Domov ZdravjeAlergije Znebite se škodljivih alergenov v spalnici

Znebite se škodljivih alergenov v spalnici

11 ogledov

Mitja Pirc

Alergije in motnje spanja povzročajo različni alergeni, kot so prah, pršice, plesni in glivice. Zaradi njih imate lahko ponoči težave s kašljanjem, kihanjem, zamašenim nosom, solzenjem, srbečico, vnetjem oči in obnosne votline, ki prekinjajo vaše spanje in spanje vaše družine.

Pogoste spalne motnje povzročajo dnevno utrujenost, neproduktivnost in razdražljivost, kar vpliva na kakovost vašega življenja. Predvsem ležišča, vzglavniki in odeje so običajno pravo domovanje milijonov pršic. Pršice namreč obožujejo vlažno okolje in ker človek v povprečju vsako noč izloči približno tretjino litra znoja, se lahko odvečna vlaga vpije v ležišče, vzglavnik in odejo, kar ustvari idealno življenjsko okolje za te mikroorganizme.

Kljub pogostosti se ji lahko izognemo

Alergija na hišno pršico je najbolj razširjena alergija v našem okolju. V sodobnih stanovanjskih objektih ustvarjamo idealne klimatske razmere za njen razvoj. Dobra novica je, da se je je moč dokaj preprosto ubraniti. Zdravniki priporočajo uporabo prevlek proti pršici že pri novorojenčku, posebej če so v družini že primeri alergije. Pri otrocih alergičnih staršev je kar 75 odstotkov verjetnosti, da se bo alergija pojavila tudi pri njih. Do 50-odstotna je verjetnost pri tistih otrocih, kjer ima en od staršev alergijo in 30 do 40-odstotna, če alergija prizadene brata, sestro ali sorodnika. Novejše raziskave celo dokazujejo, da se senzibilnost na alergene pojavi že pri zarodku in svetujejo, da se s preventivnim ravnanjem prične že pri noseči materi.

Kako se znebiti alergenov?

Izberite ležišče z zaščito proti pršicam, prahu in bakterijam in uporabljajte antialergijske vzglavnike in odeje. Posteljnino, odeje in vzglavnike perite pri 60 stopinjah Celzija, saj boste tako uničili pršice. Ležišče še dodatno zaščitite z antialergijsko prevleko, ki jo lahko pogosto perete in tako vzdržujete brezhibno higieno ležišča, iz sobe pa odstranite debele preproge. Pri pranju ne pozabite na plišaste igračke, saj se tudi v njih zadržujejo alergeni. V stanovanju imejte čim več ravnih površin, ki se zlahka očistijo in čim manj predmetov, na katerih se nabira prah. Stanovanje prezračite vsak dan, tudi kadar je zunaj mraz.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi