Domov Odnosi in družinaDružba Kič, ki nas osrečuje

Kič, ki nas osrečuje

14 ogledov

Katarina Kimovec

Božični filmi so že desetletja del praznične tradicije po vsem svetu. Njihov vpliv na dobro počutje in razpoloženje ljudi, zlasti v prazničnem času, je opazen in nikakor ni zanemarljiv. Televizijski kanali so v teh dneh pravzaprav v znamenju božiča in s tem povezanih vsebin, zato smo raziskali, kako gledanje božičnih filmov vpliva na naše razpoloženje in zakaj so tovrstne TV vsebine tako priljubljene.

Če ste si že kdaj ogledali kak božični film, se boste verjetno strinjali, da ne gre za tako zelo kakovostno produkcijo, pa tudi same zgodbe so si precej podobne in so precej predvidljive. Lahko bi celo rekli, da večinoma gre za nekakšen televizijski kič, ki pa ga imajo gledalci neizmerno radi. Kje torej tiči razlog za ta paradoks?

Božični filmi pogosto prikazujejo srečne zgodbe, ki se običajno končajo s pozitivnimi sporočili o ljubezni, družini in dajanju. Vse našteto lahko v nas spodbudi občutke sreče in zadovoljstva, poleg tega pa je za mnoge gledanje določenih božičnih filmov letna tradicija, ki prinaša nostalgijo in spominja na srečne trenutke iz otroštva.

Božični prazniki so sicer čas, ko se nas velika večina snide z družino in prijatelji in nekako obnovi medsebojne vezi, ki se med letom ob hitrem tempu življenja utegnejo razrahljati. Skupno gledanje božičnih filmov lahko te vezi še dodatno okrepi in spodbudi občutek pripadnosti in povezanosti. Tudi za tiste, ki so fizično ločeni od svojih bližnjih, lahko gledanje božičnih filmov ustvari občutek bližine in skupnosti.

Poleg vsega naštetega pa božični filmi lahko delujejo tudi kot oblika pobega od vsakodnevnih skrbi in stresa. Z umikom v svet, kjer prevladujejo pozitivna čustva in srečni konci, lahko ljudje začasno pozabimo na svoje težave. Taka oblika sprostitve in razvedrila pa je lahko izjemno koristna za duševno zdravje.

Glavna tematika praznično obarvanih filmov so najpogosteje upanje, vera, pa tudi praznični »čudeži«. Sporočila, ki jih zgodbe s tako tematiko prinašajo, lahko v ljudeh prebudijo občutek optimizma in upanja, še posebej v sodobnem času, ko se svet nepretrgoma spopada z novimi in novimi krizami. Ker božični filmi spodbujajo vero v dobro in pozitivne spremembe, imajo po mnenju strokovnjakov lahko dolgoročnejši vpliv na razpoloženje posameznika in na njegov pogled na svet.

Gledanje tovrstnih TV vsebin je lahko koristno tudi za otroke. Ne gre namreč le za zabavo in sprostitev, ampak lahko božični filmi služijo tudi kot nekakšno sredstvo za učenje o vrednotah, kot so sočutje, prijateljstvo in pomen družine.

Če torej strnemo, lahko rečemo, da božični filmi pri ljudeh vzbujajo srečne občutke, spodbujajo družbeno povezanost, optimizem in pozitivne vrednote, pozitivno pa vplivajo tudi na duševno zdravje. Če se vam torej zdi, da potrebujete dozo pozitive, si vzemite večer zase, poiščite kak dober praznični film in se prepustite njegovi zgodbi. Ne bo vam žal!

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi