2.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 novembra, 2023
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Homeopatska zdravila za klimakterij in menopavzo

Menopavza je čas, ko v življenju ženske prenehata ciklična dejavnost jajčnikov in menstrualna krvavitev. Nastopi po klimakteriju, ki je obdobje prehoda ženske iz rodne reproduktivne faze v menopavzo , ko ima ženska zadnjo menstruacijo. Povprečna starost ob menopavzi je 50 let, vendar lahko normalno nastopi tudi pri ženskah, ki so stare šele 40 let.

To obdobje je pri posamezni ženski lahko različno, tako kot je bil v mladosti različen čas, ko je nastopila prva menstrualna krvavitev. Ti ciklusi se spreminjajo tudi zaradi življenjskih okoliščin in prehrane posamezne ženske. Menstruacijski ciklusi lahko potekajo do menopavze redno, pogosto pa zadnji ciklusi nihajo tako po dolžini kot tudi po količini menstrualne krvavitve. Postopoma je vse manj ciklusov, v katerih se sprosti jajčece. Pri nekaterih so ti ciklusi izredno boleči, pri drugih komaj opazni. V obdobju klimakterija velikokrat ni prisotnih motečih simptomov, ali pa so blagi in prehodni, redkokdaj pa so zmerno moteči ali hudi. Z leti jajčniki izločajo vse manjše količine estrogena in progesterona, sproščanje jajčec pa preneha.
Prezgodnja menopavza je tista, ki nastopi pred 40. letom starosti. Nastopi lahko zaradi genetske pogojenosti ali drugih bolezenskih vzrokov. Vzrok za prezgodnjo menopavzo so lahko tudi kajenje ali slaba prehranjenost, alkohol …
Umetna menopavza je posledica posegov, ki zmanjšajo ali prekinejo izločanje hormonov jajčnika. Zaradi bolezni je potrebna odstranitev jajčnikov, pri zdravljenju raka pa obsevanje medenice in kemoterapija tudi zmanjšata delovanje jajčnikov.

Simptomi in znaki

Najbolj pogosti znaki menopavze so vročinski valovi, ki prizadenejo 75 odstotov žensk; koža na nekaterih telesnih delih predvsem glavi in vratu, pordi, postane topla in ženska se lahko močno poti. Večina žensk ima vročinske valove več kot eno leto, od 25 do 50 odstotkov žensk pa celo več kot pet let. » Vsaka ženska doživlja te valove zelo individualno z zanjo značilnimi znaki, ki so pomembni pri ugotavljanju homeopatskega zdravila .Vročinski valovi trajajo od 30 sekund do 5 minut in jim lahko sledi mrazenje,« pravi Linda Čičigoj. Linda je mag. farm. spec, farmacevtka, dela v Lekarni Koper in se s homeopatijo ukvarja že 25 let. Izobraževala se je z zdravniki v Slovenskem homeopatskem društvu in na mednarodnih seminarjih v Evropi. Letos bo s kolegicami sodelovala kot učitelj pri Lekarniški zbornici Slovenije, kjer izvajajo že šestič osnovno izobraževanje za farmacevte.

Psihološki in čustveni simptomi
Posledica znižane koncentracije estrogenov v telesu so tudi utrujenost, razdražljivost in živčnost. Nočno znojenje lahko povzroči motnje spanja, kar še poveča utrujenost in razdražljivost. Ženska se lahko počuti omotično, ima mravljince in občuti pospešeno ali neenakomerno bitje srca. Zaradi telesnih sprememb lahko ženska izgubi nadzor nad mehurjem, pogosteje se pojavlja vnetje mehurja ali nožnice ter bolečine med spolnimi odnosi zaradi suhe nožnice. Včasih se pojavljajo bolečine tudi v mišicah in sklepih.
Bolezni krvožilnega sistema so po menopavzi, ko se zmanjša raven estrogenov, pogostejše in hitreje napredujejo, zato se nekatere ženske odločajo za nadomestno terapijo z estrogeni. Le-ti namreč tudi pozitivno vplivajo na povečano raven HDL – varovalnega holesterola in znižujejo raven LDL, to je škodljivega holesterola v krvi in s tem zmanjšajo napredovanje ateroskleroze in kardiovaskularnih obolenj. »V lekarni so na voljo tudi pripravki s fitoestrogeni, ki so rastlinskega izvora in nam v kombinaciji z vitamini omogočajo, da premagamo moteče simptome tega obdobja. Ker so ženske v tem obdobju še zaposlene in delo vedno bolj zahtevno, imajo možnost, da to obdobje nelagodnosti in občutka nemoči za nekaj časa prestavijo v prihodnost,« pojasni Linda.
Osteoporoza je hudo zmanjšanje kostne gostote, ki se v menopavzi pogosto pojavlja zaradi usihanja estrogena. Bolj so izpostavljene osteoporozi vitke ženske z drobnimi kostmi, kadilke in tiste, ki pijejo veliko alkohola in se premalo gibljejo. Zlomi so lahko posledica padcev, pri starejših pa lahko nastopijo celo brez padcev. Najpogosteje se zlomijo vretenca, kolki in kosti v zapestju.
Homeopatija lahko pomaga
Homeopatija je naraven, varen in preizkušen način zdravljenja, ki ga je razvil nemški zdravnik Samuel Hahnemann pred več ko 200 leti. Človeka obravnava celostno ter učinkovito spodbuja našo naravno zmožnost samoozdravljenja. Primeren je za zdravljenje odraslih in otrok kakor tudi dojenčkov in nosečnic ter starostnikov. Ob pravilni uporabi homeopatskih zdravil so ta učinkovita in brez stranskih učinkov zaradi njihove posebne izdelave po postopku zaporednega redčenja in potenciranja ali dinamiziranja. Danes poznamo preko 2000 homeopatskih zdravil, ki jih lahko izdelamo iz različnih surovin: rastlin, mineralov in kovin, živalskih izločkov ali biološkega materiala. Danes pogosto uporabljamo 150 do 200 homeopatskih zdravil za zdravljenje akutnih in kroničnih bolezni.
»Pri izbiri homeopatskega zdravila moramo biti zelo natančni in prisluhniti vsakemu, tudi najbolj nenavadnemu simptomu bolnika, saj je vsak od nas osebnost, ki po svoje doživlja življenjske težave in okoliščine , ki lahko privedejo do telesnih težav in značilnih znakov bolezni. Vsak, ki se želi homeopatsko zdraviti, se mora najprej pozorno opazovati in svoje težave prenesti izkušenemu homeopatu. Za manjše osebne težave lahko v poljudni literaturi spoznamo svoje trenutno zdravilo in si sami poiščemo možnost lajšanja težav. Za akutne težave pri samozdravljenju s homeopatijo imajo nekatere lekarne na voljo izučene homeopate, ki lahko pri tem svetujejo. Izkušeni homeopati zdravijo tudi resne težave po podrobni anamnezi pacienta.
Učinki homeopatskega zdravljenja so očitni in jih hitro zaznamo.
Najbolj pogosta homeopatska zdravila za klimakterij in menopavzo:
1. Lachesis
To zdravilo je primerno za zelo ponosno, zgovorno in klepetavo žensko, ki ne skriva svojih težav. Obdobja zgovornosti se lahko menjavajo z obdobji brez besed. Po naravi je lahko tudi nezaupljiva in ljubosumna ali celo v izredni priliki maščevalna.
Najbolj pogoste težave so:
– ne prenaša ozkih oblačil okoli vratu in pasu,
– vročinski valovi z vročo glavo in spremljajočimi kongestivnimi glavoboli,
– pogoste migrene, večkrat levostranske,
– že po najmanjšem dotiku ali spontano nastopijo plavice, ki so temno rdeče do vijolične barve.
Njene težave se poslabšajo zjutraj ob prebujanju, zaradi toplote ali sonca.

2. Sulfur
Optimistična ženska s ponavljajočimi znaki, kot so:
– vročinski valovi s povišanim krvnim tlakom,
– hemoroidi ali varice zaradi popuščanja ven,
– kožne težave z rozaceo, ekcemi ali urtikarijo,
– pogoste težave s sluznicami, lahko je povečan izcedek iz nosa, težave z dihali,
– težave s sklepi, kot so putika ali artritis.

3. Sepia
Sepia se lahko uporablja za veliko število žensk v različnih življenjskih obdobjih, ko se hormonsko ravnotežje spreminja, tudi med menopavzo. Sepia je v mladosti vitka, delovna ženska ,ki podpira tri vogale v hiši. Njeno telo se po menopavzi spremeni in postane brezoblično, povešeno in z različnimi težavami:
– ravnodušna, depresivna in izčrpana, lahko razdražena in vzkipljiva ob najmanjši težavi,
– zaradi izčrpanosti ne zmore več svojega dela, opazimo temne kolobarje okoli oči,
– značilni temni madeži na obrazu, rozacea,
– zaradi popuščanja gladkih mišic in ven lahko nastopijo težave, kot so povešena maternica ter varice ali hemeroidi, večkrat sedi s prekrižanimi nogami.
Čeprav je fizično izčrpana, se ji stanje izboljša po krepki fizični aktivnosti, plesu ali hitri hoji in poslabša po mirovanju.

To so le tri najbolj pogosto uporabljena homeopatska zdravila v menopavzi. »Opisali smo le nekaj najbolj značilnih znakov, čeprav spadajo ta homeopatska zdravila med polikreste, to je zdravila, ki jih v homeopatski materii mediki označuje tisoč in več značilnih znakov ali simptomov. Izkušen homeopat bo med vašimi težavami našel tisto pravo zdravilo, ki ima največ podobnih znakov in vam svetoval glede jemanja zdravila. Lahko bo svetoval visoke potence, ki jih boste jemali manj pogosto kot nizke potence, ki so namenjene zdravljenju predvsem fizičnih težav in jih boste večkrat ponavljali,« pojasni Linda,
Doziranje homeopatskih zdravil je individualno. Njihov učinek je odvisen od pravilne priprave zdravila. Homeopatsko zdravilo v obliki kroglic ali kapljic se raztopi v ustih ali pod jezikom. Tukaj je tkivo dobro prekrvavljeno in oživčeno in informacija se bo iz zdravila hitro prenesla v ostala tkiva in organe. Med jemanjem homeopatskih zdravil se odsvetuje pitje kave in tistih čajev, kot so npr. kamilica ali meta čaj, ki lahko prekinejo učinek homeopatskih zdravil. Zobna pasta, ki vsebuje naravni izvleček mete, prav tako lahko prekine učinek homeopatskega zdravila, če jo uporabite takoj po homeopatskem zdravilu. Zato svetujemo jemanje homeopatskih zdravil pol ure pred ali po obroku oz. umivanju zob. Po jemanju teh zdravil lahko spijete kozarec vode, obstajajo pa tudi zobne paste, ki so prirejene jemanju homeopatskih zdravil.

Shranjevanje homeopatskih zdravil
Homeopatska zdravila shranjujemo v suhem prostoru pri sobni temperaturi in kot ostala zdravila nedosegljivo otrokom. Ta zdravila so zelo občutljiva na električna in druga sevanja, zato jih ne smemo puščati v bližini računalnikov in drugih virov sevanja.

Povezani članki

Zadnji članki

Tehnični pregledi Avto Krka svetujejo: Pomembnost zavor v prometu in njihov vpliv na vožnjo

Promet je kompleksen sistem, kjer številni dejavniki vplivajo na varnost vseh udeležencev. Medtem ko so vozila postala nepogrešljiv del sodobnega življenja, je ključnega pomena,...

Ujemite lepoto novoletne okrasitve

Veseli december in z njim praznično vzdušje že močno trkata na vrata. V kuhinjah diši po piškotih, otroci že pišejo prva pisma trem dobrim...

Hitro do kakovostnih zdravstvenih storitev z Zdravstveno polico

Si tudi vi želite, da bi do zdravstvene storitve prišli, takoj ko jo potrebujete? Z zavarovanjem Zdravstvena polica Varuha zdravja, Vzajemne, boste za specialistično...

Proč z okužbami

V času, ko se nas lotevata prehlad ali gripa, je dobro okrepiti imunski sistem z antioksidanti. Uživanje vitamina C, limoninega in drugih antioksidantsko bogatih...

Goriva Q Max poganjajo vaše življenjske poti

Z menjavanjem letnih časov se spreminjajo vozne razmere na cestah. Iz Petrola vas z visokokakovostnimi gorivi Q Max tudi v zimskem času vabimo na...

6 astroloških znamenj, ki bodo v jeseni našla partnerja

Katera astrološka znamenja so v jeseni bolj nagnjena k temu, da najdejo partnerja za resno zvezo? In kako ti lahko pri iskanju pravega partnerja...

Sobivanje tradicionalnih finančnih inštitucij in fintech izvajalcev

V zadnjih letih smo bili priča motnjam na trgu finančnih storitev, ki so jih povzročili fintech izzivalci. Tradicionalni ponudniki storitev se soočajo z resno...

Fjällräven razkriva: Boji proti škodljivim PVC kemikalijam še trajajo

Pričakuje se, da bodo PVC materiali leta 2025 prepovedani tako v Kaliforniji kot v EU. Toda za Fjällräven vprašanje glede škodljivosti PVC ni novo....

Kaj storiti, da bo mokro čiščenje še boljše?

Odkar so pridobili sposobnost brisanja tal z vlažno krpo, so priljubljeni robotski sesalniki iRobot Roomba postali še boljši domači pomočniki. Da pa bodo tla...

Ne dovolite, da bi vaše podjetje postalo Nokia v dobi iPhone-a

A se spomnite časa, ko smo vsi imeli v rokah telefon znamke Nokia? Nokia je bila takrat sinonim za mobilno komunikacijo in njena delnica je...