Domov ZdravjeAlternativa Vzpostavljanje ravnovesja v našem telesu

Vzpostavljanje ravnovesja v našem telesu

18 ogledov

V »Drugačnem pristopu« bomo tokrat spoznali akupunkturo – zdravilno metodo, ki temelji na zabadanju iglic v akupunkturne točke na našem telesu oz. koži. Gre za obliko zdravljenja, ki izvira iz kitajske tradicionalne medicine, temelji pa na teoriji akupunkturnih meridianov, ki potekajo vzdolž našega telesa, po njih pa naj bi se pretakala naša življenjska energija, ki ji pravimo či. Akupunktura velja za enega najstarejših postopkov zdravljenja. 

Tia Kemperle

Seveda ni odveč poudariti, da akupunkturo uvrščamo med alternativne oblike zdravljenja, kar pomeni, da za njeno učinkovitost ni znanstvenih dokazov. Temelji na taoizmu, ki uči, da je vsaka bolezen posledica neravnovesja moči jina in janga v našem telesu. Cilj akupunkture je tako v našem telesu znova vzpostaviti harmonijo.

Meridiani – mreža energetskih poti

Pri tem imajo v kitajski medicini posebno vlogo meridiani – gre za med seboj povezane energetske poti, po katerih se pretakata energiji jin in jang. V našem telesu je tako 12 glavnih parnih meridianov, ki so simetrično razporejeni po levi in desni strani telesa. Poleg tega obstajata še dva neparna meridiana – na sprednji strani telesa je centralni meridian, na zadnji strani pa najdemo nadzorni meridian.

Vsak meridian vsebuje določeno število akupunkturnih, ki pa so različnih velikosti. Vseh točk skupaj je 642, njihovi premeri pa se gibljejo med dvema in petimi milimetri. Če je torej meridianska energetska mreža na določenem mestu blokirana, se na tem mestu blokira tudi tok energije. Tak pojav v kitajski medicini imenujejo stagnacija, zahodna medicina pa bi to poimenovala z enostavno besedo »bolečina«.

Vzhodna in zahodna razlaga

Prav v takem primeru se poslužujemo akupunkture – stimulacija določenih točk z zabadanjem iglic namreč pomaga obnoviti pretok energije po poteh, kjer je prišlo do stagnacije (bolečine). Nekoliko bolj znanstveno razlago za princip akupunkture ima zahodna medicina, ki trdi, da naš imunski sistem zbadanje z iglo dojema kot nekakšno travmo, zato na mesto vboda pošlje rdeče krvne celice, da tja pripeljejo kisik in hranila, bele krvničke, da opravijo z morebitnimi mikrobi, in fibroblaste, ki sanirajo morebitne fizične poškodbe.  Znano je tudi, da akupunkturne igle spodbujajo izločanje endorfinov za lajšanje bolečin in drugih nevrotransmiterjev v možganih.

Akupunktura dokazano zdravi kronične bolečine v vratu in križu, napetostne in migrenske glavobole ter lajša stranske učinke zdravljenja raka. Pomembno je zlasti to, da postopek opravi kvalificiran ponudnik in v primernih pogojih s sterilnimi iglami. 

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi