Topla juhica, idealna za hladne večere. Namig: za juho uporabite krompir mokaste sorte. Mokast krompir vsebuje več škroba, zato je juha bolj kremasta. Krepka in nasitna juha, ki vas prijetno pogreje!
Za dve osebi potrebujete:
300 g krompirja
1 steblo pora
100 g pancete
1 žlico masla
400 ml zelenjavne juhe
2 žlici smetane
½ šopka drobnjaka
nariban muškatni orešček, sol in poper po okusu
Priprava:
1. Krompir olupite, operite in narežite na kocke. Por očistite, na koncu odrežite in temeljito operite. Prihranite dve rezini, preostanek pa narežite na trakove.
2. V loncu segrejte maslo in na njem podušite por in na kocke narezan krompir. Prilijte juho in na nizki temperaturi kuhajte 20 minut. Zadnjih 10 minut dodajte v juho tudi rezini pora.
3. Rezini pora poberite iz juhe in ju prihranite za okras. S pomočjo paličnega mešalnika juho drobno zmeljite. Umešajte smetano, zavrite in pikantno začinite s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.
Panceto popecite ravno toliko, da postane hrustljavo zapečena.
4. Drobnjak oplaknite, nekaj vejic prihranite, preostalega pa narežite na kolobarčke. Krompirjevo juho ponudite okrašeno z rezino pora, popečeno panceto in drobnjakom. Dober tek!