratki sečnici v mehur in povzročijo vnetje mehurja. Najboljša preventiva pred vdorom povzročiteljev v mehur je uživanje velike količine tekočine, ki sproti splavlja bakterije in glivice. Kadar se pojavijo blažje težave jih lahko umirimo že z veliko količino tekočine in dodatkom brusnice. Obstajajo čaji brusnice, ki pa imajo najmanjšo koncentracjo brusnice. Sokovi so trpko-kisli. Tako je morda najprimernejša uporaba brusnic v obliki tablet, kot prehranski dodatek.

 

Ksenija Šelih Martinec, spec. ginekelogije in porodništva / www.kalliste.si 

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi