Domov ZdravjeZdravo življenje Spreminjanje naravne UV zaščite naše kože

Spreminjanje naravne UV zaščite naše kože

2 ogledov

S staranjem se zmožnost naše kože, da bi se sama branila pred sončnimi žarki zmanjšuje. Naravni proces staranja je tudi izgubljanje podpornega in zaščitnega tkiva v povrhnjici kože in zmanjšana moč obnavljanja celic v zarodni plasti, kar vodi v stanjšanje kože in s tem v večjo občutljivost le-te. Temu dodamo še več desetletij našega izpostavljanja soncu, kar upočasni proizvodnjo kolagena in elastina, tako je koža še manj sposobna lastne zaščite pred UV žarki. Tudi hormonske spremembe dodajo svoje in našemu največjemu organu niso več v pomoč. Zmanjšanje nivoja hormonov povzroči upadanje vlažnosti in zmožnosti kože za zadrževanje vlage, posledica tega je suha koža, ki je tako še občutljivejša na sonce in nagnjena k hitrim poškodbam in opeklinam.

Naravni UV zaščitni faktor se tako z leti zmanjšuje. Stanjšana povrhnjica in plitkejša plast lipidov, ki predstavljajo zaščito, občutljivost še povečata. Menopavza pa je čas, ko koža še hitreje izgublja svojo naravno moč zaščite in obnavljanja.
Koža na rokah je še posebej občutljiva in ima že v osnovi tanjšo povrhnjico, ki se z leti še tanjša. Zato je potrebno z UV faktorjem zaščititi tudi roke.

A ženske v menopavzi ali tiste, ki se ji približujejo, niso edine, ki se morajo paziti pred sončnimi žarki. Otroci mlajši od 6 mesecev so tudi zelo fotosenzibilni, ker njihova koža še ni povsem sposobna proizvajati melanin, naravno zaščito kože pred UV žarki. Študija objavljena v Journal Watch Dermatology je pokazala, da 29 do 83 odstotkov otrok, ki vsako poletje dobijo opekline na koži imajo večjo možnost da v kasnejši dobi zbolijo za rakom. Še posebej so na udaru mladostnice, ki se v ranih letih pretirano sončijo v solarijih. Zagoreli videz je bil včasih znak prestiža, zdravja, danes je znak nevednosti in škodi zdravju.

Za večino ljudi je izogibanje soncu enostavnejše kot mazanje z vsemi mogočimi kremami in losjoni. V premislek tole: Pod velikim klobukom ali senčnikom, tudi če smo celoti v senci, je to samo 20 % manj izpostavljeni soncu, ne več. Če dodamo dolge rokave je to UV zaščitni faktor 5 do 9 (temnejše barve dajejo več zaščite). 80 % UV žarkov se odbija od talne površine, kar pomeni, da dobimo še dodatno dozo sončnih žarkov.

Ne glede na vso ostalo zaščito, vseeno potrebujemo kreme z zaščitnim faktorjem. V kolikor niste ravno na plaži ob bazenu in sedite nekje na terasici, se lahko za 15 do 20 minut izpostavite soncu in se napolnite z vitaminom D, kar je več, pa že lahko škodi. Predvsem zaščitite obraz (ne pozabite na predel lične kosti ob očeh, tudi če imate sončna očala. Na tem mestu se koža najprej pigmentira), dekolte (da se izognete »pliseju«), ter hrbtišča rok .

Kadar niste na plaži ali ob bazenu lahko pospešite svoj naravni zaščitni faktor kože od znotraj z ustrezno prehrano in prehranskimi dopolnili, ki povečajo zaščito kože pred opeklinami in staranjem.

 

Hrana, ki ustvarja notranjo UV zaščito kože!

S pravilno izbrano hrano je mogoče ustvariti notranjo zaščito kože, ki je enaka zaščitnemu faktorji 3 do 4.

Svojo prehrano vsak dan dopolnite z živili, ki vsebujejo veliko betakarotena, kot so na primer:

1 do 2 korenja (bolj je učinkovit, če ga pripravite skupaj z različnimi nerafiniranimi olji)
ali
200 ml korenčkovega soka naj bo sveže pripravljen, presni spet z dodatkom olja)
ali
1 porcija špinače
ali
2 sladka krompirja (rumeni krompir ali batata)

Na dan dodajte v svojo prehrano še živila, ki vsebujejo veliko likopena, kot so:

200 ml paradižnikovega soka*
ali
300g melone*
ali
1 žlica paradižnikove mezge (najbolje ekološka posebej pripravljena, domača)
ali
1 porcija sveže paradižnikove juhe
ali
žlička masti rdeče palme.

S tako prehrano bo vaša koža še dodatno zaščitena in se ne bo še dodatno postarala zaradi izpostavljanja soncu.

*Sobna temperatura, ne hranimo v hladilniku

Dober tek!

SIMONE GODINA, CHHC (Certificirani Integrativni Holistični zdravstveni trener za hormonsko ravnovesje in problematično kožo)

.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi