Domov BivanjeDom Kako najugodneje do vrhunske toplotne črpalke?
Dom

Kako najugodneje do vrhunske toplotne črpalke?

6 ogledov

Yasin Jodeh

Slovenski trg toplotnih črpalk je vse večji in obenem vse bolje informiran. Če je tipični slovenski kupec pred nekaj leti še spraševal »Kako toplotna črpalka sploh deluje?«, je danes vse pogostejše vprašanje »V čem se vaša ponudba razlikuje od konkurence?«

Kadar gre za prvi sistem v novogradnji je toplotna črpalka nedvomno najpogostejša izbira slovenskih zasebnih investitorjev. Številne prednosti sistema so mnogim dobro znane, izpostaviti velja predvsem izjemno nizke stroške ogrevanja, visoko zanesljivost in zanemarljive stroške vzdrževanja ter možnost hlajenja . Sodobne toplotne črpalke so sposobne delovati v ekstremnih pogojih in dosegati zelo visoke temperature, kar pomeni, da lahko takšna toplotna črpalka brez skrbi nadomesti tudi starejši sistem v hišah z radiatorskim ogrevanjem.

Z izbiro prizanega proizvajalca ne moremo zgrešiti

Investitor se mora pred odločitvijo prepričati o mnogih dejstvih in se odločiti za sistem, ki mu bo služil leta in leta po vgradnji. Dober sistem s toplotno črpalko mora delovati vsaj 20 do 30 let. Zato je pomembno iskati proizvajalca, ki ima vsaj toliko let izkušenj. Eden takih je švedsko podjetje Thermia, ki je bilo ustanovljeno leta 1929, toplotne črpalke proizvaja že od leta 1973. Danes je Thermia vodilni švedski proizvajalec, v lasti Danfossa, in proizvede preko 20 tisoč toplotnih črpalk za ogrevanje prostorov, ki pridobivajo energijo iz zraka, zemlje in podtalnice. Toplotne črpalke Thermia se ponašajo z najvišjo učinkovitostjo na evropskem trgu, kar je bilo že večkrat dokazano na mednarodnih testiranjih, ki jih izvajajo priznane neodvisne organizacije. Ne samo, da so toplotne črpalke Thermia tehnično dovršene, obenem so tako enostavne za uporabo, kot tudi za vgradnjo, da so prva izbira na Švedskem in v drugih razvitih evropskih trgih. Ne glede na to, da je proizvajalec v Sloveniji prisoten komaj eno leto, se že ponaša z velikim številom referenc v vseh regijah Slovenije.

Letno grelno število

Merilo kakovosti toplotne črpalke ni koeficient učinkovitosti COP, o katerem mnogi neprestano govorijo. COP namreč pove, kako je toplotna črpalka učinkovita v določeni točki merjenja, v laboratorijskih pogojih. Zavedati se je potrebno, da vaša hiša ni postavljena v laboratoriju, temveč v realnem okolju. Zato vas zanima, koliko toplotna črpalka dejansko porabi v enem letu, v toplejših in hladnejših obdobjih, skupno za ogrevanje in pripravo tople sanitarne vode. Ta pokazatelj učinkovitosti se imenuje letno grelno število ali SPF.

Finančna plat investicije, subvencioniran nakup in subvencioniran kredit

Investitorju je pomembno predvsem dvoje – koliko bo za toplotno črpalko plačal in koliko bo s tem sistemom prihranil. Z izbiro kakovostne toplotne črpalke, ki ima dokazano enega najvišjih letnih grelnih števil na trgu zagotovite tehnično najboljši izbor. Kaj pa finančno? Ker ima tehnično visoko specificiran izdelek tudi svojo ceno, tipični slovenski novograditelj pa omejene možnosti, smo se odločili pripraviti inovativno prodajno shemo, pri kateri investitor pridobi najboljše na trgu po kar se da ugodnih pogojih. V posel so vključeni vsi, ki utegnejo izboljšati pogoje za investicijo in investitorju prihraniti kakšen Evro. Osrednjega pomena je dobavitelj primarne energije, torej elektro distributer, ki nudi investitorju posebne pogoje dobave električne energije.

Podobna ponudba tudi za toplotne črpalke za sanitarno vodo

Na enak način lahko investirate tudi v toplotno črpalko za sanitarno vodo AquaMAX. Po obisku pooblaščenega monterja boste pridobili ponudbo s posebnim popustom, uredili brezobrestni kredit na 12-mesecev in kandidirali za subvencijo Ekosklada v višini 250 evrov. Elektro vam bo povrnil lastno subvencijo, kar je okoliko 80 evrov. Pri nakupu kakovostne 300-litrske toplotne črpalke boste tako prihranili prek 500 evrov, kar je približno 30 odstotkov naložbe z vključeno vgradnjo.

Yasin Jodeh je tehnični vodja v podjetju Atlas Trading iz Vojnika.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi