Domov ZdravjeZdravo življenje Vonj po praznikih je zdravilen

Vonj po praznikih je zdravilen

5 ogledov

Decembrske praznike že od nekdaj povezujemo tudi s prijetnimi vonjavami. V preteklosti so se po domovih te širile predvsem iz kuhinje, kjer so gospodinje skrbno pripravljale tiste najpomembnejše dobrote, ki so bile na mizah le ob največjih praznikih. Ne glede na to, da so se običaji do danes že nekoliko spremenili, vonjave še vedno ostajajo del praznikov. Vonj po cimetu ali pomarančah za božič pač ne smeta manjkati. Pa ste vedeli, da so te vonjave tudi zdravilne?

Sara Sočan

Ljudje smo pač takšni, da radi poskrbimo, da nas v naših domovih obdaja prijeten vonj. Ta je v preteklosti večinoma prihajal le iz kuhinje, a so se časi spremenili in nam prinesli tudi druge možnosti. Dišeče svečke, eterična olja, dišeče palčke… To je le nekaj izmed široke palete izdelkov, s pomočjo katerih lahko hiše in stanovanja napolnimo z vonjem, kakršen nam najbolj ugaja.

Seveda pa so decembrski prazniki nekaj posebnega in bi zanje lahko rekli, da imajo svoj »vonj«. Verjetno pa niste vedeli, da je prav ta vonj lahko tudi zdravilen in je lahko mnogo več kot le prijetna zimska oz. decembrska vonjava.

Zagotovo moramo na prvem mestu omeniti cimet. Brez njega si praznikov sploh ne moremo predstavljati, saj je nepogrešljiv pri kuhanem vinu in pri sladkih dobrotah, ki so v tem času obvezen del našega prazničnega jedilnika. Aroma cimeta bo med drugim poskrbela za vaše udobno počutje, stimulirala vaše možgane in vam dvignila razpoloženje. 

Poleg tega eterično olje cimeta deluje antibakterijsko, obenem pa odpravlja vnetja, glavobole in depresijo. Prav vam utegne priti tudi v spalnici. Cimet je namreč dišava, ki je poleg vsega naštetega še prijeten afrodiziak.

Ena od dišav, ki jih v tem času radi uporabimo, je tudi vonj po borovcu. Če nekaj kapljic eteričnega olja borovca kanete v izparilnik nad svečko, utegne vonj, ki se bo sprostil, omiliti simptome stresa, odpraviti občutek anksioznosti, ter izboljšalo vaše razpoloženje in koncentracijo. Gre za naravno dišavo, s pomočjo katere si boste lažje zbistrili misli. Včasih je za omenjeni vonj v prostoru sicer poskrbelo božično drevesce, ki pa ga je v sodobnem času v veliki meri že izpodrinilo umetno božično drevo. No, k sreči lahko vonj kljub umetnemu drevescu še vedno ohranimo.

Če pa ste med tistimi, ki jim je nadvse prijeten vonj sveže pomaranče, kadar jo lupite, utegne prav vonj po pomaranči biti tista skrivna sestavina, ki vaše praznike naredi še posebej lepe. Prijeten vonj eteričnega olja pomaranče se izjemno lepo dopolnjuje tudi z vonjem cimeta, skupaj pa tvorita poživljajočo in obenem sproščujočo mešanico. Vonj pomaranče stimulira počutje ter odpravlja depresijo, nespečnost in občutek napetosti. Nekateri tako kot za cimet celo menijo, da je vonj pomaranče tudi prijeten afrodiziak.

Kakorkoli že – želimo vam, da bi vaši prazniki dišali točno tako, kot sami čutite, da vam najbolj ustreza.

 

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi