Domov ZdravjeZdravo življenje Z organskim žveplom do boljšega imunskega sistema

Z organskim žveplom do boljšega imunskega sistema

9 ogledov

Veronika Bilban

MSM, metilsulfonilmetan, je oblika organskega žvepla, ki se nahaja v vseh živih organizmih. Ta naravna sestavina, s katero se znanstveniki ukvarjajo že od leta 1979, priskrbi kemične povezave, ki so potrebne za tvorbo in obnovo številnih tkiv v človeškem organizmu.

MSM je naravna sestavina skoraj vsega svežega sadja in zelenjave, morske hrane in mesa. Ker ga z različnimi metodami priprave hrane uničimo in znižujemo njegov nivo, ga je priporočljivo nadomestiti. Organsko žveplo tako skrbi za obnovo tkiv in optimalno delovanje imunskega in prebavnega sistema. Je orožje v boju proti staranju, pomemben je za tvorbo kolagena, krepi kosti, sklepe, lase, nohte in kožo in uravnava pH ravnovesje. MSM ne smemo zamenjati s strupenimi, anorganskimi žveplovimi spojinami – te namreč pri mnogih povzročajo alergijske reakcije.

V naravi ga najdemo čedalje manj

Izčrpanost tal in predelava živil sta osiromašila vsebnost žvepla v sadju, zelenjavi in mesu. Tudi starost ne prizanaša, saj se z njo zmanjšuje raven MSM in povzroča simptome degeneracij, utrujenost in povečuje dovzetnost za bolezni. Žal se s sintetičnimi gnojil, ki se uporabljajo danes, MSM ne more nadomestiti, saj ga ne vsebujejo. Toplotna obdelava živil ali sušenje uničujeta organsko žveplo, zato moramo živila uživati sveža oziroma njegov primanjkljaj nadomestiti s prehranskim dodatkom.

Beljakovinski gradnik

Organsko žveplo ima pomembno razmerje z beljakovinami, zato se njegovo pomanjkanje hitro pokaže. Potrebno je za sintezo kolagena, prevladujoče sestavine vezivnega tkiva in kosti. Žveplo deluje kot sintetizator in aktivator vitaminov B in C, biotina in pantotenske kisline, vsi pa so potrebni za presnovo in zdravo živčevje. Pomembno vlogo igra tudi pri dihanju tkiv, procesu, pri katerem kisik in druge snovi, ki se uporabljajo za gradnjo celic, sprostijo energijo.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi