Domov Zdravje V iskanju miru, spokojnosti in razumevanja

V iskanju miru, spokojnosti in razumevanja

58 ogledov

Druženje živali in terapije z njimi delujejo na telesnem, psihičnem, mentalnem in socialnem nivoju otroka ali odraslega. Izboljšuje psihično in fizično zdravje človeka, premaguje stres, poskrbi za zadovoljstvo in razblini negativno energijo.

V hitrem tempu življenja, ko otroci že v vrtcih seštevajo in odštevajo, berejo in pišejo, ko popoldneve preživljajo pred računalniki in televizijskimi sprejemniki ter je njihovo družabno življenje Facebook, ko starši delajo od jutra do skoraj večera in je družinsko življenje le skupno pehanje za ocenami v šoli in hitenje iz ene na drugo obšolsko dejavnost, in ko starejši ljudje v vsem tem zmedeno poskušajo ujeti korak s časom, ki vsak dan bolj hiti, ali pa samevajo doma ali v domovih za ostarele, je že samo druženje z živaljo blagodejno in sproščujoče. Sprehodi z njo nam omogočajo vsakodnevno gibanje in s tem uravnavanje holesterola, krvnega sladkorja, pravilnega delovanja srca in dihanja. Dotik živali nas pomirja, znižuje srčni utrip, krvni pritisk, umirja in poglablja dihanje ter s tem preprečuje stres in depresije. Obiskovanje živali ter aktivnosti z njimi nam omogočajo širitev obzorij, videnje novih možnosti in lažje začetke novih obveznosti.

Pokažite spoštovanje
Lepo in dostojno od človeka je, da v svoj prenatrpan svet, ko imamo že tako stisko s časom, v svoje življenje ne vključuje živali zgolj za svoje potrebe, temveč misli tudi na to, da nam le zdrava, zadovoljna in predvsem srečna žival lahko stoji ob strani in na nas deluje terapevtsko. Ne smemo pozabiti, da zdravilno moč živali lahko poiščete tudi na za to specializiranih posestvih, v klubih, centrih ali na rančih, kjer obravnavajo živali kot svoje družinske člane in zanje glede na njihove potrebe tako tudi skrbijo. Tam najdete mir, spokojnost in razumevanje z živaljo. Izogibati pa se moramo tistim, ki živali menjujejo, preprodajajo ter jih izposojajo. Prav v ta namen pa so se pred leti pričele tudi akcije, kjer lahko postaneš: boter konju, boter psu, boter pujsku, kozici …

Kako delujejo živali na naše počutje in zdravje?
Stik z mehko in toplo živalsko dlako pomirja in deluje sproščujoče, kar povzroči padec krvnega pritiska in srčnega utripa. Dihanje se umiri in poglobi. Ob tem se vzpostavi ugoden učinek na srce in srčno žilni sistem. Študije so pokazale, da lahko fizični stik s hišnim ljubljenčkom izboljša možnosti preživetja srčnim bolnikom.
Znano je, da ljubkovanje in prisotnost živali aktivira sproščanje endorfinov, tako imenovanih hormonov sreče v telesu, kar zmanjšuje stres in občutenje bolečine. Ob pogostih in rednih stikih z živalmi je dokazano izboljšanje zdravstvenega stanja bolnika, s čimer se zmanjša potreba po protibolečinskih zdravilih in pomirjevalih. Pomirjevalni učinek živali deluje tudi na mišice, ki se sprostijo, napetosti pa se zmanjšajo ali izginejo. Stik z živaljo povečuje socializacijo bolnikov v domu za ostarele, izboljšuje učinke fizikalne terapije ter psihičnega stanja tudi v smislu demence in Alzheimerjeve bolezni. Obisk živali v domu za ostarele, bolnišnicah in drugih zdravstvenih ustanovah, kjer varovanci bivajo dalj časa, vnašajo dobrodošlo spremembo in razbijanje vsakodnevne rutine.
Študije poročajo, da so otroci, ki imajo doma hišne ljubljenčke bolj sočutni kot otroci, ki hišnih ljubljenčkov nimajo. Temelj razumevanja živali je namreč govorica telesa. Zato je za otroka, ki raste z njo, razumevanje živali zelo preprosto. V živalih tako vidijo vrstnike in se z njimi lažje identificirajo. Ko zrastejo, njihovo sposobnost za sočustvovanje z živalmi prenesejo na ljudi.

Katere živali so primerne za terapijo?
Glavno vlogo pri terapiji imajo prijazne in srečne živali. Sem sodijo tako psi, mačke, konji, kot tudi hrčki, papagaji, kanarčki, zajčki, ribice ter ostale živali, ki živijo v družbi človeka. Samo od lastnika živali je odvisno ali bo njegova žival lahko terapevt njemu, njegovi družini ali drugemu človeku. Žival mora biti namreč fizično, psihično in socialno zdrava in zadovoljna. Popolnoma se mora zanesti na svojega lastnika in vedeti, da jo bo vedno ščitil in varoval. Lastnik pa mora prepoznati in upoštevati kdaj je živali dovolj in si želi počitka. Nesrečna, plaha in nezaupljiva ali popadljiva žival navadno potrebuje sama terapevta in kot taka ne more biti terapevt.

Včasih je dovolj že to, da živali zgolj gledamo
Interpretacije in imenovanja terapije z živalmi so različna, a menim, da jo lahko izvajajo tudi živali iz gozda, polja, zraka ali morja, ki so zaradi življenja v naravnem okolju v popolnem ravnovesju. Vse živali so tako kot narava terapevti, predvsem v današnjih časih, ko človek nima več časa niti za svoje osnovne potrebe kot je spanec, hranjenje in razmišljanje. Mnogi se morajo dandanes učiti celo pravilnega dihanja in prav vsi imamo stisko s časom. Prepričana sem in izkušnje potrjujejo, da je mnogim od nas že strmenje v čredo konjev, opazovanje svojega psa pri igranju, preletavanje in oglašanje galebov … odlična terapija.

Darja Žnidaršič je medicinska sestra in Tellington TTouch® terapevtka in učiteljica.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi