Domov BivanjeDom Spustite svetlobo v svoj dom

Spustite svetlobo v svoj dom

8 ogledov

Pred vrati je jesenski ekvinokcij oz. enakonočje, z njim pa bomo vstopili v polovico leta, ko bo noč daljša od dneva. Premik urinih kazalcev ob koncu oktobra bo jesenske oz. zimske večere še nekoliko podaljšal in mnogi bomo verjetno kaj hitro potarnali nad občutkom pomanjkanja dnevne svetlobe. A ne gre le za občutek. Po mnenju strokovnjakov je namreč zadostna količina dnevne svetlobe ključnega pomena za naše zdravje.

Sara Sočan

Edina stalnica pri dnevni svetlobi je, da se ta nenehno spreminja. Seveda že naši oči zaznajo bistveno razliko med jakostjo svetlobe ob sočnem vzhodu, sredi dneva ali ob sončnem zahodu. Vedeti pa je treba, da je svetloba elektromagnetno valovanje, sestavljeno iz različnih spektrov z različnimi valovnimi dolžinami. Razmerja med njimi pa se tekom dneva nenehno spreminjajo.

Z naše zdravje oz. normalno delovanje našega telesa so pomembni vsi spektri oz. vse valovne dolžine, tudi tisti, ki jih naše oči ne zaznajo. In prav tu se skriva odgovor, zakaj umetna svetloba, ki je vseskozi enaka, ne more nadomestiti dnevne. 

Če svetli del dneva preživimo v zaprtem prostoru, je torej zelo pomembno, da imamo denimo ob delovni mizi okno in skozenj odprt pogled na okolico. To nam omogoča, da spremljamo spreminjanje dneva, gibanje senc, izmenjavanje temnejših in svetlejših predelov… Strokovnjaki namreč trdijo, da je gibanje svetlobe ključno za naše zdravje in dobro počutje.

Kako pozitivne učinke dnevne svetlobe izkoristiti v vašem domu?

Da bi izkoristili pozitivne učinke dnevne svetlobe v vašem domu, velja razmisliti o nekaj razmeroma preprostih korakih. Prvi med njimi je, da poskusite optimizirati postaviev pohištva in delovnih prostorov tako, da izkoristite naravno svetlobo. Okna naj bodo pri tem čista in nezastirana.

Uporaba prozornih ali lahkih zaves vam omogoča, da svetlobo bolje izkoristite, medtem ko kljub temu ohranjate zasebnost. Če vaše stanovanje razpolaga tudi z zunanjimi površinami (terasa, balkon, vrt), poskusite čim več časa preživeti zunaj. To bo še dodatno izboljšalo vaše razpoloženje in dobro počutje.

Če pa ocenjujete, da vaš dom nima dovolj naravne svetlobe, razmislite o uporabi umetne svetlobe. Pri tem je pomembno, da uporabite svetila, ki posnemajo naravno svetlobo. Danes namreč že lahko izberete žarnice oz svetlobna telesa s spektrom dnevne svetlobe.

Očitno je torej, da dnevna svetloba igra ključno vlogo pri našem fizičnem in čustvenem zdravju ter splošnem dobrem počutju. Zato je pomembno, da izkoristimo prednosti naravne svetlobe v naših domovih in si prizadevamo za optimalno ravnotežje med naravno in umetno svetlobo za višjo kvaliteto življenja.

 

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi