Domov ZdravjeZdravo življenje Pomlad v črevesju

Pomlad v črevesju

Katarina Kimovec

Pomlad vsako leto prinese svežo energijo, prebujenje narave in daljše dneve, ki jih pogosto spremlja želja po spremembah. Medtem ko s prvimi pomladnimi sočnimi žarki čistimo naše domove, prezračimo garderobne omare in obnavljamo vrtove, pa pozabljamo na prav posebno pomlad – tisto, ki se odvija v našem telesu, natančneje, v našem črevesju.

V zadnjem desetletju znanstveniki črevesju pravijo kar »drugi možgani«. To ni presenetljivo, saj ima črevesje ključno vlogo pri ohranjanju našega imunskega sistema, dobrega počutja in splošnega zdravja. Kar 70 odstotkov imunskega sistema je namreč neposredno odvisnega prav od stanja našega črevesja. Še več: ugotavljajo, da je ravnovesje črevesne flore povezano tudi z našim duševnim zdravjem, saj pomembno vpliva na razpoloženje, nivo energije, občutek sreče in celo odpornost proti stresu.

Prav pomlad je obdobje, ko lahko svoje črevesje najbolj učinkovito obnovimo, očistimo in osvežimo. Z daljšanjem dneva in višjimi temperaturami se naravno spremeni tudi naše prehranjevanje. Na tržnicah in vrtovih se pojavijo številna sveža živila, ki pozitivno vplivajo na črevesje. Šparglji, regrat, koprive, špinača, čemaž, mladi kalčki, probiotični jogurti in fermentirana hrana – vse to so pravi balzami za našo črevesno floro. Ta živila vsebujejo vlaknine, prebiotike in probiotike, ki učinkovito spodbujajo rast dobrih bakterij ter pomagajo pri obnavljanju črevesne sluznice. Ko črevesje deluje optimalno, se to odraža na celotnem telesu: imunski sistem se okrepi, koža se očisti, počutje pa se izrazito izboljša.

Kaj pa se zgodi, ko je naše črevesje v neravnovesju? Ne le, da smo bolj dovzetni za bolezni, pojavljajo se tudi težave, kot so napihnjenost, utrujenost, kožni izpuščaji, slaba prebava, kronična vnetja in celo slabša koncentracija. Pomlad je zato idealen čas, da storimo nekaj za zdravje svojega prebavnega sistema. Zavedati se moramo, da naše telo za svoje dobro delovanje potrebuje dovolj vlaknin in kakovostnih mikroorganizmov. Če želimo črevesju omogočiti pravo pomlad, je zato dobro v prehrano vključiti čim več sezonskih, nepredelanih živil, polnih vitaminov, mineralov in vlaknin.

Pomembna je tudi hidracija, saj je voda ključna za normalno delovanje prebave in čiščenje organizma. Spomladi je koristno, da telesu omogočimo tudi občasno razstrupljanje, bodisi s postom ali z blagim očiščevalnim režimom, ki pomaga črevesju odstraniti toksine, nabrane čez zimo. A pozor – tudi tu velja zmernost, saj morajo biti vse očiščevalne metode premišljene in telesu prijazne.

Naj bo pomlad priložnost za nov začetek tudi za vaše črevesje. Ni potrebno veliko, da boste kmalu občutili razliko: več vitalnosti, manj prebavnih težav, boljša odpornost in občutek lahkotnosti bodo nagrade, ki jih bo vaše telo zagotovo cenilo. Ko se prebudi pomlad zunaj, ji dovolite, da se prebudi tudi v vašem telesu – prav tam, kjer je najpomembneje: v vašem črevesju.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi