16.4 C
Ljubljana
nedelja, 1 oktobra, 2023
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zvok – naš zdravilec

Zvok ni le sredstvo, s pomočjo katerega se lahko sprostimo, ki nas napolni z energijo in nam riše smeh na obraz. Je tudi neke vrste zdravilo, saj lahko z njegovo pomočjo ozavestimo potlačena negativna čustva,ki so ustvarila energijsko blokado in posledično bolezen. Na vprašanja o moči samozdravljenja z zvokom, so odgovarjale članice društva Magičnost gibanja, in sicer Klara Dev, Ajša Svetlin in Erika Kralj.

Veronika Bilban

Kdo vse je združen v društvu Magičnost gibanja in zakaj je to društvo nastalo? Kaj je njegovo poslanstvo?
Klara Dev: MAGIČNOST GIBANJA smo skupina povezanih posameznikov z znanjem in zavestjo o višjem smislu bivanja na Zemlji. Raziskujemo sebe in svoje sposobnosti, da bi se osvobodili omejujočih navad, vzorcev negativnega razmišljanja in delovanja ter zaživeli s polno zavestjo. Smo iskalci znanja in resnice ter neprestano razvijamo orodja za razrešitev problemov. Ta orodja so energijske gibalno-dihalne in meditacijske tehnike, ki jih učimo na individualnih in skupinskih delavnicah po vsej Sloveniji. S pomočjo teh tehnik lažje obvladujemo čustvene in mentalne energije in jih uporabljamo v dobro sebe in drugih.
Ta orodja so energijske gibalno-dihalne in meditacijske tehnike, ki jih učimo na individualnih in skupinskih delavnicah po vsej Sloveniji. S pomočjo teh tehnik se fizično in energijsko telo lažje povežeta in delujeta usklajeno. Tako lažje obvladujemo čustvene in mentalne energije in jih uporabljamo v dobro sebe in drugih.
Društvo po Sloveniji organizira delavnice, vadbe, treninge energijskih gibalno-dihalnih in meditacijskih tehnik za: raziskovanje sebe in svojih sposobnosti, učenje novih znanj, uporabo energijskih tehnik v praksi, širjenje zavesti, zdravo in vitalno telo, premagovanje stresa, razreševanje medsebojnih odnosov, sproščanje notranjih napetosti, razreševanje družinskih oziroma karmičnih vzorcev, zdravljenje in aktivacijo čaker, energijske odvezave, zbiranje razpršene energije, prizemljevanje, usmerjanje energije in namere, povezovanje z višjim jazom in vodniki z višjih nivojev
Med drugim je zelo zanimiva delavnica Magičnost zvoka. Prva delavnica je namenjena učenju energijskih gibov, meditacijskih in zvočnih tehnik v spremljavi šamanskih bobnov, didgeridooja, gongov, kristalnih posod, indijanske flavte … Ali se vsi instrumenti uporabljalo v eni delavnici?
Ajša Svetlin: Večinoma na delavnici poleg glasu, uporabljamo vse naštete instrumente, ter dodajamo še nove.
Kako sploh delavnica poteka?
Ajša Svetlin: Vsaka delavnica ima malo drugačen program. Tehnike izberemo glede na to, kaj udeleženci potrebujejo. Običajno pa delavnica poteka tako, da v prvem delu učimo energijske gibe. Dva voditelja poučujeta gibe, dva pa ustvarjata zvočno podlago, ki ustreza določenemu energijskemu gibu. Če na primer izvajamo tehnike za odpiranje solarnega plekususa se ob tem izvaja glasba, ki čisti in odpira tretjo čakro – čakro volje, zavesti. V tem primeru uporabimo šamanski boben, tamburin, ropotulje … Nato izvajamo različne dihalne zvočne tehnike namenjene sprostitvi napetosti iz telesa, čiščenju in odpiranju energijskih centrov (čaker). Običajno je prva ura delavnice namenjena sproščanju napetosti, čiščenju čaker, dvigu energije. Drugi del delavnice pa je namenjen zdravljenju, osvobajanju potlačenih občutkov iz preteklosti, ozaveščanju omejujočih negativnih miselnih in vedenjskih vzorcev, vzrokov odvisnosti, povezovanju z višjim jazom …

Ali sodelujoči tudi sami igrajo na instrumente ali se le prepuščajo zvoku?
Ajša Svetlin: Ko udeleženci že nekaj časa redno izvajajo tehnike, v delavnico vključimo skupno igranje na glasbila ali petje preprostih zlogov poljubnih višin. Udeležence naučimo oziroma »spomnimo« kako zvok glasbila, lastnega glasu uporabiti za samozdravljenje. Mnogi smo namreč že v prejšnjih življenjih uporabljali moč zvoka za zdravljenje. O tej temi sem več opisala v naši skupni knjigi članov društva Magičnost gibanja, ki nosi naslov: Z namero do zavesti, srčnosti in svobode.
Zakaj govorimo o zdravilnem zvoku? Kaj daje človeku in na kakšen način se ga dotakne? Ali vsi občutijo približno enako?
Ajša Svetlin: Zvok naravnih glasbil iz naravnih materialov človeka povezuje z naravo, z lastnim bistvom, z duhom. Pri zdravljenju z zvokom pa je največ odvisno od energijskega stanja in zavesti izvajalca –glasbenika terapevta. Če glasbenik redno čisti svoje avrično polje, ozavešča, čisti in odpušča svojo preteklost, postaja vedno bolj pretočen za energijo višjih nivojev. To energijo preko glasu ali zvoka instrumenta usmerja z namenom zdravljenja. Običajno zdravilno moč zvoka v večji meri občutijo bolj tisti ljudje, ki skrbijo z zdravo prehrano in telovadbo za svoje fizično telo, ne jemljejo tablet in tisti, ki se že nekaj časa ukvarjajo z meditacijo.
Ali gre le za sproščanje in polnjene z energijo ali dejansko zdravljenje nekaterih zdravstvenih nevšečnosti?
Ajša Svetlin:Tehnike so namenjene samozdravljenju. Če jih redno vsakodnevno izvajamo in dvignemo svoj nivo energije, se sčasoma naučimo sami prepoznavati simptome bolezni in v meditaciji ozaveščati vzroke za nastanek bolezni. Šele ko odkrijemo vzrok, se začne zdravljenje. Seveda pa ne deluje tako hitro kot tableta, ampak je potrebno vztrajanje in velika mera iskrenosti in ljubezni do sebe, da si iskreno priznamo vzrok in ga nato z ljubeznijo sprejmemo, odpustimo sebi in drugim. Da pridemo do ozdravljenja vzroka in ljubezni do sebe, pa je najprej potrebno prepoznati in s tehnikami, zavestnim dihanjem transformirati potlačena negativna čustva,ki so ustvarila energijsko blokado in posledično bolezen. Ta potlačena čustva namreč ob zdravljenju iz podzavesti »prihrumijo« na plano.
Zakaj ravno glasbil, kot sta klavir, violina, ne uporabljate?
Ajša Svetlin: Pred letom sem ustvarila zgoščenko z meditativnimi pesmimi V tebi je vse, v kateri sem uporabila zvok kitare. Tudi na delavnicah včasih uporabljamo klasična glasbila. Vendar redkeje. Po mnogih letih meditacije ob različnih zvrsteh glasbe, sem začutila, da najlažje meditiram ob zvokih naravnih glasbil, glasbil starih ljudstev, kot so zgoraj našteta. Zvok teh glasbil je bil že v preteklosti namenjen zdravljenju in meditaciji, kar se čuti v zvenu glasbil.
Ob poslušanju je zelo pomembno dihanje. Le-to mora biti zavestno, usmerjeno, kajne? Ali to dosežemo s pravilnim zvokom, ki ga poslušamo?
Ajša Svetlin: Dihanje je pri vsaki tehniki drugačno, odvisno od vrste tehnike. Je pa pomembno, da ves čas trajanja tehnike obdržimo budnost, da smo zavestni kaj počnemo, da umirimo um in se osredotočimo na čutenje.

Ali se med poslušanju kdaj odprejo tudi globoke rane? Se kdo zjoče, morda kdo zaspi, smrči?
Ajša Svetlin: Kadar ljudje pridejo na delavnico z določenim namenom, potem bo učinek tehnik veliko večji. Zato priporočam, da si pred izvajanjem tehnik udeleženci zadajo namero, kaj točno želijo: npr. osvoboditi neko travmo iz otroštva, prekiniti in očistiti pretekle negativne vezi z ljudmi, odpustiti, ugotoviti vzrok depresije, bolezni, odvisnosti …, zbrati energijo za iskanje službe … Če pri izvajanju tehnik ljudje zaspijo ali se jim dremlje, pomeni da so energijsko šibki in v takšnem primeru gre bolj za sproščanje. Zato je za takšne ljudi primerno, da najprej z vsakodnevnim izvajanjem energijsko-gibalno-dihalnih tehnik dvignejo energijo in očistijo svoje avrično polje … Šele postopoma bodo sčasoma sposobni zavestne meditacije. Za zavestno meditacijo je namreč potrebna energija in budnost.
Druga delavnica je namenjena prebujanju energije z lastnim glasom, ki naj bi pomagal na poti k samozdravljenju. Ima torej naš glas res takšno moč?
Ajša Svetlin: Na vseh delavnicah Magičnost zvoka uporabljamo moč glasu z namenom zdravljenja.
Erika Kralj: Na začetku delavnice se najprej ogrejemo s fizičnimi vajami in bolj dinamičnimi energijskimi tehnikami, potem pa nadaljujemo s petjem zvokov na posamezni čakri, s tem prebujamo in dvigujemo energijo, sledi spontano in svobodno petje zvokov za izražanje in transformacijo občutkov, na koncu pa zaključimo s petjem določene mantre in prizemljevanjem energije s tehnikami.
Na kakšen način zberemo energijo, ki jo nato usmerimo v zdravljenje? Gre za izrekanje določenih medmetov, morda zlogov?
Erika Kralj: Zvok ima močno vibracijo. S pomočjo svojega lastnega glasu izrazimo in s tem transformiramo svoje občutke – preko zvočne meditacije po čakrah (vsaka čakra ima namreč svoj določen zvok), spontanega petja zlogov, samoglasnikov ali nedoločenih zvokov, ki izvirajo iz naše biti. Včasih pomaga tudi daljše kontinuirano petje določene mantre, ki si jo lahko vsak posameznik izmisli sam – lahko je to neka afirmacija, ki si jo pojemo in ki odgovarja našemu energijskemu stanju, ali pa zvok OM, ki odpira našo vizijo, mantra v sanskrtu (npr. om shanti, om shree dhanvantre namaha), ki prav tako aktivira določene energijske povezave v našem telesu, naši avri in jo s tem zdravi.
So delavnice skupinske? Ali se udeleženci drug za drugega moteči? Postane kdaj preglasno?
Ajša Svetlin: Delavnice so skupinske, lahko pa tudi individualne.
Pri izvajanju tehnik zvok »izbeza na plano« potlačena čustva iz preteklosti, tudi iz prejšnjih življenj … in takrat je potrebno hitro globoko dihanje z namenom transformacije negativnih čustev. Tukaj se marsikdo najprej ujame v umsko tolmačenje, ker misli: » Zvok bi me moral zdraviti in počutiti bi se moral vedno bolj sproščeno in blaženo.« Toda zdravljenje zmeraj odpre negativne potlačene občutke preteklosti, zamere, travme, za katere mnogi sploh ne vedo, da so jih potlačili. Tukaj je pomembna pomoč učitelja, da spodbudi udeleženca k dihanju, ker velikokrat bi ljudje med tehniko raje kar zadremali, kot pa čutili in spustili negativne občutke. Pa se tega niti ne zavedajo, dokler jih kdo ne opozori. Ko ti občutki, ki niso prijetni, privrejo na plano, je potrebno le dihanje, predajanje, odpuščanje. Včasih pomaga tudi krik, jok, da osvobodimo določeno blokado, odpustimo sebi in drugim. Tako da kdaj postane tudi bolj glasno. Moteče pa je to lahko le tistim udeležencem, ki se težje prepustijo zdravljenju in čutenju , ker se ujamejo v zanko umskega analiziranja, ker jih je v resnici strah čutiti svoje resnično čustveno stanje, tega, kar je potlačeno.
Koliko obiskov delavnic je potrebno, da se naučimo pravilno dihati in uporabljati zvok za namene zdravljenja in samozdravljenja?
Ajša Svetlin: Vse je odvisno od posameznika in njegove namere , volje in poguma, ker »delo na sebi«, zdravljenje ran, ozaveščanje in spuščanje lastnih »demonov« ni vedno prijetno. Se pa sčasoma »delo« poplača, ko z ozaveščanjem in transformiranjem lastnega negativnega postajamo vse bolj lahkotni, svetlejši, sočutni do sebe, drugih in povezani z lastnim bistvom.
Še kakšen nasvet za naše bralce ali bralke?
Ajša Svetlin : Vsak človek se lahko nauči tehnik samozdravljenja, dvigne nivo energije, se nauči kako prisluhniti in se povezati z lastnim bistvom … Nič pa ne gre kar čez noč. Potrebna je vsakodnevna disciplina, vztrajnost, pogum in neomajna volja, da sledimo srčnim željam svoje duše. Vse je odvisno le od nas samih. Včasih nam na poti k sebi najbolj pomaga lastno iskreno izpraševanje in meditiranje na temo » Kaj si v življenju resnično želim?«.

Povezani članki

Zadnji članki

Kaj povzroča oslabljen imunski sistem?

Dokler imunski sistem deluje optimalno, je neopazen. Ko deluje prešibko, imamo povečano tveganje za okužbe. Težave s prebavo, kronična utrujenost, nenehne okužbe, rane, ki...

Jesenska eleganca z ara Shoes mokasini

Mokasini, čudoviti čevlji, ki združujejo udobje in stil, so nepogrešljiv kos obutve v jesenski garderobi vsake ženske. Njihova zgodba sega daleč nazaj, a kljub...

Nova zbirka skodelic illy Art Collection – Judy Chicago

illy Art Collection je ikonična zbirka skodelic za espresso, ki je pred več kot 30 leti vsakdanji predmet spremenila v platno z deli mednarodno...

Zasvojenost z video igricami

V današnjem digitalnem svetu so video igre postale priljubljen način preživljanja prostega časa za ljudi vseh starosti. Medtem ko so video igre lahko zabavne...

Primerjava pristopov permisivne in klasične vzgoje otroka

Vzgoja otrok je kompleksna naloga, ki vpliva na njihov razvoj in prihodnost. Starši se pogosto soočajo z mnogimi odločitvami glede pristopov k vzgoji svojih...

Kako Huawei premika meje spremljanja zdravja z usmerjenostjo v modo

Izdelovalci pametnih ur večinoma sledijo načelu, da so pomembnejše funkcije kot oblika. Ker so minimalistično oblikovane in skoraj klinično sterilne, zato bodisi niso opazne...

Zdravje je v rokah mladih

Ste mladostnik, za katerega še vedno starši urejajo obiske pri zdravniku? Ste morda med tistimi starši, ki to še vedno urejajo za svoje že...

CBD Konopljine Kapljice: Naravna Podpora za Dobro Počutje

CBD konopljine kapljice so postale vse bolj priljubljene kot naravna možnost za izboljšanje počutja. CBD, ali kanabidiol, je naravna spojina, pridobljena iz rastline konoplje,...

Več kot 1250 izdelkov iz Mimovrste je zdaj na voljo na Glovu, s hitro dostavo v Ljubljani

Glovo, večkategorijska platforma, ki uporabnikom omogoča dostop do hrane in različnih vrst izdelkov na zahtevo, je sklenil partnerstvo z Mimovrste, največjo spletno trgovino v...

Ona-on.com že 3x najboljši! Brezplačno preizkusi spoznavni servis, o katerem govori spletna Slovenija

Ona-on.com je že tretjič spletni prvak! Mi ponovno slavimo 1. mesto, tebi pa častimo dva dni brezplačne uporabe spoznavnega servisa ona-on.com! Največja in najbolj priljubljena...