Hipnoza

56 ogledov

Podzavestni um deluje kot računalnik telesa. V podzavestnem umu se nahaja popolni spomin, ki hrani zapise celotnega bivanja človeka. Podzavestni um deluje po programih, ki pa se ustvarjajo že od trenutka spočetja, vse obdobje nosečnosti in intenzivno še v otroštvu do 10. leta starosti. Z učenjem in spoznavanjem novih vsebin pa podzavestni programi nastajajo vse človekovo življenje.

Zoran Vodopija, hipnoterapevt

Hipnoza je naravno sproščeno stanje telesa in zavestnega uma, v globokem sproščenem stanju uma pa nam je omogočen dostop do podzavestnih vsebin.

Pri terapevtski hipnozi imata klient in terapevt isti cilj, to je odpravo težave klienta. Za doseganje tega cilja je ključno medsebojno zaupanje in iskrena želja klienta po odpravi težave.

Pri terapiji v hipnozi je najbolj pomembno poiskati neželeni program oziroma v podzavestnem spominu poiskati tisti trenutek, ko je neželeni program nastal. Tako lahko neželeni program učinkovito terapevtko obdelamo oziroma spremenimo njegovo delovanje v želeni smeri.

Terapevt se mora še prepričati, ali ima neželeni program delovanja podzavesti morda več kot en izvorni dogodek. Če je izvorov več, je potrebno terapevtsko obdelati prav vse izvorne dogodke.

Lahko se tudi zgodi, da spremembi, ki si jo zavestno želi klient, močno nasprotuje drugi del klientove podzavesti. Tudi tak odpor je potrebno ustrezno obdelati in ga izničiti.

Zgolj »uvažanje« sugestij v hipnozi in v samohipnozi ni dovolj za učinkovito dolgoročno spreminjanje programov v podzavestnem umu.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi