Domov ZdravjeRecepti Vroča juha za hladen dan

Vroča juha za hladen dan

Kar nekaj dni smo že v koledarski pomladi, pa je vreme kar naenkrat postalo prav hladno in turobno. V takih dneh nam prav tekne krožnik vroče juhe, pa tudi po kleti in zamrzovalniku moramo pospraviti zelenjavo še od lanskega leta. Uf, kako hitro teče čas.

Potrebujemo:
čebulo
dva debelejša oranžna korenčka
rumen korenček
dva krompirja
manjšo zeleno
pest cvetače
pest brokolija
začimbe po želji
20 dag rjave leče
bučka tipa Buternutt

Lečo preberemo, operemo in damo kuhat v slano vodo od 35 do 40 minut.

Medtem si pripravimo zelenjavo :Čebulo na drobno nasekljamo in jo prepražimo na žlički kokosove maščobe, ki ji takoj dodamo olupljeno in na kocke narezano bučo buternutt, zalijemo z vodo,začinimo in kuhamo cca 10 minut. S paličnim mešalnikom temeljito obdelamo.
Oranžen korenček narežemo v obliki rože(naj pomlad cveti tudi na krožniku),rumen korenček in krompir pa na manjše kocke, zeleno pa na paličice. Vse skupaj skuhamo.

In sedaj gledate na štedilnik, kjer so kar trije lonci in iz vsakega diši drugače,vsak ima drugačno barvo,drugačen vonj in teksturo. Združeni v enem loncu pa bodo dali enostavno, a tako okusno jed. Premišljujem, da je tako tudi z ljudmi: vsak zase smo popolni, ampak le v družbi drugih ljudi se izrazi naša drugačnost.

Sedaj pa finale. Vse sestavine zlijemo v največji i lonec, dodamo cvetačo in brokoli, po želji še začinimo in postrežemo . Zraven se odlično prilega doma pečen ajdov kruh z orehi.

Pa dober tek!

Recept je prispevala gospa Anka iz vrtnarstva Alt

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi