Domov Odnosi in družinaPsihologija Kako pozitivna čustva krepijo naše zdravje?

Kako pozitivna čustva krepijo naše zdravje?

4 ogledov

Ašvatino pismo

Ašvata Nataša Martinčič 

»Star sem prek 60 let in telo postaja nefunkcionalno. V teh letih nam povzroča same bolečine, strah, grozo in je cokla dobremu počutju. Postaja breme za dušo, ker več ne uboga našega hotenja in naših želja početi stvari, ki bi jih radi. Velika utrujenost in telesne bolečine nam diktirajo, vsiljujejo, povzročajo psihično počutje, dobro ali slabo voljo. Če me bolijo hrbtenica, prostata, ledvice, glava, ne morem biti dobre, vesele volje, sproščen, nasmejan … Torej deli telesa ne dovolijo funkcionalno opravljanje nalog in zelo močno, brutalno vplivajo na našo psiho in psihično počutje. Čas beži, vsega smo že naveličani, vse je postalo brezvezno, nepotrebno, odveč, niti pomlad nam ni več v spodbudo, ker se že zdaj bojimo prihajajoče zime in mraza, ki nam tare dušo in predvsem telo. Čakamo samo še na smrt, ki pride nepričakovano, tudi uiti ji ni mogoče. Vsak dan je težak in še težji bodo dnevi, ker se zaradi psihičnega bremena zdi, da smo težki 200 kilogramov. To je moje osebno počutje, ki sem ga moral nekomu zaupati … da morda najdem kakšno drugo pot, po kateri bi šel bolj optimistično naprej še skozi ta čas, ki nam je ostal do večnosti,« pravi Jaka iz Kranja.

Spoštovani g. Jaka,
globoko hvaležna sem vam, ker ste nam zaupali svoj pogled – ki pravzaprav natančno odraža vaše trenutno telesno počutje. Čeprav ni najbolj rožnato, bi vam rada povedala, da je naše telesno stanje le odsev tega, kar se že nekaj časa ali trenutno dogaja v naši osebni zavesti – to pa je dobra novica tako za vas kot za vse nas. Telesno počutje namreč lahko izboljšamo, ozdravimo bolezen in obnovimo organe, ko prenovimo svoj pogled nase, svojo preteklost, sedanjost in prihodnost. Tudi pomladimo se. Na premik v zavesti se naše telo odzove zelo hitro. Edini razlog, da se zdi, da je človekovemu telesu namenjeno degenerirati, je, da se človek leta in leta oklepa okornih misli, ki hromijo njegovo telo ali mu, z drugimi besedami, jemljejo življenjsko energijo. Človek na poti življenja namreč pobira prepričanja, ki mu ne služijo in ne pomagajo biti in delati to, kar si v resnici želi – ovirajo njegovo srečo – ne pomisli pa, da mu teh prepričanj preprosto ni treba prevzeti, če ga v resnici ne osrečujejo. Toda nikoli ni prepozno! To, kar si je vredno zapomniti, je, da nikoli in nikdar ne podcenjujte inteligence celic svojega telesa. Pa tudi moči ene same prijetne misli ne. Zdravo telo je vozilo, katerega voznik vedno znova izbere pot, ki ga osrečuje. Kajti le misli in pot, ki voznika osrečujejo, oskrbujejo njegovo vozilo z vso potrebno življenjsko energijo.
To, kar pravzaprav sprašujete, je: »Kako naj najdem misli in pot, ki bodo moje telo oskrbele s to poživljajočo, obnavljajočo, življenjsko energijo, ko pa se zaradi bolečin težko osredotočam na kaj prijetnega?« Dovolite mi, da na to vprašanje odgovorim čim bolj kratko in jedrnato.
Naša čustva so nekakšen pol-fizični dokaz tega, kar se dogaja v naši osebni zavesti, v našem osebnem življenju. Pozitivna čustva so direktno povezana z visoko ravnjo življenjske energije, visoka raven življenjske energije pa z zdravjem. Da bi izboljšali svoje zdravje, si moramo dovoliti občutiti radost in je ne dušiti. Delati moramo to, kar nas veseli – iz trenutka v trenutek. To pa za vsakogar pomeni nekaj drugega. In ker, roko na srce, radosti včasih preprosto ne moremo občutiti, zadostuje, da si dovolimo, da nas prevzame katerakoli prijetna misel, beseda, scena, pokrajina, lepota trenutka ali koga drugega, karkoli prijetnega. Morda lahko začnete z mislijo: »Telo me le opominja, da potrebuje gorivo sreče.« Gre za to, da si dovolite prepustiti se še tako majceni radosti, še tako majhni prijetni misli – in ne podcenjujete njene moči. Kajti ponesla vas bo k še prijetnejši in še prijetnejši, dokler ne bo dvignila vašega razpoloženja in uravnovesila vaš krvni tlak, umirila dihanje, zrahljala psihično počutje, sprostila mišice in endorfine, olajšala dušo, odpravila bolečine in še in še.
Nič ni pomembnejše od zdravja in sreče. Zdravje in sreča poskakujeta po poti življenja z roko v roki in sta nerazdružljiva v najglobljem pomenu besede. Zato si morate dovoliti – tudi ko vas bolijo sklepi, ledvice, prostata in tako naprej – preprosto storiti nekaj drugačnega kot ponavadi. Najti novo prijetno misel o sebi in svojem življenju: pa če to pomeni, da namesto večernih novic gledate komedijo, namesto osmrtnic berete šale, ne kritizirate in skrbite za politiko, namesto poslušanja radijskih novic greste na sprehod do vogala in si pustite, da vas očara ptičje petje … Me razumete? Na začetku je težko, vendar je zelo pomembno. Za vaše zdravje gre. In če so mnogi dandanes popolnoma ozdraveli tako, da so ves mesec gledali komedije, ali se preprosto odločili, da bodo delali samo še to, kar jih resnično osrečuje, ter ozdraveli, ko so bili takorekoč uradno odpisani, potem bo uspelo tudi vam. Odločite se in bodite predani svoji sreči. Nič ni vrednejše vaše pozornosti bolj kot to, kar krepi vaše prijetne misli in zdravje. Zato le pogumno, korak za korakom. Naj vas ne skrbi čas. Zmorete. Zavestno ustvarjanje nas prav vse, brez izjem, resnično uči živeti trenutke – z vsem srcem.

Ašvata Nataša Martinčič,
trenerka zavestnega ustvarjanja

Dragi bralci Bogastva zdravja, če si tudi vi želite odgovor na svoje vprašanje, pišite na ashvata@ashvata.si.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi