Domov ZdravjeZdravo življenje Preprosta pravila za dober spanec

Preprosta pravila za dober spanec

8 ogledov

Katarina Kimovec

Mnogokrat lahko slišimo, kako ljudje potarnajo, da so slabo spali, ali pa da sploh ne morejo spati. Mnogo je tudi takih, ki zvečer sicer zaspijo, a se ponoči pogosto zbujajo, velikokrat pa potem, ko se zbudijo, preostanek noči kar prebedijo. Dejstvo je, da naše telo rabi spanec, sicer v času budnosti ni spodobno opravljati številnih funkcij, ki so potrebne za naše normalno delovanje. Kaj torej storiti, da bi se kakovost spanca izboljšala, s tem pa tudi kakovost našega življenja nasploh?

Odrasel človek v povprečju potrebuje med 7 in 9 ur spanja dnevno. Če prihaja do motenj spanja, se posledica v obliki utrujenosti pojavi že naslednji dan, na dolgi rok pa vse skupaj lahko rezultira v povišanem krvnem tlaku, boleznih srca, debelosti in celo depresiji. Če ocenjujete, da je vaš spanec premalo kakovosten in da si ponoči ne odpočijete dovolj, je priporočljivo, da razmislite o svojih navadah in preveriti, ali se držite zlatih pravil za dober spanec, ki sledijo.

Vsak večer ob istem času

Tudi v naši reviji smo že velikokrat pisali o tem, kako pomembno je, da imamo usklajen spalni ritem. To pomeni zgolj to, da k počitku vsak večer ležemo ob približno enakem času, enako pa velja tudi za vstajanje. Poskusite se izogniti nerednim intervalom ori spancu. Določite si uro za odhod v posteljo in se tega poskusite vsakodnevno držati. Že v sorazmerno kratkem času vam bo to prišlo v navado in vam o tem sploh ne bo več treba razmišljati.

Odstranite pametne naprave

Najrazličnejše pametne naprave z osvetljenimi zasloni so v sodobnem času postale naš nepogrešljivi spremljevalec na vseh poteh. Pravzaprav pa je ena »pot«, kjer jih čisto zares ne potrebujemo, in to je pot v posteljo. Modra svetloba z zaslonov pametnih naprav namreč deluje na način, da naše telo odvrača od spanja. Če torej zvečer v postelji brskate po družbenih omrežjih misleč, da vas bo to uspavalo, se pošteno motite. Najbolje je, če telefon in ostale naprave odložite že v kakem drugem prostoru vašega stanovanja ali hiše in se v spalnico odpravite po tisto, čemur je namenjena – spanje.

Kava in hrana pred spanjem nista dobrodošli

Spanje je namenjeno temu, da si naše telo odpočije. Če boste pred spanjem jedli, pa boste s tem telesu naložili še veliko dela, saj bo moralo vso zaužito hrano tudi prebaviti. Morda boste vi ob tem stežka le zaspali, a vaše telo bo delalo dalje, temu primerna pa bo tudi kvaliteta spanja. Poskusite se organizirati tako, da jeste vsaj nekaj ur preden ležete v posteljo. Enako velja tudi za kavo in druge kofeinske pijače. Kofein je namreč poživilo, ta pa za dober spanec niso priporočljiva.

Predolg popoldanski počitek ni koristen

Pred časom smo že pisali tudi o tem, kako zelo je pomembno, da popoldanski počitek ni daljši od pol ure. V tem času si namreč naberete nekaj dodatne energije, če pa počivate dlje od 30 minut, se učinek takega počitka izniči, saj postanete bolj zaspani, obenem pa obstaja velika verjetnost, da boste s tem kvarno vplivali tudi na kakovost spanca.

Če torej ponoči slabo spite, poskusite upoštevati ta štiri preprosta navodila. Velika verjetnost je, da se boste zaradi tega bolje naspali in v nov dan krenili z bistveno več energije, kot doslej. Pa lahko noč!

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi