Sestavine za 4 osebe:
2 jajci, 4 žlice moke, 3 do 4 dl piva ali mleka, 1 dolgo steblo pora, 1 približno 20 cm dolga zelena bučka, 2 žlici olivnega olja, 4 žlice na grobo naribanega poltrdega sira, sol in poper
Priprava:
1. Iz jajc, ščepa soli, moke in 3 dl piva ali mleka zmiksamo precej tekoče testo in ga pustimo počivati 30 minut.
2. Por očistimo in narežemo na koleščke, bučko umijemo in narežemo na tanke rezine ali jo na grobo naribamo. V posodi segrejemo olivne olje, dodamo por in pokrito dušimo toliko časa, da postekleni in se zmehča. Vmes večkrat premešamo, dodamo še bučko, solimo in popramo ter dušimo še 3 minute.
3. Testo za palačinke premešamo in po potrebi še malo razredčimo. Ponev za palačinke dobro segrejemo, na tenko jo namažemo z oljem ali maslom in spečemo palačinke. Sproti jih zlagamo na velik ogret krožnik, da se ne ohladijo.
4. Vsako palačinko najprej potresemo s sirom, obložimo z nadevom in jo zložimo ali izvijemo. Palačinke ponudimo takoj, dokler so še tople, lahko pa jih pripravimo tudi vnaprej, zložimo v namaščen pekač, potresemo s sirom in nazadnje v pečici na hitro pogrejemo.
(Vir: Anja, Št. 6, Letnik VIII)