Domov Intervju Osnova je preventiva

Osnova je preventiva

6 ogledov

Miha Anžur 

Kronične bolezni, akutne težave, bolečine … Tradicionalna kitajska medicina jih že štiri tisoč let uspešno odpravlja in preprečuje na naraven način in brez stranskih učinkov.

Dr. Tan Baohua je kitajska zdravnica, specializirana za tradicionalno kitajsko medicino (TKM) in ima 30 let kliničnih izkušenj z akupunkturo. V Slovenijo je prišla na povabilo Centra TKM, ordinacije za tradicionalno kitajsko medicino v Ljubljani. Uspešno pomaga pri številnih zdravstvenih težavah, od posledic stresnega načina življenja do okrevanja po raku.

Na Kitajskem je bila izvrstna profesorica akupunkture, na svoje študente tudi v Sloveniji prenaša diagnostične tehnike TKM, njeno logiko in metode zdravljenja, znanje o akupunkturnih točkah, še posebej pa znanje o zdravljenju bolezni kosti, išiasa, posledic po kapi in drugih težko ozdravljivih boleznih. V Bolnišnici tradicionalne kitajske medicine mesta Kunming, ki je ena največjih bolnišnic province Yunnan, je postala tudi predstojnica oddelka za akupunkturo. Leta 2006 je prejela naziv za najboljšo zdravnico mesta Kunming, glavnega mesta province Yunnan, v kateri živi okoli 45 milijonov ljudi.

Doktor Tan, kaj so prednosti kitajske medicine?
Pri kitajski medicini zdravnik celostno obravnava in diagnosticira pacienta, kar mu omogoča da odkrije in odpravi pravi vzrok bolezni, ne samo simptomov zdravstvenih težav. To dokazuje tudi dejstvo, da TKM postaja najbolj popularna komplementarna metoda zdravljenja na svetu. Akupunktura in kitajska zeliščna medicina se izvajata že v 160 državah po vsem svetu!

Na kakšen način pa se doseže ta uspešnost pri zdravljenju?
Bistvo TKM je ravnovesje in pretok. Bolezni nastanejo, ko je ravnovesje porušeno oziroma je pretok energije in drugih vitalnih substanc, kot je kri, ovirano. Na primer, če je v telesu preveč vročine, ki nastane zaradi podnebja ali nepravilne hrane, stresa ali pa bolj vroče telesne zasnove, bomo pri TKM iz telesa odvajali oziroma zmanjševali vročino. Na ta način dosežemo ravnovesje, da se telo samo pozdravi, mi mu samo pomagamo.

Katere bolezni pa se najbolj učinkovito zdravi s kitajsko medicino?
Na Kitajskem zdravimo vse vrste bolezni, imamo oddelke za pediatrijo, ginekologijo, nevrologijo in druge. V Sloveniji pa kitajska medicina ni prisotna v bolnicah, zato večinoma zdravimo lažje kronične in akutne težave in izgorelost. Najbolj uspešni smo pri zdravljenju migren in glavobolov, vseh vrst bolečin v telesu, nespečnosti, aritmiji, prebavnih težavah, bolezni dihal, menopavze in težav z mesečnim ciklusom, ženske in moške neplodnosti, stresa in izčrpanosti.

Kakšne pa so terapije kitajske medicine; v čem se razlikujejo od zahodne medicine?
Terapije so nežne, brez stranskih učinkov, povsem naravne in primerne za vse generacije. Bistvo je, da skušajo ozdraviti vzrok zdravstvene težave. Zdravnik si ob terapiji vzame dovolj časa za svojega pacienta, uporabi pa eno od metod kitajske medicine: akupunkturo, tuina masažo, polaganje vakuumskih kozarcev itd. Najbolj uspešno je, če se terapije kombinirajo z zeliščnimi pripravki. Poleg tega naše terapije močno izboljšajo splošno počutje, okrepijo imunski sistem in so odlična preventiva proti stresu in staranju. Pomembno je, da se obišče pravega zdravnika kitajske medicine, ki je sposoben narediti celostno diagnozo. Mnogo tako imenovanih terapevtov namreč ni opravilo večletnega univerzitetnega študija TKM, zato večinoma zdravijo simptome, ne vzrokov bolezni. S tem je zgrešeno bistvo TKM.

Kako pa se kitajska medicina kombinira z zahodno medicino?
Osnova zdravega človeka je nemoten pretok in cirkulacija energije in krvi po telesu. Iz različnih vzrokov prihaja do blokad pretoka, kar potem pripelje do bolezenskih stanj in bolečin. Kitajska medicina je z uporabo akupunkture in drugih metod zelo uspešna pri zdravljenju različnih bolezenskih stanj in je mnogokrat uspešna tam, kjer zahodna medicina nima učinka. Vseeno pa TKM ne more nadomestiti nujne medicinske pomoči, ki jo nudi zahodna medicina ali oskrbe pri hujših akutnih in kroničnih boleznih in okužbah. Pri tovrstnih težavah je potrebno kombinirati s terapijami zahodne medicine, kitajska medicina lahko pomaga kot metoda za jačanje organizma, na primer po zdravljenju raka ali po kapi, za hitrejše okrevanje.

Zakaj menite, da je kitajska medicina najboljša izbira med komplementarnimi metodami zdravljenja?
Kitajska medicina je medicinski sistem, ki je urejen in logičen: ima svoj sistem izobraževanja, kurative in preventive. Poleg tega je TKM zelo varna metoda zdravljenja saj se neprekinjeno nadgrajuje in izboljšuje že štiri tisoč let! Delovanje terapij je neštetokrat preverjeno. Poleg tega je TKM odlična tudi zaradi tega, ker temelji na preventivi in ima sposobnost zgodnjega odkrivanja bolezni. Veste, v preteklosti je bil zdravnik na Kitajskem plačan toliko časa, dokler so bili ljudje, ki so bili v njegovi oskrbi, zdravi. Ko so zboleli, je prenehal prjemati plačilo!

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi