Domov Odnosi in družinaPsihologija 8. marec – Mednarodni praznik žensk

8. marec – Mednarodni praznik žensk

6 ogledov

Danes praznujemo 8. marec – mednarodni dan žensk- in prepričani smo, da boste dekleta in žene danes deležne prav posebne pozornosti, ki si jo brez dvoma zaslužite. Četudi se zdi, da ima mednarodni praznik žensk v sodobnem času le še simbolni pomen, temu nikakor ni tako. Boj za ekonomsko, politično in socialno enakopravnost žensk, ki so ga pred dobrim poldrugim stoletjem začele delavke v newyorških tovarnah, namreč tudi sedaj še ni zaključen.

Miha Anžur

Zgodba, ki se skriva za 8. marcem, se je leta 1857 začela onkraj velike luže. Ženske zaposlene v tekstilnih tovarnah v New Yorku so takrat organizirale protest, s katerim so opozorile na nečloveške delovne pogoje in obenem zahtevale boljše plačilo za svoje delo. Seveda je policija proteste zatrla, a gibanje se je ohranilo in nadaljevalo s svojimi aktivnostmi. Vrhunec je doseglo 8. marca 1908, ko se je na ulicah Velikega jabolka zbralo preko 15.000 žensk in zahtevalo boljše plačilo, krajši delovnik in volilne pravice. Protestnice so bile združene pod sloganom »Kruh in vrtnice«, pri čemer je kruh simboliziral ekonomsko varnost, vrtnice pa boljšo kakovost življenja.

Težišče dogajanja se je nato preneslo v Evropo, kjer je nemška feministka in socialistka Clara Zetkin na mednarodni socialistični konferenci v danskem Kopenhagnu leta 1910 predlagala priznanje mednarodnega praznika žensk. Predlog Zetkinove je bil tedaj sprejet, vendar pa točnega datuma praznika na omenjeni konferenci še niso izbrali. Sedem leta kasneje je nato protest žensk za enakopravnost izbruhnil še v Rusiji. Tudi tega so oblasti poskušale zatreti, a so bile pri tem neuspešne. Ruski car je bila tedaj prisiljen odstopiti, začasna vlada, ki ga je nasledila, pa je ženskam 23. februarja 1917 po julijanskem koledarju zagotovila volilno pravico. Na gregorijanskem koledarju, ki ga uporabljamo danes, pa je bil ta datum 8. marec.

Kako je z enakopravnostjo med spoloma danes?

Čeprav se zdi, da se je položaj žensk v družbi v dobrem stoletju po opisanih dogodkih precej izboljšal in se (vsaj v razvitem svetu) do neke mere izenačil s položajem moških, temu ni tako. Ženske na trgu dela še vedno kotirajo precej slabše od moških, četudi imajo ženske praviloma višjo izobrazbo. Posledično imajo slabše položaje in so za enako delo plačane manj kot moški. Podoben vzorec je opaziti tudi na drugih področjih družbenega življenja.

Boj za enakopravnost tako še zdaleč ni zaključen. Ne glede na to, da razlike med spoloma morda niso tako očitne, kot so bile še pred nekaj desetletji, je prav, da nanje opozarjamo in skupaj gradimo enakopravno, vključujočo družbo. Naj torej 8. marec ne bo le praznik cvetličarjev, pač pa naj podarjeni cvet simbolizira spoštovanje, ki si ga ženske zagotovo zaslužijo.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi