Le kaj danes skuhati, ko je post. To bo gotovo najpogostejša dilema v glavah vrlih gospodinj in gospodinjcev.Pa še vreme je nekako hladno in turobno…
Hm,vem da rdeča barva ogreje in oranžna da veselje do življenja. Pa skuhajmo nekaj preprostega, nekaj kar vedno uspe, nekaj za prste oblizat. Vse v enem loncu.
Sestavine:
2 kg krompirja
pol kg čebule
velik korenček
dobro pest paradižnikov češnjevcev
slabo pest oranžne paprike
mleto rdečo papriko
vsaj 3 dl paradižnikove mezge
česen
kumina
kajenski poper
majaron
peteršilj
baziliko
sol
Krompir olupimo, narežemo na večje krhlje, dodamo na kolesca narezan korenček in damo kuhat v slano vodo.
Sedaj pa ta žalosten, solzavi del. Čebulo nasekljamo na čim manjše kose (vmes razmišljajmo nekaj smešnega in si predstavljajmo da nam tečejo solze od smeha) in jo počasi pražimo na kokosovi maščobi. Končno lahko odložimo iz rok veliko kuhinjsko brisačo s katero smo si brisali solze.
K praženi čebuli dodamo še narezano papriko, paradižničke, mleto rdečo papriko, peteršilj, ter še malo popražimo na zares močnem ognju in zalijemo z vrelo vodo, v kateri se kuha krompir. Dodamo še preostale začimbe in paradižnikovo mezgo, malce pokuhamo in na koncu dodamo še majaron. Za finale pa še dodamo kuhan krompir s korenčkom.
Postrežemo s hrustljavim, doma pečenim pirinim kruhom. Ne skoparite, odrežite dva debela kosa na osebo. Pa dober tek!
Recept je prispevala gospa Anka iz Vrtnarstva Alt