-1.5 C
Ljubljana
nedelja, 3 decembra, 2023
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Raje krompir v oblicah namesto pireja

Če je v krvi preveč glukoze, se ta uskladišči v obliki glikogena v jetrih in mišicah. Porast glukoze v krvi nad en gram na liter krvi imenujemo hiperglikemija, pod 0,5 grama na liter krvi pa hipoglikemija.

Odvisno od zaužite vrste ogljikovega hidrata raven glukoze sprva naraste. Ko doseže najvišjo raven, ki jo imenujemo glikemični vrh, trebušna slinavka začne izločati hormon insulin, katerega naloga je prenesti glukozo iz krvi v celice, da jo imajo le-te za gorivo. Zato po nekem času raven glukoze v krvi pade na normalen nivo.

Osnova je glikemični indeks sto
Koliko ogljikovih hidratov moramo zaužiti, da dosežemo glikemični vrh? Za glukozo določen glikemični indeks znaša sto. Če je testirano živilo povečalo količino glukoze v krvi za deset, bo glikemični indeks tega živila večji, torej 110. To je tudi kriterij, ki ogljikove hidrate deli na dobre in na slabe. Dobri so tisti, ki imajo glikemični indeks nižji od sto, slabi pa višjega od sto.

Zagotovite si počasno prebavo
Ogljikohidratna živila se prebavljajo bodisi počasi – pri njih grozdni sladkor oziroma glukoza, ki nastane pri prebavi, počasi prehaja v kri, bodisi hitro, pri čemer hitro nastane veliko glukoze, ki nenadno preide v kri. Pri počasni prebavi ima telo čas, da se v kri izloči toliko insulina, kot ga telo potrebuje za prehod glukoze v celice. Pri hitri prebavi pa je količina glukoze tako velika, da je potrebna tudi velika količina insulina. Zato telo kmalu ne more več zagotoviti dovolj velikih količin insulina, ki je povrhu vsega še manj učinkovit.

Kako »zakleniti« škrob?
Glikemični indeks primerja med seboj porast krvnega sladkorja po zaužitju živila. Čim nižji je, tem primernejše je živilo. Nizek glikemični indeks imajo živila, ki vsebujejo veliko vlaknin in imajo škrob v taki obliki, da traja prebava dalj časa. Glikemični indeks denimo krompirja je visok. Za pečen krompir je glikemični indeks 121, za pire iz krompirjevih kosmičev je 118, za nov krompir, ki ga uživamo neolupljenega pa 81, kar je enako glikemičnemu indeksu sladkorja. Najnižji glikemični indeks ima krompir, pripravljen v solati ali pri praženem krompirju, ki ga pripravimo iz kuhanega krompirja v oblicah, ki ga ohladimo in nato ponovno ogrejemo. Te razlike nastajajo zaradi sprememb škroba v krompirju. Škrob v ohlajenem krompirju se »zaklene«, zato traja njegova prebava dalj časa, kot pri krompirju, ki ga pojemo takoj. Starodavni tabu Slovencev, da moramo krompir uživati sveže pripravljen in da ne sme biti postan ugotovitve o glikemičnem indeksu ne podpirajo. Nizozemci, na primer, krompir skuhajo za nekaj dni vnaprej. Glikemični indeks kuhanega ali pečenega krompirja v obroku znižamo tudi tako, da ga uživamo skupaj z maščobo ali mesom.

Slabi in dobri ogljikovi hidrati
Slabi ogljikovi hidrati so tisti, ki nam, če jih užijemo, močno povečajo količino glukoze v krvi. To so predvsem tisti, ki imajo glikemični indeks večji od 50: beli sladkor in pijače ter sladkarije, ki ga vsebujejo, izdelki iz bele moke, koruza in krompir, krompirjeva moka in kosmiči ter koruzni kosmiči. Dobri ogljikovi hidrati pa sproščajo majhno količino glukoze in zato se krvni sladkor malo zveča. To so vsa žita s celim zrnjem, nerafiniran riž, veliko sočivja, ki vsebuje škrob, suha zelenjava, kot so leča, suh grah in fižol, sadje in zelenjava.

 

Povezani članki

Zadnji članki

Najbolj kremasta sladica na čarobnem Bledu

Na letošnjem adventnem koledarju naj bodo doživetja! Veseli december je čas druženja, povezovanja in kreiranja nepozabnih spominov! Namig: za lov na pravljične utrinke in praznično...

HIV je bolje preprečti, kot zdraviti

Miha Anžur Kot vsako leto, tudi letos 1. decembra obeležujemo Svetovni dan boja proti Aidsu. Slednjega je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) razglasila leta 1988, od...

Tehnični pregledi Avto Krka svetujejo: Pomembnost zavor v prometu in njihov vpliv na vožnjo

Promet je kompleksen sistem, kjer številni dejavniki vplivajo na varnost vseh udeležencev. Medtem ko so vozila postala nepogrešljiv del sodobnega življenja, je ključnega pomena,...

Ujemite lepoto novoletne okrasitve

Veseli december in z njim praznično vzdušje že močno trkata na vrata. V kuhinjah diši po piškotih, otroci že pišejo prva pisma trem dobrim...

Hitro do kakovostnih zdravstvenih storitev z Zdravstveno polico

Si tudi vi želite, da bi do zdravstvene storitve prišli, takoj ko jo potrebujete? Z zavarovanjem Zdravstvena polica Varuha zdravja, Vzajemne, boste za specialistično...

Proč z okužbami

V času, ko se nas lotevata prehlad ali gripa, je dobro okrepiti imunski sistem z antioksidanti. Uživanje vitamina C, limoninega in drugih antioksidantsko bogatih...

Goriva Q Max poganjajo vaše življenjske poti

Z menjavanjem letnih časov se spreminjajo vozne razmere na cestah. Iz Petrola vas z visokokakovostnimi gorivi Q Max tudi v zimskem času vabimo na...

6 astroloških znamenj, ki bodo v jeseni našla partnerja

Katera astrološka znamenja so v jeseni bolj nagnjena k temu, da najdejo partnerja za resno zvezo? In kako ti lahko pri iskanju pravega partnerja...

Sobivanje tradicionalnih finančnih inštitucij in fintech izvajalcev

V zadnjih letih smo bili priča motnjam na trgu finančnih storitev, ki so jih povzročili fintech izzivalci. Tradicionalni ponudniki storitev se soočajo z resno...

Fjällräven razkriva: Boji proti škodljivim PVC kemikalijam še trajajo

Pričakuje se, da bodo PVC materiali leta 2025 prepovedani tako v Kaliforniji kot v EU. Toda za Fjällräven vprašanje glede škodljivosti PVC ni novo....