Domov ZdravjeRecepti Vloženi čemaževi popki v kisu

Vloženi čemaževi popki v kisu

Po hladnih zimskih dneh komaj čakamo pomladi in vsega obilja, ki nam ga le-ta ponuja. Marec je mesec, ko na plano pokukajo raznovrstne rastline. Ena izmed njih je čemaž, ali kot ga imenujemo divji česen. Čemaž ima veliko zdravilnih učinkov, za katere morda sploh niste vedeli. Čemaž na naš organizem deluje antiseptično, protiglivično, uničuje parazite, pospešuje prebavo, odpravi napihnjenost, znižuje krvni tlak in holesterol, preprečuje nastanek bolezni srca in ožilja, prav tako pa pomaga pri znižanju telesne temperature.

Pojdite v naravo in naberite čim več čemaža, mi pa vam bomo predstavili nekaj receptov.

Postopek:

Naberemo še ne odprte čemaževe popke. Očiščene zložimo v kozarček in zalijemo z zavretim, osoljenim kisom, ki smo ga pripravili v razmerju 1 : 4 (en del kisa, štirje deli vode). Dobro zapremo in zavijemo v odejo, da se počasi ohladi. Namesto kisa za vlaganje lahko vzamemo močan domač, jabolčni kis, ki ga redčimo z vodo le po potrebi.

Recept in slike prispevala: Jožica Bajc Pivec

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi