Domov ZdravjeZdravo življenje Zmanjšajte tveganje za nastanek diabetesa

Zmanjšajte tveganje za nastanek diabetesa

10 ogledov

Nika Šatej, dr. med.

Danes ima približno šest odstotkov svetovnega prebivalstva sladkorno bolezen. Zaradi sodobnega načina življenja, katerega značilnost sta neustrezna prehrana – neredni, preobilni in prekalorični obroki – ter pomanjkanje gibanja, število bolnikov s sladkorno boleznijo iz leta v leto strmo narašča.

Na starost in dedno pogojenost ne moremo vplivati. Lahko pa obvladamo preostale dejavnike tveganja, ki povečujejo možnost razvoja sladkorne bolezni. Ti dejavniki so čezmerna telesna teža in trebušna debelost, sedeč način življenja in pomanjkanje gibanja, nezdrave prehranske navade in kajenje. Sprememba življenjskega sloga lahko prepreči ali vsaj odloži sladkorno bolezen tipa 2 na mnogo višjo starost.

Vzdržujte normalno telesno težo

Da ne bi zboleli zaradi sladkorne bolezni tipa 2, vam svetujemo, da vzdržujete normalno telesno težo. Že samo povečevanje obsega pasu zelo poveča tveganje za izbruh sladkorne bolezni. Bodite redno telesno dejavni, večino dni v tednu vsaj pol ure. Zdravo se prehranjujte: vsak dan uživajte žitarice, bogate z vlakninami, veliko zelenjave in sadja, ribe, odrecite se slaščicam, uživajte malo maščob, ki naj bodo kakovostne. Namesto živalskih uporabljate rastlinske maščobe, denimo oljčno ali sojino olje in oreščke.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi