Domov Zdravje Pulzirajoča elektromagnetna terapija lahko zmanjša bolečine

Pulzirajoča elektromagnetna terapija lahko zmanjša bolečine

12 ogledov

Elektromagnetna terapija velja za terapijo 21. stoletja, saj velja za neagresivno terapijo, ki nima stranskih učinkov. Uporablja se za zelo širok spekter zdravstvenih težav, pa tudi za krepitev, sproščanje in za nespečnost.

Pri elektromagnetni terapiji ima ključno mesto terapevtska blazina. Z vključitvijo blazine se sprošča magnetno polje, ki deluje na vsako celico našega telesa. Sprva tako napne celično membrano, ki je zato bolj prepustna za kisik, vodo in hranilne snovi, celice pa se zato hitreje regenerirajo. Pri tej terapiji ni predoziranja in z njo si ne moremo škodovati.

Prednosti preventivnih ukrepov
Elektromagnetne blazine uspešno pomagajo pri težavah s hrbtenico, bolečinah v sklepih, pri osteoporozi, artritisu, pri celjenju ran, zraščanju kosti ali pa pri krepitvi imunskega sistema, sprostitvi ter nespečnosti. Običajno se zanje zanimajo tisti z zdravstvenimi težavami, saj jim blazina uspešno lajša bolečine, sklepi postanejo bolj gibljivi, splošno počutje pa se izboljša. Nekateri pa se odločijo, da bodo blazino uporabljali kot preventivo, saj deluje na krepitev imenskega sistema. Postanemo odpornejši, daje nam več energije za delo in tudi spanec je bolj trden. Elektromagnetne blazine uporabljajo tako starostniki pri raznih bolezenskih stanjih ali bolečinah kot mladostniki, ki si pri košarki zvijejo gleženj. Pomembno je, da jo znajo uporabljati, saj je narejena za domačo uporabo in je enostavna za nastavitev.

Nastavitve prepustite strokovnjakom
Za laičnega uporabnika pulzirajoče elektromagnetne blazine sta pomembni frekvenca in jakost magnetnega polja ter čas trajanja terapije. Jakost magnetnega polja, frekvenca in čas se nastavijo avtomatično, uporabnik pa izbere le najbolj ustrezen program, pritisne tipko, se uleže ter sprosti in izvaja magnetno terapijo. Vse več je uporabnikov, ki vedo, da magnetno polje ugodno vpliva na nas in da takšna terapija obstaja tudi pri nas. V zdravstvu, na oddelkih fizioterapije uspešno uporabljajo magnetno terapijo, vendar v obliki obroča, uporablja pa se tudi v centrih dobrega počutja in v toplicah. Odzivi uporabnikov so dobri. Ti sicer poudarjajo, da jo je treba redno uporabljati in da se učinki ne začutijo čez noč, pač pa šele po dveh ali treh tednih, odvisno od zdravstvenega stanja uporabnika. V Sloveniji je tovrstne blazine mogoče tudi najeti in velika večina tistih, ki so se odločili za najem oziroma preizkus blazine doma, se kasneje odloči za nakup.

Do pozitivne spremembe najkasneje v šestih tednih
Ljudje smo različni in zato različno deluje tudi magnetno polje na vsakega posameznika. Nekateri se ob redni uporabi, to je dva do trikrat na dan, po 15 ali 30 minut, pohvalijo z lajšanjem bolečine že po enem tednu. Drugi pa še po četrtem tednu komaj kaj čutijo. Stroka deli enako mnenje: znotraj šestih tednov bi moral vsak uporabnik nekaj pozitivnega občutiti. Če ne, terapija zanj ni ustrezna. Uporabnikov, ki ne občutijo ničesar, je le okoli deset odstotkov.

Naložba v zdravje
Vsak posameznik bi moral poskrbeti za svoje zdravje z zdravo uravnoteženo prehrano, s telesno aktivnostjo in pozitivnim odnosom do sebe. Elektromagnetne blazine so le pomoč pri zdravstvenih težavah ali pa so namenjene preventivnim ukrepom. Zagotovo pa so medicinski pripomoček, ki je za družino naložba za zdravje v prihodnosti.

Prof. dr. Zmago Turk, dr. med. iz UKC Maribor je na spletni strani www.magus.si povedal: »Magnetoterapija je ena od metod programa fizikalne terapije. V UKC Maribor jo uporabljamo že skoraj 30 let in bili smo med prvimi v raziskovanju te terapije. Organizirali smo razširjene raziskovalne skupine, povezane z Medicinsko fakulteto v Gradcu, in tako se je oblikovala mariborska šola magnetoterapije. Doslej smo najbolj raziskovali delovanje nizko frekvenčnih magnetnih polj na zaraščanje kosti in ugotovili, da se prelomi, zdravljeni z magnetoterapijo, skoraj za tretjino hitreje zaraščajo kot prelomi brez nje. Bistvo magnetoterapije je v izboljšanju cirkulacije, s tem tudi oksiginacije poškodovanega ali bolnega območja, kar pripomore k hitrejši ozdravitvi bolezni. V terapiji uporabljamo nizkofrekvenčno magnetno polje nizke jakosti. Ni vseeno, kdo predpiše magnetoterapijo, saj lahko ta povzroči tudi zaplete. Magnetoterapija vpliva na celico in sestavine v njej ter tako zdravi patološki proces. Zaradi delovanja magnetnega polja na celice nastane mikrovibracija celičnih struktur, ki povzroči odplakovanje nastalih metabolnih produktov – izboljša se prekrvljenost teh predelov. Naše izkušnje so povezane z raziskovalno dejavnostjo v zadnjih tridesetih letih. Raziskovali smo preraščanje kosti, zdravljenje benigne hipertrofije prostate, pozneje pa vpliv magnetoterapije na degenerativne bolezni gibalnega sistema. To magnetoterapijo uporabljamo v vsakdanjem terapevtskem programu in vedno znova iščemo nove pristope. Slaba stran je, da je treba terapijo izvajati dlje, od štiri do šest tednov, kar pa v javnih zdravstvenih ustanovah pogosto ni mogoče. Zato podpiramo posojanje teh aparatur na dom, saj lahko po dogovoru z zdravnikom bolniki sami nastavijo frekvenco in jakost. Pomembno se nam zdi, da se tudi o takšni terapiji bolnik dogovori s strokovnjakom.«

 

Vanja Slobodnik

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi