Domov ZdravjeAlternativa Gobe – naše zdravnice

Gobe – naše zdravnice

9 ogledov

Nabiranje gob je na splošno zelo sproščujoče opravilo, nad katerim je navdušenih vse več ljubiteljev narave. Sprehod po gozdu in idilično šumenje listov pod nogami nas pomiri, poleg tega pa tudi osreči, če domov prinesemo polno košaro teh okusnih in tudi zdravilnih gob.

Le redki vedo, da so lahko gobe tudi naše zdravilke. Nekatere med njimi namreč premorejo vrsto najrazličnejših snovi, ki nam pomagajo pri krepitvi naravne odpornosti našega organizma oziroma našega imunskega Sistema. Zdravilne gobe vsebujejo polisaharide, ki v našem telesu spodbudijo njegove celice ter ga okrepijo, da lažje opravlja svojo nalogo. Strokovnjaki tudi pravijo, da naj bi uživanje določenih gob pomagalo pri vzpostavljanju ravnovesja v našem telesu (uravnavanje krvnega tlaka, krvnega sladkorja, zniževanja ravni škodljivega holesterola …).
Če so nas bakterije ali virusi že napadli, si z zdravilnimi gobami še vedno lahko pomagamo, saj jih večina (šitake, resasti bradovci, svetlikava pološčenka) vsebuje množico najrazličnejših snovi z močnim protibakterijskim delovanjem. Nekatere vrste, kot je na primer goba Cordyceps pa vsebujejo celo snovi, ki preprečujejo podvajanje virusov v našem telesu in na tak način preprečujejo napredovanje viroze in so učinkovite celo v veliko resnejših primerih virusnih okužb, kot je na primer AIDS oziroma okužba z virusom HIV. Za preventivno krepitev imunskega sistema se za izredno učinkovite izkažejo mešanice različnih vrst gob, saj vsebujejo veliko večje število zdravilnih snovi in tako na imunski sistem delujejo z veliko širšim spektrom kot posamezne vrste.

Preventivno krepitev imunskega sistema z zdravilnimi gobami je najbolj priporočljivo izvajati pred potencialnim obolenjem, saj je tako najučinkovitejša. Za ta namen je priporočljiva nekajtedenska kura s pripravki ali prehranskimi dopolnili iz zdravilnih gob, med katerimi uživajo posebno mesto v tradicionalni medicini pisana ploskocevka (Trametes versicolor), svetlikava pološčenka (Ganoderma lucidum), šitake (Lentinula edodes), velika zraščenka (Grifola frondosa), resasti bradovec (Hericium erinaceus), brazilski kukmak (Agaricus blazei) in glavatec (Cordyceps sp.).

Oomenjene vrste gob lahko kombiniramo v mešanicah, s katerimi se učinkoviteje spopadamo z nekaterimi zdravstvenimi tegobami kot če bi uživali posamezno vrsto gobe.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi