Ob mrzlih dneh se prileže krepak prigrizek. Hrustljava skorjica, pod njo pa okusna, sočna jed, ki se ji ne moremo upreti. V hladnem času so vroči, pravkar pečeni narastki priljubljena jed, zaradi katere posebno radi sedemo za pogrnjeno mizo. Preprosto, nasitno in primerno kot zdrav brezmesni obrok.
Za dve osebi potrebujete:
600 g brstičnega ohrovta
100 g mesnate prekajene slanine
1 jajce
100 g kisle smetane
150 g sira (nap. Gauda)
sol, poper
Priprava
Pečico segrejte na 200 stopinj, ventilatorsko na 180. Z brstičnega ohrovta odstranite zunanje uvele lističe in ga operite. V vreli slani vodi ga kuhajte 5 minut. Slanino narežite na majhne koščke.
Po namaščenem nizkem pekaču razporedite brstični ohrovt in kocke slanine. Jajce razžvrkljajte s kislo smetano, dodajte nariban sir in po okusu solite in poprajte. Prelijte preko ohrovta in pecite v pečici približno 25 minut, oz. dokler se sir ne stopi in je zlato rumene barve. Pa dober tek!