Domov Odnosi in družinaPsihologija Več brkov za manj težav

Več brkov za manj težav

19 ogledov

November je že zadnjih nekaj let rezerviran za brke. No, ne zgolj za brke, pač pa za to, da z brki ozaveščamo o resnih zdravstvenih težavah, ki zadevajo zlasti moške. Dejstvo je, da o svojih zdravstvenih težava moški spregovorimo bistveno težje, kot ženske. In prav je, da z gibanji, kot je movember, ki ga danes večina že precej dobro pozna, to spremenimo. Saj veste – po toči zvoniti je praviloma že prepozno.

Darjan Lapanje

Morda je kdo med vami pomislil, da gre pri besedi »mobevmber« za slovnično napako. A temu ni tako. Gre za (angleško) skovanko, ki je nastala iz dveh besed – moustache (brki) in november – označuje pa vsakoletno gibanje, ki moške spodbuja, da si v predzadnjem mesecu leta pustijo rasti brke in na ta način pomagajo ozaveščati o moških zdravstvenih težavah.  Med slednjimi so zlasti rak prostate, rak mod, duševno zdravje moških in preprečevanje samomora.

Vse našteto so resni zdravstveni problemi, na katere je vsekakor potrebno opozarjati. Rak prostate je, denimo, najpogostejši rak v moški populaciji. Za njim obolevajo predvsem starejši, saj več kot dve tretjini bolnikov predstavljajo starejši od 65 let. Poznamo vrste raka, ki rastejo zelo počasi in so omejeni zgolj na prostatično žlezo, na žalost pa poznamo tudi take, ki so zelo agresivni in se hitro razširijo. Ravno zaradi slednjih moramo tej bolezni posvečati več pozornosti.

Na drugi strani rak mod oz. testisov spada med relativno redke bolezni,  in med rakavimi obolenji moških zavzema le 2-odstotni delež. Obolevnost je največja med moškimi, starimi 20–50 let, pri katerih pa je, zanimivo, to najpogostejša rakava bolezen. Med temi so bolj ogroženi moški, ki so imeli v otroštvu razvojno napako – nespuščeno modo.

Omenili smo še duševno zdravje, ki je med moškimi velik tabu, pa tudi preprečevanje samomorov, ki Slovence po številu še vedno uvrščajo v sam evropski vrh. Seveda zgolj brki za ne bodo dovolj, da trende obrnemo, lahko pa so povod za začetek pogovora o teh temah – in prav to je glavni namen movembra.

Kaj lahko storimo sami?

Ko bomo o omenjenih težavah začeli odkrito govoriti, bomo že naredili prvi potreben korak. Seveda pa bo potrebno narediti še kakega. Premik v pravo smer bodo predstavljali že redni obiski zdravnika, ki so ključni za prepoznavanje in zgodnje odkrivanje morebitnih zdravstvenih težav. Omeniti velja tudi zdravo in uravnoteženo prehrano, zelo pomembna pa je tudi redna telesna aktivnost. Moški bi si za vzdrževanje dobrega zdravja in kondicije morali prizadevati za vsaj 150 minut zmerne telesne dejavnosti tedensko oz. za 75 minut visoko intenzivne telesne vadbe. O tem, da je opustitev slabih razvad, kot sta kajenje in uživanje alkohola, skoraj neizbežno za vzdrževanje zdravja, pa nam verjetno ni potrebno izgubljati besed.

Vsekakor je dejstvo, da se vsaka, še tako velika sprememba lahko začne z majhnimi koraki. Naj bodo letos to brki. Če vam pristojijo, so lahko zanimiv »modni dodatek«, v vsakem primeru pa imajo novembra lahko še drugačen, bistveno bolj plemenit pomen. Pridružite se gibanju movember in na ta način spodbudite svoje moške prijatelje in znance, da se začnejo zavedati, da govoriti o zdravstvenih težavah ni nič sramotnega. Nasprotno – če ukrepajo dovolj zgodaj, lahko potek dogodkov spremenijo in iz težav izidejo kot zmagovalci.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi