Domov ZdravjePrehrana Okusne in zdrave kraljice vrtov

Okusne in zdrave kraljice vrtov

11 ogledov

Jesen nas vsako leto znova obdari s preštevilnimi darovi narave in nas v resnici obda s pravi izobiljem. Buče so v so v tem času zagotovo nekakšne kraljice naših vrtov. Pred desetletji so le-te večinoma obravnavali kot krmo za pujse, v zadnjih letih pa so buče vse bolj priljubljene in so pomembno mesto dobile tudi v kulinariki. Poleg tega, da so okusne in zares vsestranske, pa se lahko pohvalijo s številnimi pozitivnimi učinki na naše zdravje.

Darjan Lapanje

Buče uvrščamo v botanično skupino bučevk. V Sloveniji sicer poznamo več vrst buč, ki so lahko različnih oblik in barv, pri čemer prevladujejo oranžni odtenki. Najbolj pogoste vrste so oljne, muškatne, hokaido in maslene buče. Gre sicer za rastlino, ki izhaja iz Južne Amerike in je v Evropo prišla v prvi polovici 16. stoletja. Buče navadno rastejo na plezajočih steblih in se oprijemajo z viticami, obrodijo pa plodove različnih oblik, ki v svoji sredici semena oz. bučnice.

Vsestranska sestavina

V prehrani so buče vsestranske, saj jih lahko uporabljamo tako za sladke kot slane jedi, bogate so s prehranskimi vlakninami, vitamini in minerali. Bučno meso je bogato z vitaminom C, beta-karotenom – provitaminom A, vitaminom B6, folatom in kalijem. Poleg teh buče vsebujejo tudi druge biološko aktivne snovi kot so polisaharidi, steroli in beljakovine. Zaradi vsebnosti antioksidantov podpirajo zaščitne mehanizme telesa proti oksidativnemu stresu, pri katerem nastajajo prosti radikali.

V bučah se poleg tega nahajajo semena, ki jih lahko uživamo kot prigrizek ali dodatek jedem, predelana pa so lahko tudi v bučno olje. Posušeno seme vsebuje od 35 do 55 % maščob, od tega 17 % nasičenih, 22 % enkrat nenasičenih in 61 % večkrat nenasičenih maščobnih kislin, kar predstavlja dokaj ugodno maščobno-kislinsko sestavo. Bučno olje vsebuje tudi veliko mineralov, vitamina E in fenolnih snovi.

Pozitivni učinki

Sam opis sestavin, ki jih najdemo v bučah, vam verjetno ne pove kaj dosti. Prav zato je pomembno, da na bolj enostaven način razložimo, na kakšen način vam buče lahko pomagajo pri ohranjanju vašega zdravja.

Omenili smo betakaroten, ki ga telo po zaužitju spremeni v vitamin A. Skodelica bučnega pireja tako zadostuje 2-kratnemu priporočenemu dnevnemu vnosu vitamina A, ki je pomemben zlasti za varovanje našega vida. Betakaroten je obenem tudi antioksidant, za katerega velja, da preprečuje nastanek rakavih celic, na splošno pa karoteni skrbijo, da naša koža ostaja mladostna in napeta.

Primerne za hujšanje

Če se spopadate z odvečnimi kilogrami, lahko buče postanejo vaš dobrodošel sopotnik na poti do vitkejše postave. So namreč bogat vir vlaknin, obenem pa imajo zelo nizko kalorično vrednost. Če povemo še bolj enostavno – buče vas bodo dokaj hitro nasitile, kar pomeni, da jih boste pojedli manj, s tem pa boste lahko hitreje izgubljali odvečne kilograme.

Bučna semena so bogata s fitosteroli, ki pomagajo pri zmanjševanju slabega holesterola. Z uživanjem buč oz. bučnih semen boste tako pripomogli k boljšemu delovanju srca, hvaležno pa vam bo tudi vaše ožilje. Poleg omenjenega so bučna semena bogata z aminokislino imenovano triptofan, ki je pomembna za proizvajanje serotonina, tako imenovanega “hormona sreče”. Pest bučnih semen je dovolj, da se vaše razpoloženje izboljša in začnete na svet gledati spet bolj pozitivno.

Za vse tiste, ki se udeležujete različnih športnih vadb bo zanimiv naslednji podatek: Skodelica kuhane buče vsebuje celo več kalija kot banana, ki je sicer tisto živilo, ki ga radi zaužijemo po športni vadbi. Kalij namreč pomaga telesu, da si povrne ravnotežje elektrolitov, obenem pa skrbi za nemoteno delovanje mišic.

Bogate z vitaminom C

V jesenskem času, ko se začne sezona prehladnih in gripoznih obolenj, pa velja izpostaviti tudi dejstvo, da so buče odličen vir vitamina C. Zanj pa verjetno ni potrebno posebej poudarjati, kako pomemben je za ohranjanje in krepitev našega imunskega sistema.

Poleg vsega naštetega se buče lahko pohvalijo z diuretskimi učinki, kar pomeni, da pospešujejo izločanje urina. Zato jih kot prehrano priporočajo ljudem, ki jih pestijo bolezni kot so protin, vnetje ledvic, revmatizem, vnetje sečnega mehurja in sladkorna bolezen. Buče uživamo kuhane (pire), pečene ali pa v obliki soka iz sveže nastrganih plodov. Buče delujejo tudi pomirjevalno ter so koristne pri vnetjih tankega črevesja in pri krvavi diareji.

Če ste za buče torej še vedno mislili, da so le krma za pujse, ste se pošteno zmotili. Pravzaprav gre zares za tako vsestransko uporabno in zdravo živilo, da bi bilo škoda, če ga ne uvrstite na svoj jedilnik, zlasti v jesenskih dneh, ko z lahko dobite ekološko in lokalno pridelane plodove.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi