Domov Odnosi in družinaPsihologija Razumevanje strahu – pot nazaj, v notranji raj

Razumevanje strahu – pot nazaj, v notranji raj

3 ogledov

Ašvatino pismo

 

Ašvata Nataša Martinčič

»Prebiram vaš blog, sporočila Vesoljnega menedžerja, tudi knjigo imam. Zanima me nekaj. Strah. Strah mene paralizira do obisti, popolnoma. In v teh dneh, ko se povsod govori o krizi, varčevanju, ob kaj vse bomo in kaj nam bodo vzeli … je zelo težko ostati pozitiven. Mene strah in vsa negativa kar posesa vase. In nisem dovolj močna, da se ubranim. Imate kakšen nasvet?« sprašuje Tina iz Novega Mesta.

 

Spoštovana ga. Tina,

ko se začne človek zavestno zavedati, tako kot vi, da želeno resničnost ustvarja in ohranja s prijetnimi mislimi, neželeno pa z neprijetnimi, – in ko ve, da moč svojih misli občuti, – ga neprijetni občutki včasih zelo prestrašijo. To je razumljivo, še posebej, ko spremlja neko neharmonično dogajanje ali se zaplete v črnogled pogled na svet. Toda le, ko pozabi hkrati spremljati pogled Najboljšega in Najlepšega v sebi, se od njega včasih tako oddalji, da začuti strah.

Smo v času, ko ljudje množično spoznavajo moč svojih misli, s tem pa vrednost, veličastnost in zanesljivost svojih občutkov ali notranjega vodstva. In tudi strah je del vašega notranjega vodstva, zato se vam ga ni treba bati. Ljudje se ga bojijo zato, ker ne razumejo, kdaj se pojavi. Pa poglejmo, kdaj se pojavi in kako pomembno sporočilo pravzaprav prinaša.
Ko začnete domnevati ali verjeti, da je vaša sreča odvisna od okoliščin, da ne leži v vaših rokah in da ste nemočni, se začnete počutiti nemočne in zajame vas strah. In prav je tako. Kajti ni res, da ste nemočni. Vse, kar je v nasprotju z resnico, da imate moč spremeniti karkoli na bolje, v vas zbuja neprijeten občutek, in bolj ko se oddaljite od te resnice, bolj neprijeten je občutek. V vas namreč utripa védenje, da je rešljiva vsaka neprijetna situacija, – da lahko ustvarite vse, za kar se odločite. In strah čutite, ko gledate na gospodarstvo svojega naroda ali sveta, ali na karkoli drugega, popolnoma drugače, kot na to gleda Najboljši, Najlepši in Najvišji del vas, – ki kipi od zamisli, zanosa in poguma.
Strah vam pomaga vedeti, da je skrajni čas, da mislite in delate kot Najboljše in Najlepše v vas. Da začutite svojo Najvišjo samozavest. Da se zavedate, da je vaša ljubezen močnejša od vsakega strahu.
In ko se sprostite, vas takorekoč katapultira v resnico: pomaga vam utrditi prepričanje, da so najlepše in najbolj navdihujoče stvari, ki ste jih kdaj čutili in verjeli vanje… resnične. Zato se mu lahko zahvalite.
Človeka včasih zdrami le strahec Zdramko.
Nikoli več se vam ni treba bati neprijetnih občutkov, ker zdaj razumete, da vas le spominjajo na resnično moč, ki jo imate – in na rešljivost vsake neprijetne situacije. Vsak občutek je kot utripajoči znak, ki vas usmerja nazaj v notranji raj, ali naprej v neskončno radost. In enako velja za »krizo«, bodisi osebno, narodno ali mednarodno. Vse v življenju lahko iz vas potegne najslabše ali najboljše, a le vi se lahko odločite, kaj od tega bo veljalo za vas. Ne dajajte politiki, slabim novicam in ljudem, ki ne verjamejo v svetlo prihodnost, svobodo, da vas spravljajo s tira. Bodite tisti, ki razumete pozitivno plat strahu in vsake »krize«, ki je pravzaprav priložnost za boljši način življenja, – in pozitivno boste vplivali nase, na svojo družino, prijatelje, ter s takšnim razumevanjem v duhu objeli vso Slovenijo in ves svet. Pozitivna sprememba se resnično začne pri vas, nikjer drugje.
Najboljši temelj za svetlo prihodnost je torej vedno sodelovanje z Najboljšim v sebi in drugih. Vse ostalo je zapravljanje časa. A ne zato, ker bi se vam kam mudilo, temveč zato, ker sadove takšnega sodelovanja lahko uživate že danes.
Le brezpogojno namenjajte pozornost želenemu, saj bo vaša dragocena energija tako najlažje tekla tja, kamor bi morala. Einstein bi temu dodal: »To ni filozofija. To je fizika.«

Ašvata Nataša Martinčič, trenerka zavestnega ustvarjanja
Dragi bralci Bogastva zdravja, če tudi vi želite Ašvatin odgovor na svoje žgoče vprašanje, pišite na ashvata@ashvata.si.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi