Domov ZdravjeRecepti Nostalgija po starih časih

Nostalgija po starih časih

13 ogledov

Danes je gregorjevo, ko se po stari šegi ptički ženijo. In v spominu mi je ostalo, kako smo otroci po grmovju iskali ostanke od gostüvanja (po slovensko se temu reče poročno slavje) in jih tudi z največjim užitkom pojedli in nihče nas ni mogel prepričati, da so te dobrote nastavili naši starši.
Oh, to sladko otroštvo!
Spomnila sem se tudi svoje babice, kako je s svojimi širokimi dlanmi spretno mesila testo za kruh in ga dajala v krušno peč .Ta recept je v njen spomin in na slivo pred hišo,po kateri mi nikoli ni pustila plezati.

Nostalgija po starih časih
300 gr pirine moke
2 – 3 dcl mleka
3 žlice olivnega olja
3 žlice kisle smetane
pol žličke pecilnega praška iz vinskega kamna
žlička soli
500 gr izkoščičenih sliv
3 žlice rjavega sladkorja
150 gr masla

V presejano pirino moko naredimo jamico v sredini, sol potrosimo na rob sklede, ostale sestavine pa dodamo v jamico in mesimo z rokami tako dolgo, da se testo loči od posode in rok (približno 10 minut).Testo mora biti bolj mehko. Pokrijemo in pustimo vzhajati.
Ta čas pa izkoristimo za kratek sprehod v naravo, se nadihajmo in utrgajmo vejico razcvetene zgodnje češnje, kajti slive še ne cvetijo. V vazici na mizi nam bo prinesla pomlad tudi v stanovanje.

Vzhajano testo malce razvaljamo, ga damo v pomaščen pekač in do konca poravnamo z rokami .Tako je delala babica… Gor nadevamo slive, sladkamo in narežemo maslo.
Pečemo na 180 stopinjah, ampak v pečico damo tudi skledo z litrom mrzle vode. To je skrivnost, da je ta sladica tako sočna.
Dober tek!

Recept je prispevala ga. Anka iz vrtnarstva Alt

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi