3 C
Ljubljana
torek, 29 novembra, 2022
0,00 €

V košarici ni izdelkov.

Nevidna sila, ki zdravi

Tokratna izdaja Bogastva zdravja je v veliki meri posvečena preživljanju časa v naravi. Vreme namreč v teh dneh postaja vse bolj »prijazno« in nas kar vabi, da zapustimo svoja stanovanja in pisarne ter se nadihamo svežega zraka. Hoja, tek, morda izlet na kolesu ali zgolj poležavanje na prijetnem pomladanskem soncu – v resnici sploh ni pomembno, kaj od tega izberete. Važno je le, da se naravi prepustimo, saj je sposobna odpraviti vrsto tegob, s katerimi se ljudje srečujemo v sodobnem načinu življenja. 

Sara Sočan

Dejstvo je, da smo ljudje nekoč znali bivati v sožitju z naravo, danes pa jo marsikdaj, hote ali nehote, želimo kar nekoliko potisniti na stran in si predstavljamo, da smo močnejši in pametnejši od nje. A temu vendarle ni tako. Mati narava je še vedno tista, brez katere si življenja na našem planetu ni mogoče predstavljati. To bi si veljalo zapomniti, da bi vsi skupaj lahko spremenili tudi način, kako z naravo ravnamo. A to je že neka druga zgodba.

Tokrat smo preverili, kakšne pozitivne učinke ima preživljanje časa v naravi na naš organizem. Strokovnjaki so namreč opravili vrsto različnih študij, v katerih so ugotavljali, kakšen je vpliv dreves, travnikov, parkov, plaž in vrtov na človekovo zdravje. Prišli so do zanimivih ugotovitev.

Za boljši um in manj anksioznosti

Ugotovili so namreč, da oddih v naravi revitalizira naš um, s tem pa se zmanjša anksioznost, upočasni se srčni utrip, hkrati pa se zniža tudi krvni tlak. Obenem se precej izboljša naš spomin, kar pa je še bolj pomembno – tudi za do tretjino se zmanjšajo simptomi depresije. Sprehod po parku ali gozdu je zaslužen tudi za občutno izboljšanje koncentracije, kar utegne še posebej koristiti tistim, ki morate pri svojem delu biti izrazito zbrani in fokusirani.

Ko so strokovnjaki opazovali vojne veterane in žrtve naravnih nesreč, so med drugim opazili občutno razliko v izboljšanju stanja med vsemi, ki so v sklopu terapij izvajali rehabilitacijske delavnice v naravi. Pridobili so bistveno več pozitivne energije in večjo zmožnost kontroliranja simptomov posttravmatskega stresa. 

Zanimivo je, da je včasih dovolj že pogled na zelene površine. Študije so namreč pokazale, da so zlasti učenci, pa tudi zaposleni, ki so imeli razgled na naravne in zelene površine, svoje naloge opravljali bistveno lažje in bolje od tistih, ki so imeli razgled na urbana središča. Tisti z »zelenim« razgledom so bili celo bistveno manj podvrženi astmi in različnim alergijam.

Seveda je mnogo bolje, če ne govorimo le o čudovitem razgledu, ampak se na travnike, v parke ali gozdove tudi dejansko podamo. Sprehodi namreč zelo hitro izboljšajo naše razpoloženje, obenem pa nam povrnejo vitalnost in nas navdihujejo, tako pri delu kot v šoli.

Seveda pa se lahko soočimo z boleznimi, ki jih niti narava niti zdravniki ne morejo pozdraviti. Pa vendar – zadostno preživljanje časa v naravi je izjemno priporočljivo tudi za bolnike, ki trpijo za demenco. Izkazalo se je namreč, da, recimo, različna vrtna opravila močno izboljšajo njihove motorične sposobnosti, obenem pa jih pomirjajo, s čimer pri njih bistveno bolj poredko prihaja do agresivnega vedenja.

 

Narava je za naše možgane izjemno pomembna!

Zanimivo je, da je od tega, koliko čas preživimo zunaj, na prostem, odvisno tudi zdravje in celo fizionomija naših možganov. Znanstveniki so med drugim preučevali možgane živali, ki živijo na prostem, in tistih, ki večino življenja preživijo v umetnem okolju, torej v stanovanjih, hlevih in podobno. Izkazalo se je, da so možgani prosto živečih živali večji. 

Seveda verjetno ni potrebno posebej  poudarjati, da se v naravi bistveno bolje »počutijo« tudi naši možgani. Naravne površine in celo prostori, ki jih imitirajo, naj bi odlično delovali na njihovo zdravje in na njihovo vsesplošno funkcionalnost. Tudi ljudje, ki več časa preživijo v naravi, se na splošno bolje odrežejo na testih inteligence od tistih, ki v naravo ne zahajajo prav pogosto.

Znanstveniki so še ugotovili, da imajo ljudje, ki se rekreirajo v naravi boljšo samopodobo in večjo samozavest, še posebej, če jih obkroža voda. Druženje z naravo pa nas obenem navdaja z optimizmom, udobjem in sproščenostjo. Ljudje, ki so veliko zunaj, so sodeč po raziskavah bolj srečni in zadovoljni v svojim življenjem.

Glede na vse povedano, je narava prava pravcata zakladnica znanja, dobrega počutja in neusahljive (pozitivne) energije. V njej bi torej morali preživeti čim več časa s samim seboj, pri čemer pa je zelo pomembno, da najdemo tudi svoj notranji mir. Nenehna negotovost, nezaupanje vase in spoznanje o nezmožnosti nadzora zunanjega sveta nas kaj hitro lahko popeljeta v negativno spiralo neskončnega nezadovoljstva, v takem stanju pa se zelo hitro lahko »rodijo« tudi najrazličnejše bolezni. Zelo pomembno je, da se naučimo kontrolirati svoje misli in čustva, kar bo od nas zahtevalo veliko dela, a je dejstvo, da bomo vse to najlažje dosegli prav v naravi.

Polovica ljudi živi v mestih

Še toliko bolj je vse navedeno pomembno, če vemo, da trenutno več kot polovica svetovnega prebivalstva živi v urbanih središčih, pri čemer strokovnjaki ocenjujejo, da se ta delež že v naslednjih treh desetletjih uspe povečati na dve tretjini.

Kaj je tisto, kar naravi daje tako veliko zdravilno moč, v resnici še vedno ni jasno. Lahko je to zrak, ali morda zelena barva, mogoče manj hrupa oz. mir. Odgovor na to vprašanje ostaja zavit v tančico skrivnosti. Vsekakor pa so strokovnjaki mnenja, da bo, zlasti v mestih, dostopnost do zelenih površin v prihodnosti  čedalje bolj vplivala na mentalno zdravje ljudi. Prav zato se že vrstijo pozivi arhitektom in urbanistom, da ta dognanja vzamejo v obzir pri načrtovanju mest.

Slovenija ima vsaj za zdaj glede tega veliko srečo. Zares velikih mest sploh nimamo, v vsakem primeru pa skorja dve tretjini naše male države prekrivajo gozdovi. Izgovorov torej ni. Odločite se in se čim večkrat podajte na sprehod v gozd ali na bližnji travnik. Pustite pametne telefone doma in raje prisluhnite petju ptic, oči pa si raje kot na TV zaslonu spočijte ob opazovanju žuborečih potokov in rek. Verjemite, domov se boste vrnili srečnejši in bolj izpolnjeni.  

Prejšnji članekMožganska kap ne izbira
Naslednji članekPo medvedovih stopinjah

Povezani članki

Zadnji članki

Kako hitro in enostavno do družinskega zdravnika?

Prisluhnili smo aktualnim izzivom in zasnovali asistenčno storitev v okviru Premoženjskega zavarovanja DOM 𝗭𝗱𝗿𝗮𝘃𝗻𝗶𝗸 𝗻𝗮 𝗱𝗮𝗹𝗷𝗮𝘃𝗼. Spoznajte ga in se prepričajte, da je zares...

#OkvirPomoči: Zmagovalne trajnostne ideje smo našli v Sloveniji, Srbiji in Črni gori

»Navdušeni in ponosni smo, da smo lahko s projektom #OkvirPomoči v svoji domači regiji, Jugovzhodni Evropi, tokrat spodbudili razmišljanje o trajnostni prihodnosti in poiskali...

Polna hiša otrok in hišnih ljubljenčkov, obiski pa na poti? Brez skrbi, očistite jo en, dva, tri.

Prikimajte, če vam je znan naslednji scenarij. Polna hiša otrok, razmetane igrače, povsod dlake hišnih ljubljenčkov, obiski pa pridejo čez eno uro. Izjemno stresna...

Zdaj je pravi čas, da si omislite nov telefon, pametno uro ali slušalke

Iščete nov zmogljiv pametni telefon, napredno športno pametno uro ali morda slušalke s kristalno čistim zvokom? Huawei v svojem naboru ponuja vse našteto in...

Black Friday ponudba za vaš najljubši oddih na toplem blizu doma

Rezervirajte svoje prve počitnice v 2023 sedaj! Ste pripravljeni, da odkrijete svojo novo najljubšo počitniško destinacijo? Bi se prepustili mineralnemu wellnessu ali pristni lokalni kulinariki...

TO so fotografije, narejene v podzemni jami s Huawei Mate 50 Pro? Uau!

Peter Gedei je ime, ki v zavest marsikaterega jamarja v Sloveniji prikliče pravljične prizore podzemlja. Večkrat nagrajen na domačih in mednarodnih jamskih natečajih, svoje...

Ko vas koža srbi in se lušči

Ko vas koža srbi in se lušči, ko vas lasišče srbi in nastaja prhljaj. Velikokrat tako opišejo težavo posamezniki, ko jim dermatologi postavijo diagnozo seboroični dermatitis. ­­­­­­­­­Seboroični...

5 lastnosti dobre zimske obutve!

Čeprav nas je topla jesen dolgo razvajala, je sedaj nedvomno tu zima, ko ima pri izbiri obutve poleg udobja bolj kot kdajkoli odločilno vlogo...

Od bogov dan sadež

V zadnjem delu jeseni, v katerem se nahajamo, je večina sadežev že pospravljenih. Obstaja pa še en sadež, ki običajno dozori prav v prvi...

Pred odvisnostjo ni varen nihče

Ko govorimo o težavah z odvisnostjo, verjetno večina najprej pomisli na odvisnost od psihoaktivnih substanc. Dejstvo pa je, da se je realnost spremenila in...