Domov BivanjeEkologija Barbio’s, vrhunski zelenjavni in zeliščni eko izdelki

Barbio’s, vrhunski zelenjavni in zeliščni eko izdelki

 

Z Barbaro Meža, ustanoviteljico podjetja Barbio’s, smo se pogovarjali o njihovih začetkih, izdelkih in izzivih, ki so še pred njimi. Gre za novo slovensko blagovno znamko vrhunskih zelenjavnih in zeliščnih ekoloških izdelkov, ki jo je zasnovala in razvila sama s pomočjo družine in prijateljev.

Kako ste torej začeli, kje ste dobili idejo za podjetje in vaše izdelke?
Po rojstvu otrok sem se začela bolj zavedati, kako je prehrana pomembna. Takrat sem začela posegati po ekoloških in predvsem domačih izdelkih, ki ne pridejo v trgovine z drugega konca sveta in pri tem izgubijo veliko hranilnih snovi. Za domače potrebe sem začela pripravljati Biogetto in sčasoma je tako nastala ideja za podjetje, saj so bili vsi domači in prijatelji navdušeni, kadar sem jim jo podarila. Sploh za mame je Biogetta enkratna, ker lahko svojim otrokom enostavno pripravijo zdrave jedi, ki so tudi zelo okusne.

Vendar pa ne želite biti le še eno podjetje, če prav razumem?
Ko sem se odločala za samostojno pot, sem hotela nekaj več. Zato sem pripravila koncept, po katerem smo družbeno odgovorni, spodbujamo lokalno okolje in razvoj podeželja. Sodelujemo namreč s slovenskimi ekološkimi kmetijami, da za nas pridelujejo zelenjavo in zelišča. Tako naše surovine ohranijo vse bogastvo vitaminov, mineralov in drugih hranljivih snovi. Naša vizija za prihodnost je, da bi imel vsak naš kozarček kodo, s katero bi lahko kupec izvedel točno, s katere kmetije je prišla zelenjava ali začimbe.

Vaši izdelki so torej namenjeni kuhanju?
Tako je, naš glavni izdelek je Biogetta, ki olajša kuhanje. Jedem da odličen okus, obenem pa je čisto naravna, brez konzervansov, umetnih barvil in arom, brez kvasa, maščob, škrobov in drugih »mašil«, ki jih najdemo v tovrstnih izdelkih. Barbio’s želi spodbujati in olajšati kuhanje hrane doma, saj je na ta način pripravljena hrana veliko boljša od industrijsko pripravljene. Točno vemo, katere sestavine smo uporabili, koliko smo dali maščob, soli ali sladkorja, ki so v industrijskih živilih običajno skriti in se še zavedamo ne, da smo jih užili.

Kako pa oblikujete izdelke?
Opiramo se na tradicionalne postopke predelave in konzerviranja, kot so jih poznale že naše babice. Za pripravo Biogette smo se povezali s Piranskimi solinami in uporabljamo izključno njihovo tradicionalno ročno pridelano morsko sol. Ta sol je nerafinirana in vsebuje le naravno prisoten jod, poleg tega pa še obilico telesu potrebnih mineralov. Ob tem je nastala ideja za zeliščne soli, ki smo jih razvili po lastnih recepturah. Trenutno imamo v ponudbi Bio mediteransko sol in Bio provansalsko sol. Naše zeliščne soli imajo zaradi našega postopka predelave izreden vonj in okus, njihova prednost pa je enostavna uporaba, saj imamo vse potrebno za okusno jed v enem lončku.

Pripravljate pa tudi novost, Bio konopljino sol?
Bio konopljina sol bo vsak čas na prodajnih policah. Pripravili smo jo iz slovenske bio konopljine moke, začimb in piranske soli. Namenjena je začinjanju vseh vrst zelenjavnih in mesnih jedi, najboljša pa je na pečenem mesu. Poleg odličnega okusa jedi doda še vse koristne snovi konoplje. Ta je bogat vir beljakovin in vsebuje vseh osem življenjsko pomembnih aminokislin v idealnem razmerju za človeško telo, saj mu pomaga pri tvorbi protiteles in krepitvi imunskega sistema.

Pravite, da so vaši izdelki že na prodajnih policah?
Zelo smo ponosni na to, da smo po letu in pol že uspeli priti na prodajne police naših največjih trgovcev, pa tudi manjših specializiranih ekoloških trgovin. V Intersparu in E.Leclercu imajo poleg Biogette tudi naše zeliščne soli, upam da v kratkem tudi Bio konopljino sol. Odzivi kupcev, ki so naše izdelke že preizkusili, so zelo dobri. To je za nas tudi spodbuda za naprej, saj imamo še kup idej za nove izdelke.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi