Nega oči

3 ogledov

Oči je dobro negovati čim bolj naravno, saj predstavljajo okno v naš svet. Izogibajte se kemijskim dodatkom in sestavinam, ki bi jih lahko dražili in raje izberite posušen ognjičev cvet in kamilico, ki sta zelo učinkoviti med zelišči pri pomirjanju, osveževanju in negi vaših oči.

Dorie Byers, dolgoletna zeliščarka, je izdala recepte, s katerimi si lahko pomagate pri negovanju telesa, od oči do stopal, pripravlja kreme za roke, sončne kreme, šampone, deodorante, olja za kopeli in podobno. Tokrat predstavljamo njeno formulo za negovanje oči.
Dejstvo je, da koža okoli oči zahteva posebno skrb, saj je bolj občutljiva od ostale kože na obrazu. Veliko uslugo si boste naredili, če boste poskrbeli za zadostno količino spanja, s čimer boste odstranili rdečico in temne kolobarje okoli oči. Če spanja nimate dovolj, potem si pomagajte tako, da zaprete oči ter počivajte vsaj 15 minut.
Obiščite zdravnika, če se na očesu pojavi rdečica ali srbenje, ki ne izgine, prav tako, če imate pekoč občutek, če slabo vidite ali so oči nenavadno suhe. Nikar si ne dajajte kakršnihkoli kapljic ali tujih substanc v oko brez nasveta profesionalne zdravstvene stroke. Prav tako ne nanašajte na podoročje okoli oči esencialna olja, saj lahko to povzroči zbadanje, rdečino in solzenje. Byersova še svetuje, da izdelke za oči raje pripravljate v manjših količinah in pogosteje, kot v večjih količinah, saj ne želite da vam izdelek dlje časa počiva na polici in se onesnaži z bakterijami. Prav tako ni priporočljivo, da si okoli oči nanašate bogate kreme, ki lahko povzročijo zabuhlost ali celo alergično reakcijo.

Kamilice in ognjič
Kamilične čajne vrečke, z redkimi izjemami, vsebujejo nemško kamilico, ki lahko ob pogosti uporabi sproži nastanek alergije, zato previdnost ni odveč. Za nego oči si pripravite 1/8 kamiličnih čajnih vrečk in 1 skodelico destilirane vode. Vodo segrejte do vretja in jo nato odstavite iz ognja. Vanjo dodajte čajne vrečke in pustite, da se voda ohladi do mlačne. Nato odstranite čajne vrečke in iz njih iztisnite odvečno tekočino. Potem si jih položite na zaprte oči ter jih pustite tam 15 minut. Nato jih odstranite in zavrzite. Pripravek lahko shranite v hladilniku največ tri dni, uporabite pa ga lahko tudi pri spiranju las ali umivanju obraza.
Uporabite lahko tudi ognjič. Vzemite 2 čajni žlički posušenih ognjičevih cvetov in 1/3 skodelice destilirane vode. Dodajte cvetove v vodo in počakajte, da le-ta zavre. Nato zmanjšajte ogenj in kuhajte pokrito okoli 10 minut. Vzemite cvetove iz vode in pustite, da se ta ohladi do sobne temperature. Zmočite gazo ali bombažno blazinico v tekočino, stisnite odvečno vodo in nato položite na zaprte oči za 15 minut. Odstranite in zavrzite. Ostanek lahko prav tako shranite v hladilnik, a največ za tri dni.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi