Vsi se kdaj znajdemo v situaciji, ko nam je na primer nerodno. Četudi se svojo zadrego trudimo še tako skriti, je zelo verjetno, da nam to ne bo uspelo. ČE drugega ne, nas bo izdala rdečica na naših licih. Ste se že kdaj razmišljali o tem, zakaj se naša lica v takem primeru obarvajo?
Sara Sočan
Ne samo zadrega, tudi metulji v trebuhu so lahko tisti, ki naša lica povsem nekontrolirano odenejo v škrlat. Je že tako, da vseh reakcij v našem telesu ne moremo nadzorovati in rdečica na obrazu je zagotovo med njimi. A če je že ne moremo kontrolirati, lahko dokaj racionalno razložimo vzroke za njen nastanek.
Za hitre in »neprostovoljne« odzive v našem telesu je odgovoren simpatični živčni sistem. Ob določenih čustvih ta pošlje signal nadledvičnim žlezam, te pa sprostijo hormon adrenalin. O njem smo pred meseci prav v tej rubriki že pisali. Že takrat smo pojasnili, da je adrenalin odgovoren za to, da v našem telesu ob določenih situacijah sproži odziv na boj ali na beg.
Ko se adrenalin sprosti v naš krvni obtok, začne naraščati srčni utrip, posledično se razširijo krvne žile, s tem pa se poveča raven kisika v krvi in njen pretok. Prav vse našteto pa je vzrok, da se določeni deli telesa ob tem obarvajo oz. pordijo. Seveda, prav ste sklepali – med temi deli telesa so tudi naša lica.
Kaj je »krivo« za tak odziv?
Seveda pa je zanimivo, kaj je tisti dejavnik, ki sproži tak odziv našega telesa. Na prvem mestu so zagotovo čustva. Omenili smo že zaljubljenost in zadrego. Zraven lahko prištejemo tudi sram, nič drugače pa ni niti pri jezi.
Seveda pa na to lahko vplivajo tudi drugi, bolj fizični dejavniki. Eden takih je zagotovo telesna temperatura. Če se ta dvigne zaradi zunanje vročine, ali pa morda zaradi intenzivne vadbe, je zardelost pogost pojav. Nič drugače ni niti pri izpostavljenosti mrazu. Vzrok so lahko tudi različne okužbe, zaradi katerih dobimo vročino. Ko uspemo telesno temperaturo uravnati, navadno izgine tudi zardevanje.
Tudi uživanje določenih vrst hrane in pijače je lahko vzrok, da bodo vaša lička bolj rdeča kot običajno. Tu imamo v mislih predvsem začinjeno hrano, ali pa nemara uživanje vročih napitkov. Če ti vsebujejo alkohol, pa je rdečica obraza še toliko bolj verjetna.
Dejstvo je, da so rdeča lička, če le ne gre za posledico bolezni, lahko prav simpatična in se vam jih ni potrebno prav nič sramovati. V resnici tega pojava ne morete nadzorovati, niti ga ne morete doseči namerno ali ga »ponarediti«. Poleg tega pa je zardevanje pri ljudeh edinstveno in je eden od dejavnikov, ki nas dela drugačne od drugih živih bitij. In na to smo lahko ponosni.