Domov BivanjeDom Obdani z naravnimi materiali
Dom

Obdani z naravnimi materiali

1 ogledov

Človek je za gradnjo in urejanje doma že od nekdaj uporabljal in predeloval materiale, ki jih je dobil v naravi. Z razmahom industrije so materiali za dom postali vse bolj sintetični, oz. narejeni na osnovi petrokemičnih snovi (akril, vinil), dodaja se jim kemične konzervanse, fungicide (proti plesnim), biocide, topila (razredčujejo in utekočinijo barvo), polnila za ohranjanje teksture barv ter sušila (za dezinfekcijo). Na srečo se trend spet obrača v prid naravnih materialov brez škodljivih dodatkov, kar se pozna tudi v čedalje pestrejši ponudbi na trgu.

Sabina Podjed

Najkakovostnejšo klimo v bivalnih prostorih ustvarimo z ilovnatimi ometi. Ilovica ima visoko sposobnost uravnavanja vlage v prostoru – nase veže prekomerno vlago iz zraka oziroma obratno, ko se zrak v prostoru izsuši, jo oddaja v prostor. Na ta način v prostoru ustvarja prijetno mikroklimo. Ne povzroča nobenih zdravju škodljivih emisij, prav nasprotno, iz zraka absorbira škodljive snovi in neprijetne vonjave. Ilovica tudi preprečuje nastajanje plesni, saj je njena Ph vrednost 7,1 . Poleg tega ne vsebuje nobenih kemičnih dodatkov oz. konzervansov.

Ekološke barve in laki
Tudi ekološke zidne barve so zdravju in okolju neškodljive. Že pred tisočletji so ljudje vedeli, da je apno zmešano s skuto, ki vsebuje kazein, odlično vezivo barve. Nekaj teh starih slik je še danes ohranjenih v cerkvah in muzejih, kar dokazuje izvrstno kvaliteto kazeinskih barv. Ne le kvaliteta, temveč tudi nestrupena, okolju prijazna izdelava in obdelava kazeinskih barv so razlog, da se ponovno odkriva stare recepte in se jih razvija naprej. Alternativa barvi na osnovi mlečnih beljakovin je marmor-kazeinska stenska barva, ki vsebuje rastlinski kazein (na osnovi stročnic). Priznani nemški proizvajalec naravnih barv, olj in voskov Kreidezeit se na račun svojih ekoloških barv celo šali z »navodili«, da ni dobro spiti več kot liter barve na dan. Zanimive so tudi stenske ilovnate barve, ki zaradi finih ilovnatih zrnc ustvarijo rahlo strukturirano stensko površino, ki spominja na ilovnat omet.

Lesene površine namesto lakiranja zaščitimo z naravnimi olji in voski. Laneno olje se na primer je že stoletja uporablja za zaščito lesa. Površine, ki so bile v preteklosti obdelane s tem oljem, še danes dobro služijo svojemu namenu.

Podobno, kot se počutimo najbolj udobno v oblačilih iz naravnih materialov, ki so zračna in prijazna koži, je mikroklima v prostoru odvisna tudi od vrste izolacije. Med naravna toploizolacijska gradiva prištevamo ekspandirano in impregnirano pluto, ekspandirano glino, trstiko, lesna vlakna, slamo, ovčjo volno, kokosova vlakna, bombaž , konopljo, lan in celulozni kosmiči. Kar je najpomembnejše, s temi gradivi lahko dosežemo ustrezno toplotno izolacijo, hkrati pa v objekt ne vnesemo okolju in zdravju škodljivih snovi.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi