SESTAVINE:
ZA POLPETE:
* 1 manjši por
* 500 g skute (najbolje domače iz surovega mleka)
* 150 g pirinega zdroba
* 2 jajci
* sol
* peteršilj
* kokosova ali palmina maščoba za peko
ZA PIRE:
* 500 g brokolija
* 500 g krompirja
* sol
* 2 žlici kisle smetane
OPIS POSTOPKA:
Por operemo in drobno sesekljamo. Na hitro ga podušimo in ohladimo (dušenje lahko izpustimo in v maso zamešamo surov por). V skledi zmešamo skuto, zdrob, jajci, por, sol, opran in sesekljan peteršilj. Pustimo stati 1 uro.
V ponvi segrejemo maščobo. Iz skutne mase oblikujemo polpetke in jih v ponvi pri srednji temperaturi pečemo cca. 5 minut na eni strani in nato še na drugi.
PRIPRAVA PIREJA:
Olupimo in operemo krompir ter ga narežemo. Prav tako operemo brokoli. Oboje skuhamo v osoljeni vodi (ker se brokoli hitreje skuha, naj krompir vre 5 minut in šele nato dodamo brokoli). Ko je skuhano, odcedimo (2 dcl vode prestrežemo saj jo bomo uporabili pri pireju). Nato pretlačimo, dodamo kislo smetano in po potrebi oz. željeni gostoti pireja dodajajmo vodo v kateri se je kuhal brokoli in krompir.
Dober tek 🙂
Vir: www.duhovnost.eu