Domov BivanjeDom Sodobna stanovanja so raj za hišno pršico
Dom

Sodobna stanovanja so raj za hišno pršico

8 ogledov

eronika Bilban

Hišni prah je najpogostejša snov, ki povzroča alergijo na dihalih. Pršica hišnega prahu izloča zelo močan alergen. Znamenja alergije na hišni prah so srbenje oči in solzenje, draženje na kihanje, smrkanje, kašljanje, včasih pa celo dušenje.

V hišnem prahu se nahajajo številne glivice, trosi, bakterije, delci insektov, perja, svile, kemikalij, peloda, kožnih lusk in živalskih dlak. Idealno gojišče za pršice hišnega prahu so grobi ometi na stenah in odprto pohištvo s številnimi policami. Pogosto ne pomaga sesanje, pač pa brisanje z mokro krpo. Da boste preprečili nabiranje pršic hišnega prahu, se izognite zavesam in preprogam ali talnim oblogam. Postelje dobro prezračite, posteljnino pa tedensko preoblačite. 

Kaj so pršice?

Pršice so mikroorganizmi, podobni pajkom. Velike so le od 0,2 do 0,3 milimetra, alergijo pa povzročajo prek encimov, ki jih vsebujejo njihovi iztrebki. Živijo v vzmetnicah, blazinah in odejah in kar 80 odstotkov alergenov hišne pršice prihaja iz ležišča, druge pa najdemo v preprogah, foteljih in drugih predmetih izdelanih iz tekstila. Postelje so njihovo idealno gojišče, saj imajo na voljo obilo hrane. Hranijo se namreč z mikroskopskimi luskami naše kože. Dobro jim dene tudi stalna temperatura okoli 20 stopinj Celzija in visoka relativna vlažnost od 60 do 80 odstotkov.

Kljub pogostosti se ji lahko izognemo

Alergija na hišno pršico je najbolj razširjena alergija v našem okolju. V sodobnih stanovanjskih objektih ustvarjamo idealne klimatske razmere za njen razvoj. Dobra novica je, da se je je moč dokaj preprosto ubraniti. Zdravniki priporočajo uporabo prevlek proti pršici že pri novorojenčku, posebej če so v družini že primeri alergije. Pri otrocih alergičnih staršev je kar 75 odstotkov verjetnosti, da se bo alergija pojavila tudi pri njih. Do 50-odstotna je verjetnost pri tistih otrocih, kjer ima en od staršev alergijo in 30 do 40-odstotna, če alergija prizadene brata, sestro ali sorodnika. Novejše raziskave celo dokazujejo, da se senzibilnost na alergene pojavi že pri zarodku in svetujejo, da se s preventivnim ravnanjem prične že pri noseči materi.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi