Domov ZdravjeAlternativa Homeopatsko zdravljenje nosečnic

Homeopatsko zdravljenje nosečnic

43 ogledov

Irena Gorišek, dr., med., predsednica Slovenskega homeopatskega društva pravi, da so homeopatska zdravila v nosečnosti varna, nimajo stranskih učinkov in lahko pomagajo pri različnih nosečniških težavah, kot so nosečniška slabost in bruhanje, zaprtje v času nosečnosti, glavoboli, bolečine v križu, pa tudi pri različnih psihičnih stanjih, ki spremljajo nosečnost ali pa se pojavijo zaradi stresnih dogodkov med nosečnostjo. Vedno je potrebno določiti zdravilo na osnovi simptomov, ki pa so lahko pri vsaki nosečnici malo drugačni. Zato je tudi težko priporočati zdravila za določena stanja oziroma bolezni, ker zdravilo, ki ni določeno na podlagi simptomov ne bo delovalo ali pa bo delovalo le delno.
»Seveda je potrebno vedno upoštevati in se ravnati po navodilih ginekologa, ki je najbolj kompetenten in odgovoren za oskrbo in zdravljenje nosečnice, pojasni Irena in nadaljuje: »V vseh evropskih državah kjer je homeopatsko zdravljenje priznano kot zdravstvena dejavnost imajo ginekologe z dodatnim znanjem iz homeopatije in ti najlaže sodelujejo pri zdravljenju nosečnic. Predvsem pa je njihova dodatna usposobljenost pomembna kadar je potrebno s homeopatskimi zdravili pomagati med porodom. Med porodom se je potrebno odločati hitro, potrebno je veliko znanja in prakse, ginekologi in babice so tisti, ki to znanje imajo in ga ob ustreznem dodatnem izobraževanju iz homeopatije najlažje kombinirajo še s homeopatskim »zdravljenjem«. V nekaterih evropskih državah imajo dodatno homeopatsko izobrazbo tudi babice in njihovo znanje je med porodom zelo dragoceno, saj so one tiste, ki večino časa skrbijo za porodnico.« Zdravila ki se uporabljajo pred in med porodom lahko omilijo strah, pomagajo pri odpiranju materničnega vratu, kadar je odpiranje prepočasno, na ta način tudi pospešijo porod in zmanjšajo bolečine. »Izkušena babica bo tudi vedela, kdaj bo porodnica potrebovala še druge vrste strokovno pomoč in bo homeopatsko zdravilo uporabljeno le kot dodatno zdravljenje če bo to potrebno. Lahko po carskem rezu, po večji izgubi krvi po porodu, šivih presredka ali raztrganinah porodnih poti.«
Sogovornica pojasni, da je področje homeopatskega zdravljenja strokovno precej zahtevno in nasvete za naprej je težko deliti. »Obstajajo homeopatska zdravila, ki se priporočajo v neposrednem predporodnem obdobju. To so Caulophillum, Cimicifuga in Gelsemium. Vsa ta zdravila sprostijo in zmehčajo maternični vrat. Od vseh treh je Gelsemium tisto homeopatsko zdravilo, ki ima kot simptom tudi strah pred dogodkom in zato lahko marsikateri nosečnici olajša začetek poroda. Vsa homeopatska zdravila, ki se jemljejo med porodom (kadar nastopi potreba), so izbrana z ozirom na težavo in na simptome,« razloži in doda: »Po porodu je lahko primerno homeopatsko zdravilo Arnika, kadar so prisotne bolečine, če je bil porod naporen in dolg in je bilo več poškodb mehkega tkiva. Po carskem rezu je primerno homeopatsko zdravilo Staphisagria. To zdravilo se lahko uporabi tudi kadar je bil prerezan in zašit presredek.«Homeopatska zdravila lahko pomagajo tudi pri težavah z dojenjem, kadar je preveč ali pa premalo mleka, pri vnetjih dojk – mastitisih in pri ranah – ragadah na dojkah zaradi dojenja. Tudi ta zdravila pa se določa na podlagi simptomov.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi