Priprava:
Pripravimo kvasec iz žlice moke, žlice sladkorja, kvasa in malo mlačnega mleka. V skledi zmešamo moko, sol, vanilin, sladkor, mlačno mleko, raztopljeno maslo in kislo smetano. Dodamo vzhajan kvasec in vse skupaj dobro pregnetemo. Testo naj vzhaja eno uro. Za nadev sesekljamo pehtran, dodamo ostale sestavine in dobro premešamo.
Vzhajano testo razvaljamo na prtiču, namažemo z nadevom, zavijemo, položimo v pomaščen pekač in pustimo, da še enkrat vzhaja. Potico pečemo eno uro na 180-190°C.
Sestavine za 20-30 kosov:
Testo
1 kg moke
5 dag kvasa
10 dag masla
3 dl mleka
1 kisla smetana
ščep soli
limonina lupina
1 vanilin sladkor
5 rumenjakov
10 dag sladkorja
malo ruma (po potrebi)
Nadev
šopek pehtrana
50 dag skute
1 kisla smetana
10 dag sladkorja
2 jajci
ščep soli
1 vanilin sladkor
(vir: brošura Okusno iz zasavske kuhinje)