Jesen je letni čas, v katerem kraljujejo buče. Te so odlične kot priloga, samostojna jed, okusna je bučna juha in slastna bučna pita. Naša pita je odlična kot samostojna jed, primerna za vse vegetarijance. Zraven lahko postrežemo sezonsko solato, za vse, ki imate radi meso, pa je bučna pita lahko odlična priloga. Če imate radi oranžno bučo na tisoč in en način, potem boste sigurno navdušeni nad našim današnjim receptom.
Sestavine (za 6 porcij):
– 250g moke
– 125g hladnega masla (narezanega na koščke)
– 3 jajca (majhna)
– Sol
– Fižolova zrna za obtežitev
– 400g buče hokaido
– 25g posušenega paradižnika vloženega v olju (odcejenega)
– 125g mocarele
– 150g polnomastne skute
– 100ml mleka
– 2 žlici sesekljanega timijana
– Poper
Priprava:
1) Moko, maslo, 1 jajce, ščep soli in 2 žlici mrzle vode vgnetemo v gladko testo. Najlažje boste to storili z gnetilnim nastavkom ročnega mešalnika ali multipraktika. Testo med dvema plastema prozorne kuhinjske folije razvaljajte v krog s premerom cca. 32cm. Razvaljano testo položite v nameščen pekač za pite. Višek testa odrežite, dno pa nekajkrat prebodite z vilicami. Za 20 minut postavite na hladno.
2) Testo prekrijte s papirjem za peko, nato pa nanj nasujte fižol. Funkcija fižola je, da testo obteži, da se le-to pri peki ne napihne. (V kolikor fižola nimate, lahko uporabite tudi drug, za eno številko manjši pekač.) 15 minut pecite v pečici ogreti na 200 stopinj. Po 15 minutah odstranite obtežitev in papir za peko in pecite še 10 minut.
3) Medtem, ko se testo peče pripravite nadev. Buči odstranite sredico s semeni in jo narežite na 1cm široke krhlje. Bučo olupite le, če je že zelo zrela in je lupina trda, ostra. Pri mladi buči olupka ni treba odstraniti. Narežite posušene paradižnike in mocarelo.
4) 2 jajci, skuto, mleko in timijan zmešajte. Solite in poprajte po okusu. Na testo razporedite bučo in paradižnike. Prelijte z jajčno mešanico in obložite z rezinami mocarele. Pecite 30 minut v pečici ogreti na 200 stopinj.
Dober tek!