Domov ZdravjeZdravo življenje Pomladanska utrujenost? Ne, hvala!

Pomladanska utrujenost? Ne, hvala!

13 ogledov

Mitja Pirc

Pomladanska utrujenost je pojav, ki na prehodu iz hladnejših v toplejše mesec prizadene mnoge posameznike. Čeprav bi pričakovali, da nas toplejše vreme in daljši dnevi napolnijo z energijo, se mnogi med nami v tem času soočajo z občutkom utrujenosti, s pomanjkanjem energije in splošnim občutkom malodušnosti. Raziskali smo, kateri so vzroki za pomladansko utrujenost in poiskali tudi nekaj praktičnih nasvetov za njeno premagovanje.

Pomladanska utrujenost ni bolezensko stanje, ampak nekakšen sezonski fenomen, ki ga povzročajo različni dejavniki. Med glavnimi vzroki so dolgotrajno pomanjkanje sončne svetlobe v zimskih mesecih, nenadne spremembe temperature ter spremembe v bioritmu zaradi daljšanja dneva. Te spremembe lahko vplivajo na našo hormonsko ravnovesje, zlasti na raven melatonina in serotonina, kar vodi do občutkov utrujenosti in malodušnosti.

Če ste torej med tistimi, ki vas je pomladanska utrujenost v teh dneh povsem zdelala, ni nikakršnega razloga za preplah. Je pa dobro vedeti, kako si pri tem lahko pomagate. Najbolje bo, če začnete z zdravim prehrano.

Uživanje uravnotežene prehrane, bogate z vitamini in minerali, je namreč ključnega pomena za premagovanje te nadloge. Posebno pozornost posvetite živilom, bogatim z železom, vitaminom C in magnezijem, saj ti pomagajo pri proizvodnji energije v telesu.

Zelo pomembno je tudi to, da poskrbite za reden spanec in se izogibate elektronskim napravam vsaj eno uro pred spanjem. Ustvarite si prijetno in mirno spalno okolje, ki bo spodbujalo kakovosten počitek. Seveda pa nikar ne pozabite na gibanje, saj je to eno najučinkovitejših orodij za premagovanje utrujenosti. Ne potrebujete intenzivnih treningov; že redni sprehodi v naravi lahko pozitivno vplivajo na vaše počutje.

Da bi energijsko raven vzdrževali na ustreznem nivoju, bo pomagala tudi zadostna hidracija. Pogosto smo utrujeni ravno zaradi dehidracije, zato si prizadevajte spiti vsaj 8 kozarcev vode na dan. Koristilo vam bo tudi, če z različnimi tehnikami sproščanja (meditacija, joga ali dihalne vaje) poskušate zmanjšati stres. S tem boste na drugi strani izboljšali kakovost spanca, kar bo neposredno vplivalo na raven vaše energije.

Izkoristiti velja tudi toplejše vreme in preživeti čim več časa na soncu. Sončna svetloba spodbuja proizvodnjo vitamina D in serotonina, prav slednja pa pomagata izboljšati razpoloženje in vam dvigneta energijo.

Vsekakor pa se morate zavedati, da je spomladanska utrujenost začasen pojav, ki ga lahko z nekaj preprostimi spremembami v življenjskem slogu učinkovito premagate. Ključno je, da poslušamo svoje telo in mu nudimo, kar potrebuje za vzdrževanje energije in dobrega počutja. Z zdravo prehrano, zadostnim počitkom, redno telesno aktivnostjo, hidracijo, sprostitvenimi tehnikami in izpostavljenostjo sončni svetlobi boste lahko uživali v pomladi polni energije in optimizma.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi