Krekerji

2 ogledov

Krekerje oz. ržene hrustljavčke zelo tanko razvaljamo. Hrustljavi so, če uporabimo zapisano količino soli in če jih položimo v močno segreto pečico. Ržena moka daje jedem poln okus in svežino, ker pa ne vsebuje dovolj glutena jo je priporočljivo mešati s pšenično moko.

Potrebujemo:

– 125 g ostre moke
– 100 g ržene moke
– 50 g masla
– 1 žlička soli

Postopek:

Dva pekača obložimo s peki papirjem. Moki presejemo, posolimo in premešamo, maslo na koščke zrežemo na moko. S prsti ga vtremo v moko, da dobimo peskasto zmes. Prilijemo deciliter hladne vode, potem pa ročno ugnetemo gladko testo. Pečico segrejemo na 230 °C, preedn damo pekač v pečico, mora biti segreta na omenjeno temperaturo.  Testo na blago pomokani delovni površini čim tanjše (!) razvaljamo; po možnosti še tanjše, kot je videti s fotografije. Dokaj na gosto ga prešpikamo z vilicami ter narežemo na želeno obliko. Pekača za 4 do 5 minut položimo v segreto pečico, da se krekerji mestoma obarvajo. Pečene krekerje ohladimo.

Uporaba:
Rženi hrustljavčki ali hrustljavčki iz ržene moke so hrustljav prigrizek h kozarcu vina ali piva. Pa tudi odlična spremljava k različnim slanim namazom in pomakam.

Nasvet:

Testa ne pozabite preluknjat, preden jih boste dali v pečico, drugače boste dobili napihnjenčke in ne pecite jih predolgo, ker potem niso dobri. Samo toliko, da se malo obarvajo. Testo je fino za razvaljat, zato lahko iz njega izrežete poljubne oblike. Obogatite jih lahko tudi tako, da jih premažete z jajcem in nanje posujete sezam, mak ali kaj drugega.

 

Ideje:

Razvaljano testo lahko po okusu potresemo s soljo ali drugimi začimbami ali posušenimi zelišči.

vir: Kmetija Naš Raj , gurman.eu

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi