Domov Zdravje Guarana – za bistro glavo in vitalno telo

Guarana – za bistro glavo in vitalno telo

8 ogledov

Guarana (Paullinia cupana) je ovijalka z živo rdečimi sadeži. Njen izvor je amazonski pragozd severne Brazilije. Južnoameriškim indijanskim plemenom Satere Mawe in Guarani so že stoletja poznane guaranine izredne lastnosti povečevanja vzdržljivosti, ki je življensko pomembna za preživetje v negostoljubnem amazonskem pragozdu. Sadež guarane vsebuje črna semena obrobljena z belo barvo, ki spominjajo na človeško oko, kar je bilo osnova različnih zgodb in mitov med Indijanci.

Semena guarane vsebuje mnogo pomembnih bio aktivnih sestavin, med katerimi je zelo pomemben guaranin, kofeinu podobna snov, ki pa se apsorbira v krvni obtok počasneje kot kofein, posledica česar je daljše in enakomernejše delovanje ter bolj prijeten občutek. Tudi diuretični učinek je bistveno manjši kot pri kofeinu. Zato je guarana zelo priljubljena med športniki, tako profesionalnimi kot rekreativnimi, ker na naraven način povečuje fizično vzdržljivost ter zmanjšuje občutek utrujenosti, brez negativnih učinkov. Tekači, z uživanjem guarane pred tekom, lažje prenašajo napore ter dosegajo boljše rezultate. Njeno uživanje se priporoča, ko se zaradi celodnevnih fizičnih in psihičnih naporov počutimo izgorele in brez energije. Guarana tudi izboljšuje spomin in koncentracijo.
Francoski znanstvenikiso med raziskovanjem guarane ugotovili, da zmanjšuje glavobole in migrene ter dviguje razpoloženje in vitalnost organizma.
Guarana spodbuja presnovo organizma, raztaplja maščobe ter zmanjšuje občutek lahkote, kar je dobra novica za osebe, ki želijo na zdrav način zmanjšati telesno težo.

Rezultati raziskave , ki jo dr. David Kennedy s sodelavci izvedel leta 2008 na Univerzi Newcastle v Angliji, je med drugim pokazala, da guarana uspešno povečuje sposobnost kognitivnih procesov in psihične vzdržljivosti. Raziskava je vključevala 129 zdravih oseb, v starosti od 18-24 let. Tisti, ki so spili napitek z guarano so precej bolje (hitreje in bolj pravilno) reševali teste kot tisti, ki je niso.
Leta 2012 je na Univerzi Miami v ZDA dr. Oliveira Campos opravila klinično raziskavo na bolnicah z rakom dojk, ki so prestale kemoterapijo, katere posledica je kronična utrujenost . Ugotovila je, da je guarana učinkovita in cenovno ugodna alternativa farmacevtskim preparatom za zdravljenje utrujenosti pri pacientkah z rakom dojk, brez neželenih stranskih učinkov.

Najbolje učinkuje guarana, ki raste divje v amazonskem gozdu.
Pomembno je, da so semena guarane pražena na tradicionalen način v glinenih pečeh z zmanjšano prisotnostjo kisika, kar preprečuje oksidacijo semen in s tem povečuje njihovo pozitivno učinkovanje na organizem. Pražena semena se zmeljejo v prah ter uživajo s tekočino po lastnem okusu.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi