3.1 C
Ljubljana
torek, 29 novembra, 2022
0,00 €

V košarici ni izdelkov.

Nasveti za mesec september

Narava že skrbi za lepotne preobrazbe na vrtovih, travnikih in gozdovih. September nam podarja plodove in že počasi barva liste. Dnevi so krajši in marsikatero jutro se meglicam prav nič ne mudi pobegniti pred sončnimi žarki.

ZELENJAVNI VRT

Septembra pobiramo razno zelenjavo na vrtu in pogosteje odstranjujemo odmrlo listje, da v vlažnem vremenu ne začne gniti, in si s tem ne ustvarjamo ugodnih pogojev za razvoj glivičnih bolezni.
Paradižnik, paprika, feferoni in kumare letos še vedno zorijo in jih imamo v izobilju, izkopljemo tudi pozni krompir, poberemo korenček, čebulo, rdečo peso, kapusnice…
Na izpraznjena mesta posejemo blitvo, špinačo, motovilec in zimsko solato. Posadimo tudi zimski česen in čebulček majski srebrnjak.

zelenjava1 

Prazna mesta na vrtu posejemo z rastlinami za zeleno gnojenje: facelijo, mešanico oljne redkve, bele gorjušice in metuljnic ali krmno ogrščico. Seme teh rastlin hitro raste in razvije obilno zelene mase, ki jo jeseni ali spomladi zadelamo v tla in s tem izboljšamo njihovo rodovitnost in tla lepo zrahljamo.

Zelenjavo ki smo jo v tem času pobrali in jo nismo predelali ali zamrznili shranjujemo v primerno vlažnem in hladnem prostoru, da se izognemo izsuševanju ali kvarjenju.

SADNI VRT

V sadovnjaku jeseni z velikim veseljem obiramo sadje, ki smo ga čez celo sezono negovali in zanj skrbeli. V tem času vplivamo na pridelek v naslednjem letu. Pred obiranjem sadja spremljamo spreminjanje barve kožice iz zelene v rumeno. Z zorenjem klorofil v pokožici ploda razpada in zelena barva najprej bledi, nato prehaja v vedno močnejšo rumeno. Naslednji pokazatelj zrelosti je čvrstost zveze med pecljem ploda in plodno pogačo na veji. Plodovi, ki dozorevajo se vedno lažje trgajo, zreli plodovi odpadajo sami. Tudi rjava barva semen v peščišču je znak, da plod zori.
Sadje, ki ga želimo skladiščiti dalj časa, mora biti obrano prej, manj zrelo, kot sadje, ki je namenjeno za svežo porabo.

sadje1 sadje2

Po obiranju pograbimo in odstranimo listje.
Ko vse listje odpade preventivno poškropimo z bakrenim pripravkom.
Na drevesu so možne tudi mehanske poškodbe, bodisi razne rane, poškodbe od obrezovanja in toče.
Vsa drevesa dobro pregledamo, ter sveže rane premažemo s cepilno smolo.

V septembru pa lahko tudi že pričnemo z sajenjem sadnega drevja. Na trgu so v ponudbi tudi sadike sadnega drevja v posodah in take sadike je možno presajati tudi takrat, ko so rastline še v rasti. Pomembno pa je,da smo pozorni na kvaliteto in preverimo,da so sadike v posodah ukoreninjene in držijo koreninsko grudo.

OKRASNI VRT

Če sami vzgajamo enoletnice moramo že sedaj, ko nas na balkonskih ograjah in oknih še vedno razveseljujejo naše cvetoče lepotice, misliti na naslednjo sezono.
Ker večino le-teh razmnožujemo vegetativno s potaknjenci, jih je potrebno pregledati in poiskati mlade in kratke vrhnje poganjke, saj le ti razvijejo boljši koreninski sistem.
Potaknjence režemo z ostrim nožem ali trgamo tik pod kolencem, ker je tam največ rastnega hormona.
Za boljše ukoreninjenje uporabimo rastni hormon. Pomembno je, da ves čas ukoreninjanja in tudi pozneje vzdržujemo primerno vlažnost.

V zunanjih gredicah bodo poletne rastline zamenjale pisane velikocvetne in drobnocvetne mačehe, jesenske astre, razne rese, krizanteme, trave, ….
Istočasno lahko sadimo okrasne čebulnice (tulipane, narcice, crocuse, hiacinte, irise, anemone,…) da nas bodo razveselile zgodaj spomladi po dolgi in pusti zimi.

okrasni vrt1Za čebulnice je pomembno, da jih posadimo v dobro propustna tla in sončne do pol senčne lege. Če jih posadimo v nepropustna tla bodo čebulice gnile in težko pričakovanih cvetk spomladi ne bo. Škodujejo jim tudi kisla tla.
Priporočljivo jih je tudi posadit v košare, pred vsem tam, kjer imamo na domovanju voluharja.
Jeseni je pravi čas za sajenje vrtnic kot so razne čajevke, vzpenjalke, plezalke, pokrovne in mnogocvetne vrtnice. Sadimo tudi razne okrasne grme in žive meje.

VINOGRAD

V vinogradu gre trgatev že proti koncu. Nanjo vabimo sorodnike, prijatelje in znance, saj je to zelo pomemben dogodek za vsakega vinogradnika.
Vse delo, ki ga imamo skozi celo leto se bogato poplača, če le vremenski pogoji to dopuščajo. Tako pridelamo zdravo in kvalitetno grozdje.

grozdje1Na trgatev se je potrebno predhodno dobro pripraviti.
Potrebujemo razna vedra, kadi različnih prostornin, vinske posode, mline, preše, črpalke, škarje za obrezovanje,…
Pripravimo potrebno količino kvasovk, hrane zanje in enoloških sredstev, zlasti kalijev metabisulfit ( vinobran ) ali raztopino žveplove kisline.
Pomembno je spremljanje parametrov grozdja, predvsem sladkorja, ki jih pomerimo z ročnim refraktometrom.

 

OKRASNA TRATA

V mesecu septembru lahko odstranjujemo neželene plevelne rastline in sejemo semena trav. Trato tudi pognojim z gnojilom za jesensko gnojenje trate, da jo pripravimo za dolgo in mrzlo zimsko vreme. Če imamo težave z mahom, ga odstranjujemo mehansko ali kemično. Priporočljivo je, da v naši trati izboljšamo pogoje za rast, s tem ,da zvišamo pH tal z apnenjem.

trata1

Ob pojavu praznih prostorov v travni ruši, je potrebno trato ob primerni vlažnosti prezračiti in odstraniti plevele (mehansko ali kemično), ter izbrati seme trave, ki je namenjena za dosejevanje, saj bomo na tak način hitreje zapolnili prazne prostore, še preden se nam razvijejo pleveli.
Seme trave prekrijemo z mešanico šote in kremenčevega peska, posebej priporočljivo ga je dodajati tam, kjer se pojavlja mah, na koncu površino še povaljamo.
Ne smemo pozabiti na obilno zalivanje, da travne bilke čim prej vzklijejo in razvijejo močan in zdrav koreninski sistem.

Prijetno in sproščeno delo v jesenskih dneh,
Vam želi ekipa Vrtnega centra Eurogarden!

Povezani članki

Zadnji članki

Kako hitro in enostavno do družinskega zdravnika?

Prisluhnili smo aktualnim izzivom in zasnovali asistenčno storitev v okviru Premoženjskega zavarovanja DOM 𝗭𝗱𝗿𝗮𝘃𝗻𝗶𝗸 𝗻𝗮 𝗱𝗮𝗹𝗷𝗮𝘃𝗼. Spoznajte ga in se prepričajte, da je zares...

#OkvirPomoči: Zmagovalne trajnostne ideje smo našli v Sloveniji, Srbiji in Črni gori

»Navdušeni in ponosni smo, da smo lahko s projektom #OkvirPomoči v svoji domači regiji, Jugovzhodni Evropi, tokrat spodbudili razmišljanje o trajnostni prihodnosti in poiskali...

Polna hiša otrok in hišnih ljubljenčkov, obiski pa na poti? Brez skrbi, očistite jo en, dva, tri.

Prikimajte, če vam je znan naslednji scenarij. Polna hiša otrok, razmetane igrače, povsod dlake hišnih ljubljenčkov, obiski pa pridejo čez eno uro. Izjemno stresna...

Zdaj je pravi čas, da si omislite nov telefon, pametno uro ali slušalke

Iščete nov zmogljiv pametni telefon, napredno športno pametno uro ali morda slušalke s kristalno čistim zvokom? Huawei v svojem naboru ponuja vse našteto in...

Black Friday ponudba za vaš najljubši oddih na toplem blizu doma

Rezervirajte svoje prve počitnice v 2023 sedaj! Ste pripravljeni, da odkrijete svojo novo najljubšo počitniško destinacijo? Bi se prepustili mineralnemu wellnessu ali pristni lokalni kulinariki...

TO so fotografije, narejene v podzemni jami s Huawei Mate 50 Pro? Uau!

Peter Gedei je ime, ki v zavest marsikaterega jamarja v Sloveniji prikliče pravljične prizore podzemlja. Večkrat nagrajen na domačih in mednarodnih jamskih natečajih, svoje...

Ko vas koža srbi in se lušči

Ko vas koža srbi in se lušči, ko vas lasišče srbi in nastaja prhljaj. Velikokrat tako opišejo težavo posamezniki, ko jim dermatologi postavijo diagnozo seboroični dermatitis. ­­­­­­­­­Seboroični...

5 lastnosti dobre zimske obutve!

Čeprav nas je topla jesen dolgo razvajala, je sedaj nedvomno tu zima, ko ima pri izbiri obutve poleg udobja bolj kot kdajkoli odločilno vlogo...

Od bogov dan sadež

V zadnjem delu jeseni, v katerem se nahajamo, je večina sadežev že pospravljenih. Obstaja pa še en sadež, ki običajno dozori prav v prvi...

Pred odvisnostjo ni varen nihče

Ko govorimo o težavah z odvisnostjo, verjetno večina najprej pomisli na odvisnost od psihoaktivnih substanc. Dejstvo pa je, da se je realnost spremenila in...