3 C
Ljubljana
torek, 29 novembra, 2022
0,00 €

V košarici ni izdelkov.

Jabolčna pita po indašnje za materinski dan

»Bliža se materinski dan in zato ta recept posvečam v spomin svoji mami . Ker ni nikoli potrebovala ničesar fancy, ker naju je s sestro vzgajala skromno, učila, kako je vse lahko dobro, četudi že izgubi svoj sijaj«, pravi kulinarična blogerka Urška Fartelj.

»Jabokof lepin po indašnje. Ja, tako kot so ga včasih delale naše mame, brez okrancljanih in prepletenih mrež na vrhu pite. Meni je to najboljša jabolčna pita. In najboljša se mi zdi drugi dan, ko se testo nekoliko zmehča od sočnega jabolčnega nadeva,« poudarja avtorica kulinaričnega bloga 220stopinjposevno.

Za pripravo jabolčne pite po indašnje potrebujete:

Sestavine za testo (pekač 25 x 36 cm):

450 g moke

200 g masla

2 jajci

100 g sladkorja

100 ml kefirja ali jogurta

1 pecilni prašek

1/4 žličke soli

 

Sestavine za nadev:

1 kilogram jabolk

1 žlička cimeta

1 žlica sladkorja

 

Ostale sestavine: ​

moka za valjanje

maslo za pekač

​sladkor v prahu za posip

Priprava:

Moki dodamo pecilni prašek, sol in sladkor ter dobro premešamo. Dodamo kefir (ali jogurt), jajca in na tanke lističe narezano maslo. Zgnetemo mehko testo. Testo postane zares mehko, rahlo. Najboljše se bo zgnetlo z mešalnikom, da se testo od toplote rok ne bo preveč ogrelo in da ne bo premehko. Je pa potrebno paziti, da so res vse sestavine dobro zmešane.

Testo zavijemo v folijo in ga do uporabe shranimo v hladilnik. Lahko si ga pripravimo tudi dan prej.

Jabolka olupimo, odstranimo pečke in na tanko naribamo. Urška uporabi mešalnik, ki ima zares ostro rezilo, tako, da iz jabolk ne steče preveč soka. Če boste ribali na ribežan, jabolka naribajte na večji ribež.

Jabolkom dodamo sladkor, cimet ter 2-4 žlice vode. V kolikor so jabolka sočna, jih podušimo v lastnem soku. Jabolka počasi dušimo, da postanejo mehka.

Vmes jih večkrat premešamo. Podušena jabolka damo na cedilo, da se sok odcedi. Nadev ohladimo.

Testo razdelimo na dva dela, ga malo pregnetemo in na pomokani površini razvaljamo v velikosti pekača.

S pomočjo valjarja, testo prenesemo v dobro namaščen pekač. Testo prepikamo, ga obložimo z jabolčnim nadevom in prekrijemo z drugim testom.

Po vrhu dobro prepikamo in lepin oz. pito pečemo nekje 30-35 minut na 180 stopinj Celzija, ogrevanje zgoraj in spodaj.

Pečen lepin pustimo, da se počasi ohladi.

Še več namigov, kako pripraviti jabolčno pito po indašnje, najdete tukaj, ne pozabite pa preveriti tudi Urškinih ostalih receptov.

Povezani članki

Zadnji članki

Kako hitro in enostavno do družinskega zdravnika?

Prisluhnili smo aktualnim izzivom in zasnovali asistenčno storitev v okviru Premoženjskega zavarovanja DOM 𝗭𝗱𝗿𝗮𝘃𝗻𝗶𝗸 𝗻𝗮 𝗱𝗮𝗹𝗷𝗮𝘃𝗼. Spoznajte ga in se prepričajte, da je zares...

#OkvirPomoči: Zmagovalne trajnostne ideje smo našli v Sloveniji, Srbiji in Črni gori

»Navdušeni in ponosni smo, da smo lahko s projektom #OkvirPomoči v svoji domači regiji, Jugovzhodni Evropi, tokrat spodbudili razmišljanje o trajnostni prihodnosti in poiskali...

Polna hiša otrok in hišnih ljubljenčkov, obiski pa na poti? Brez skrbi, očistite jo en, dva, tri.

Prikimajte, če vam je znan naslednji scenarij. Polna hiša otrok, razmetane igrače, povsod dlake hišnih ljubljenčkov, obiski pa pridejo čez eno uro. Izjemno stresna...

Zdaj je pravi čas, da si omislite nov telefon, pametno uro ali slušalke

Iščete nov zmogljiv pametni telefon, napredno športno pametno uro ali morda slušalke s kristalno čistim zvokom? Huawei v svojem naboru ponuja vse našteto in...

Black Friday ponudba za vaš najljubši oddih na toplem blizu doma

Rezervirajte svoje prve počitnice v 2023 sedaj! Ste pripravljeni, da odkrijete svojo novo najljubšo počitniško destinacijo? Bi se prepustili mineralnemu wellnessu ali pristni lokalni kulinariki...

TO so fotografije, narejene v podzemni jami s Huawei Mate 50 Pro? Uau!

Peter Gedei je ime, ki v zavest marsikaterega jamarja v Sloveniji prikliče pravljične prizore podzemlja. Večkrat nagrajen na domačih in mednarodnih jamskih natečajih, svoje...

Ko vas koža srbi in se lušči

Ko vas koža srbi in se lušči, ko vas lasišče srbi in nastaja prhljaj. Velikokrat tako opišejo težavo posamezniki, ko jim dermatologi postavijo diagnozo seboroični dermatitis. ­­­­­­­­­Seboroični...

5 lastnosti dobre zimske obutve!

Čeprav nas je topla jesen dolgo razvajala, je sedaj nedvomno tu zima, ko ima pri izbiri obutve poleg udobja bolj kot kdajkoli odločilno vlogo...

Od bogov dan sadež

V zadnjem delu jeseni, v katerem se nahajamo, je večina sadežev že pospravljenih. Obstaja pa še en sadež, ki običajno dozori prav v prvi...

Pred odvisnostjo ni varen nihče

Ko govorimo o težavah z odvisnostjo, verjetno večina najprej pomisli na odvisnost od psihoaktivnih substanc. Dejstvo pa je, da se je realnost spremenila in...