Domov ZdravjeAlergije Z lasersko akupunkturo nad alergije

Z lasersko akupunkturo nad alergije

22 ogledov

Vanja Slobodnik 

Po teoriji tradicionalne kitajske medicine gre pri bolezni za neravnovesje pretoka energije po telesu, ki ga z akupunkturo lahko ponovno spravimo v ravnovesje. Akupunktura je čedalje bolj priljubljena, saj pravzaprav nima neugodnih stranskih učinkov.

V Sloveniji je akupunktura sprejeta v okvire uradne medicine. Zaradi vidnih uspehov jo kot metodo zdravljenja priznava tudi svetovna zdravstvena organizacija, ki je izdelala listo bolezenskih stanj, ki jih z akupunkturo lahko izjemno uspešno zdravimo.

 

Z roko v roki z uradno medicino
Zdravljenje po metodah tradicionalne kitajske medicine se lahko zelo učinkovito kombinira z zdravljenjem po metodah uradne medicine. Poudariti pa moramo, da obstajajo določene bolezni in bolezenska stanja, pri zdravljenju katerih akupunktura nima svojega mesta; to so različni tumorji, rakava obolenja – razen protibolečinskega učinka -, sladkorna bolezen na insulinu, endogene psihoze in druge bolezni.

 

Zdravljenje vseh vrst alergij
Z lasersko akupunkturo se lahko zdravijo vse vrste alergij. Njena prednost je, da pacientom ni treba več jemati zdravil ter se jim ni treba več izogibati hrani. Laserska terapija za alergije je povsem neboleča in primerna tako za dojenčke kot nosečnice ali druge paciente vseh starosti.

 

Seneni nahod oziroma sezonski alergijski rinitis 
Kot nam je povedala Margareta Kokalj iz Centra za zdravljenje alergij in tradicionalne kitajske medicine, z lasersko akupunkturo uspešno zdravijo vse vrste alergij in dosegajo zelo dobre rezultate pri zmanjševanju težav oziroma zdravljenju. »Seneni nahod ali alergijski rinitis je alergijska bolezen zgornjih dihal, nosu in obnosnih votlin. Pojavi se v določenih mesecih v letu, ko cvetijo rastline, na katere je posameznik alergičen,« uvodoma pojasnjuje Kokaljeva. »Seneni nahod mu pravimo zato, ker so včasih imeli ljudje z njim največ težav, ko so pospravljali seno. Danes povzroča težave kar vsakemu desetemu Slovencu in kar vsakemu četrtemu prebivalcu zahodne Evrope. Več kot 30 odstotkov vseh alergijskih reakcij predstavlja seneni nahod,« pove sogovornica.

 

Simptomi senenega nahoda
Najpogostejši znak je vnetje nosne sluznice, kar povzroči srbenje v nosu in žrelu, kihanje ter izcedek, pogosto tudi občutek zaprtosti in zamašenosti nosu. Zelo pogosto se razvije tudi alergijsko vnetje oči – rinokonjuktivitis -, pri katerem bolnika oči srbijo in se solzijo, pogosto ga spremlja še slabše splošno počutje, moteno pa je tudi spanje. Občutljivejši pacienti imajo lahko glavobol, kašljajo, težko dihajo, so razdražljivi, potrti in izgubijo tek. Pri otrocih se pogosto pridruži še vnetje ušes, pogost zaplet pri odraslih pa je sinusitis.

 

Koledar cvetenja 
Pojavljanje cvetnega prahu v zraku je odvisno od podnebnega pasu in rastlinstva na določenem področju. »Zgodnji cvetni prah leske in jelše se začne pojavljati v zraku že januarja, aprila cveti breza, do konca maja pa še druge drevesne vrste. Trave cvetijo od maja do julija, travne zeli pa od avgusta do oktobra,« razlaga sogovornica in doda, da se na Primorskem cvetenje začne bolj zgodaj, alergeni na tem področju pa so pelodi ciprese, oljk in krišine.

 

Pojavljanje senenega nahoda izven sezone cvetenja
Alergijski rinitis se lahko pojavi tudi izven sezone cvetenja, razlog je v botanični sorodnosti pelodov dreves, trav in plevelov z več vrstami sadja in zelenjave. Gre za tako imenovane navzkrižne alergije, ki jih lahko povzroči zaužitje navzkrižnega alergena.

Strokovnjakinja poudarja, da je terapija je neinvazivna, neboleča in nima stranskih učinkov. Primerna je in se izvaja pri pacientih vseh starosti in pri nosečnicah, ne zahteva posebnih priprav in ne vpliva na nobeno drugo terapijo.

 Ko laserska akupunktura res pomaga

Tanja Artnak, 27 let: »Vsaj sedem let sem bila močan alergik. Začela sem z zdravljenjem s pomočjo splošne medicine, ki pa mi ni bistveno pomagala. Še vedno sem jemala antialergike, bila sem zaspana in počasna – alergije so terjale svoj davek. Prek mamine sodelavke sem izvedela za lasersko akupunkturo in kljub temu, da stroški niso bili zanemarljivi, se je splačalo. Bilo je tako hudo, da če je zraven mene kdo lupil jabolko ali krompir, sem začela kihati. Postala sem utrujena in omotična. Ugotovili smo, da sem alergična na jajca, moko, pšenico, oreščke, pelod, pršico, mačjo dlako … Šlo je za navzkrižne alergijske reakcije. Moram reči, da so bile terapije uspešne. Že dve leti imamo pri hiši zajčka, antialergikov ne jemljem več, več je spontanosti, bolje se počutim. Ne bom trdila, da gre pri tem za doživljensko garancijo, saj se novi alergeni nenehno pojavljajo. Je pa kakovost mojega življenja danes neprimerno večja kot pred leti.
Miša Pintarič, 30 let: »Hčerko Neli je po prvem letu starosti začela srbeti koža, zlasti po zadnjici. Srbenje je bilo tako močno, da se je s praskanjem povsem ranila. S pomočjo pediatra smo poskusili prav vse, a nismo prišli do uspešnega epiloga. Tudi alergološki testi niso pokazali odstopanj, medtem ko je testiranje pri laserski akupunkturi pokazalo na različne alergije. Moram reči, da je Neli šest terapij povsem spremenilo življenje. Od tedaj je minilo leto dni, hčerka pa danes, ko je stara dve in pol leti, uživa vso hrano. Obiskuje vrtec in tudi tam ni deležna posebnega prehranskega režima. Uživa običajno vrtčevsko hrano, diet ni več, prav tako pa tudi ne znakov alergij. Podobno je bilo pri sinu Lovru. Ko je bil star tri mesece, se mu je na licih pojavil atopijski dermatitis. Praskal se je do krvi in po obisku pediatra smo iz njegove prehrane izključili mleko in mlečne izdelke. Alergološki testi tudi pri njem niso pokazali ničesar. Ko je dopolnil šest mesecev smo ga peljali na testiranje, kjer so ugotovili alergije na mleko, jajca, žita, sladkorje, pršico in oreščke. Po treh in pol terapijah z lasersko akupunkturo je atopijski dermatitis izginil. Danes je lovro star deset mesecev in sme uživati vso hrano.«

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi